Razred za filološke znanosti

HAZU: Izrada “novog” pravopisa unosi nestabilnost i nemir u jezična pitanja

Hina

Podsjećaju da su na osnovi zaključaka Vijeća za normu hrvatskoga standardnoga jezika već objavljena dva pravopisa i niz publikacija i udžbenika, uključujući i publikacije Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, radovi na terminološkom Projektu Struna kao i školski normativni rječnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje itd.



ZAGREB - Razred za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) objavio je danas Izjavu u kojoj napominje da izrada “novog” pravopisa u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) “unosi novi nemir i nestabilnost u jezična pitanja u zemlji”.


U povodu službenih objašnjenja i iznenađujuće medijske potpore izradi novoga pravopisa IHJJ-a, u kojima se najavljuje da će taj pravopis okončati neprestane prijepore oko hrvatskoga pravopisa, Razred priopćava da ocjena o neriješenim pravopisnim pitanjima nije utemeljena. Jer su, kako podsjeća, na osnovi zaključaka Vijeća za normu hrvatskoga standardnoga jezika već objavljena dva pravopisa i niz publikacija i udžbenika, uključujući i publikacije Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, radovi na terminološkom Projektu Struna kao i školski normativni rječnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje itd.


“Zbog toga izjava o tome da zaključci Vijeća nisu zaživjeli ili da je stanje u hrvatskom pravopisu ozbiljno nesređeno Razred smatra neutemeljenima”, ističe se u izjavi, koju je potpisao tajnik Razreda akademik August Kovačec.




Razred smatra da je niz jezičnih i pravopisnih pitanja bio na najboljem putu stabilizacije i rješavanja bez nasilnoga nametanja.


“Ocjena o nesređenosti pravopisnih pitanja Ministarstva obrazovanja i sporta te dijela medija, kao i poticaj za izradu drugačijega pravopisa, zapravo tu stabilizaciju ometaju i unose novi nemir i nestabilnost u jezična pitanja u zemlji”, napominje u izjavi Razred za filološke znanosti.


Podsjeća kako je prije ljeta godine 2012. dao izjavu za javnost u povodu neobrazloženoga raspuštanja Vijeća za normu hrvatskoga standardnoga jezika i izrazio žaljenje te mišljenje da bi tu odluku najrazumnije bilo povući.


Razred za filološke znanosti HAZU svoju Izjavu je donio nakon sjednice 22. travnja, odazivajući se pozivu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na sudjelovanje u javnoj raspravi o prijedlogu “novoga jedinstvenoga hrvatskog pravopisa”, koji se izrađuje u tom Institutu. Zahvaljujući odlukama Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezik, kako objašnjava akademik August Kovačec, stvari su se u jeziku i pravopisu bile počele sređivati, i posve bi sigurno nakon nekog vremena pravopis i jezik bili dovedeni u posve sređeno stanje. Razred se pita, kako napominje Kovačec, komu treba uvođenje novog nemira i novog nereda te povratak na metode uređivanja jezika iz doba Khuena-Héderváryja.