Saborski zastupnik o inicijativi o proglašenju kardinala Kuharića svecem

Grubišić: Beatifikacija je samo duhovni marketing Crkve

Bojana Mrvoš Pavić

Nisam za proglašenja svetaca, koja ničem ne vode. Ako je netko živio na prepoznatljiv, hvale vrijedan način, to cijenim, kaže don Ivan Grubišić



    Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić najavio je u subotu pokretanje postupka beatifikacije kardinala Kuharića, koji je na čelu zagrebačke nadbiskupije proveo 27 godina. Bio je prvi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i prvi hrvatski crkveni dostojanstvenik koji je u nezavisnoj Hrvatskoj ugostio rimskog prvosvećenika, papu Ivana Pavla II. 


    »Imenovat ću postulatora cause sljedećih dana«, rekao je Bozanić u zagrebačkoj prvostolnici na misi u prigodi obilježavanja 10. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića. Pozvao je vjernike da na ured Postulature dostavljaju svoja svjedočanstva o kardinalu Kuhariću, budući da će mu za beatifikaciju biti potrebno najmanje jedno čudo. Osoba koju Bozanić ovlasti za prikupljanje podataka o kreposnim djelima kardinala Kuharića bit će zadužena i za prikupljanje dokaza o nadnaravnom, znanstveno neobjašnjivom čudu. Kuharić nije, poput Stepinca, umro mučeničkom smrću što znači da će za njega trebati dokazati barem jedno učinjeno čudo, svetost, dokaz božjeg čuda u ovome životu. Prema neslužbenim informacijama, Kaptol je svjedočenjima vjernika zatrpan već deset godina, od kardinalove smrti, pa se i Kaptol, siguran da dokaz čuda ima u rukama, odlučio na objavu početka postupka beatifikacije. Riječ je o trećem od ukupno četiri koraka procesa kanonizacije, proglašenja osobe svetom, dok beatificirana osoba dobija naslov »blaženi«. Grob kardinala Franje Kuharića nalazi se u zagrebačkoj katedrali, iza sarkofaga blaženog Alojzija Stepinca.