Južnoamerička turneja

Grabar Kitarović danas na sjeveru Čilea, sutra ide u Brazil

Hina

Reuters

Reuters



 Nakon što je u subotu posjetila hrvatske iseljenike na »kraju svijeta«, u Punta Arenasu u Patagoniji, predsjedica Kolinda Grabar-Kitarović danas će otputovati u Antofagastu, na krajem sjeveru zemlje, gdje živi druga velika hrvatska zajednica u Čileu.


Predsjednica se jučer u Punta Arenasu, najvećem gradu južno od 46. paralele u kojem danas živi oko 150 tisuća stanovnika od kojih je polovica hrvatskog podrijetla, sastala s Mathesonom Villanom, guvernerom pokrajine Magallanes y de la Antartica Chilena, i tamošnjim gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla.


Pozvala ih je da se snažnije uključe u razvoj gospodarskih odnosa dviju država, istaknuvši kako veliki potencijal i konkretna područja za jačanje gospodarske suradnje postoje u vojnoj industriji i brodogradnji, korištenju hrvatskih luka, turizmu i trgovini.




»U razgovoru s hrvatskom zajednicom vidjela sam da je ovdje i danas vrlo živo, turizam je dosta razvijen u cijeloj pokrajini i posebno posjeti Antarktici i Ognjenoj zemlji. Dogovorili smo da ćemo organizirati jedan posjet Hrvatskoj kako bi uspostavili kontakte s hrvatskim tvrtkama i na licu se mjesta upoznali s mogućnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj«, kazala je Grabar-Kitarović na kraju boravka u Punta Arenasu.


Posljednji hrvatski predsjednik koji je posjetio Hrvate u Čileu bio je Stjepan Mesić 2005. godine.


Danas u toj zemlji živi između 200 i 250 tisuća hrvatskog podrijetla, odnosno gotovo dva posto stanovništva Čilea. Riječ je o trećoj, četvrtoj, u pojedinim slučajevima i petoj generaciji potomaka hrvatskih doseljenika. Pripadnici prve generacije doseljenika gotovo su izumrli, a novo pridošlih doseljenika gotovo da i nema. Tijekom posljednjih nekoliko godina u Čile je doselilo dvadesetak osoba koje su najčešće imale neku obiteljsku sponu s tom zemljom.


Grabar-Kitarović je prije Čilea posjetila Argentinu, a u ponedjeljak će otputovati u Brazil, posljednju postaju svoje južnoameričke turneje.