Ne odustaju

HDZ i dalje razmišlja o smanjenju opće stope PDV-a: Kako ljudima reći da slogan “vjerodostojno” ne vrijedi?

Dražen Ciglenečki

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Ima u HDZ-u i onih koji su oprezni, pa napominju da na snižavanje opće stope treba ići tek kad Vlada bude  sigurna da će se to smanjenje osjetiti i na snižavanju cijena



ZAGREB  Iako je  po pitanju PDV-a  morao popustiti Mostu kod većine najvažnijih izmjena, ministar financija Zdravko Marić u saborsku proceduru poslao je preostalih 14 zakonskih prijedloga koji čine poreznu reformu gotovo »neokrznute«.


»Sitna podešavanja«  u odnosu na prijedlog Ministarstva financija, dogodila su se, primjerice,  u porezu na dohodak i to na traženje Ministarstva branitelja, pa će tako branitelji i dalje biti oslobođeni plaćanja poreza od 12 posto na dividendu koju ostvaruju kao članovi Fonda hrvatskih branitelja. Prvotni je prijedlog bio da se ta dividenda, kao i ona ostvarena na dionice iz ESOP-a, radničkog dioničarstva oporezuje, no nakon intervencije ministra branitelja Tome Medveda od tog se odustalo, ali porez će se plaćati na dividendu ostvarenu  kroz ESOP.


»Vjerodostojno«


Pristajući na zahtjeve Mosta, poglavito onaj o zadržavanju opće stope PDV-a na 25, umjesto spuštanja na 24 posto, Ministarstvo financija je čak i profitiralo jer će na taj način u 2018. u proračunu ostati  više od 800 milijuna kuna, što će olakšati smanjenje deficita ili pokrivanje rashoda.  No, čini se da u HDZ-u  od ideje da PDV prvo ide na 24 pa na 23 posto nisu do kraja odustali, čak i kad je primjena od 2018. godine u pitanju,  nego da sadašnji kompromis s Mostom smatraju odgodom.




– Naše je predizborno obećanje bilo da će PDV u drugoj godini mandata biti 24 , a do kraja mandata 23 posto, a naš slogan je bio »vjerodostojno« i ne možemo samo tako ljudima reći da to ne vrijedi. Već smo jedno takvo obećanje 2004. godine iznevjerili. Morat ćemo  opet dogodine, a nadamo se da će gospodarski rast otvoriti prostor za to, ponovno pokušati razgovarati s partnerima iz Mosta oko snižavanja opće stope PDV-a, kaže jedna naš sugovornik iz HDZ-a. Dodaje da  će puno teže biti odjednom smanjiti PDV na 23 posto, jer  će zadržavanje stope na sadašnjoj razini omogućiti i zadržavanje troškova proračuna na sadašnjoj razini, pa bi  smanjenje za dva postotna poena stvorilo u jednoj godini puno veću rupu u proračunu.


No, ima i u HDZ-u onih koji su oprezni kad je snižavanje opće stope u pitanju, pa napominju da na to treba ići tek kad će Vlada biti sigurna da će se to smanjenje osjetiti i na snižavanju cijena, odnosno da će se razlika doista preliti u džepove građana. Dok nije tako, smatraju ti naši sugovornici, u opću stopu ne treba dirati.   


Primjedbe oporbe


Zagovornici smanjenja ističu da u dobrom dijelu usluga poput  gradskih prijevoza, željezničkog prijevoza, isporuke plina, telefonskih usluga postoje fiksne cijene i da bi smanjenje PDV-a značilo i smanjenje cijena, te da bi građani ipak imali koristi.


HDZ-ovo obećanje neće zaboraviti ni u oporbi, pa su  jučer podsjetili da ni sada, kao ni za vrijeme Vlade Ive Sanadera, nema obećanog smanjenja opće stope PDV-a.


No, čini se da su u SDP-u zaboravili da su i oni u predizbornom razdoblju govorili o smanjenju najviše stope poreza na dohodak od 40 posto, pa su tako na jučerašnjoj konferenciji za novinare predlagali i uvođenje stope od 48 posto na veće plaće.


Sadašnji prijedlog promjena, uvjereni su u SDP-u, koristi isključivo  bogatijim građanima. Tako Branko Grčić  podsjeća da je SDP-ova porezna reforma iz 2015. godine značila veće plaće srednjem sloju,  dok HDZ sada nudi samo progresivni rast visokih plaća, što će osjetiti tek dva posto, približno 30 tisuća hrvatskih građana, od  ukupno 1,6 milijuna zaposlenih, dok za umirovljenike neće biti nikakvog efekta.  Upozoravaju i da  će nakon povećanja stope PDV-a za ugostiteljstvo, Hrvatska u tome biti druga u EU iza Mađarske, ali  da ta država namjerava smanjiti svoju stopu na 18 posto, istaknuo je Grčić.


Gordan Maras smatra da je primjereni naziv porezne reforme – tri puta 10 tisuća.


– Riječ je o kontinuitetu HDZ-a, devedesetih su govorili o 100 najbogatijih obitelji, a ovom reformom taj broj dižu na 10 tisuća najbogatijih obitelji, dok 98 posto građana ne dobiva ništa. Zato će biti 10 tisuća radnih mjesta manje i 10 tisuća ljudi više će iseliti iz Hrvatske, naglasio je Maras.