Manifestacija u dvorani SC-a

Festival tolerancije počinje u nedjelju: ‘Stavit ćemo naglasak na poštivanje različitosti’

Bojana Mrvoš Pavić

Nataša Popović / Snimio Vedran KARUZA

Nataša Popović / Snimio Vedran KARUZA

”Ove ćemo godine poseban naglasak staviti na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljna načela jednakosti i pravednosti”, istaknula je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije prilikom predstavljanja ovogodišnjeg programa. Tom je prigodom posebno zahvalila dvostrukom oskarovcu Branku Lustigu, svojevrsnom zaštitnom imenu FestivalaU nedjelju kreće Festival tolerancije, koji više nije samo još jedan filmski festival,  već odavno i društveno angažirana platforma koja prati društvena, politička i ekonomska kretanja.


Otvaranje festivala filmom “Vukodlak”, prvotno predviđeno u kinu Europa, u zadnji je čas zbog informacije o zatvaranju najstarijeg zagrebačkog živućeg kina, prebačeno u dvoranu SC-a u Savskoj, koja ima daleko više mjesta od Europe pa organizatori pozivaju građane da dođu u 19 sati na film kojim će biti započeto ovogodišnje izdanje Festivala. Za ulaz nije potrebna pozivnica niti karta, već će projekcija, kao i sve ostali filmovi i događanja, biti besplatna. 


”Ove ćemo godine poseban naglasak staviti na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljna načela jednakosti i pravednosti”, istaknula je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije prilikom predstavljanja ovogodišnjeg programa. Tom je prigodom posebno zahvalila dvostrukom oskarovcu Branku Lustigu, svojevrsnom zaštitnom imenu Festivala. 
Programom dominira nekoliko filmova kojima je u fokusu aktualna borba za prava žena. Film Vječna zima istinita je priča o ženi koja nakon sovjetske okupacije Mađarske doživi neočekivanu romansu u sovjetskom radnom logoru.


Redatelj Attila Szász  nagrađen je za najbolju režiju na festivalu u Montrealu. U filmu Preodgoj Cameron Post, ovjenčanom nagradom žirija na Sundance Festivalu, pratimo priču djevojke zatečene u seksualnom odnosu s drugom djevojkom zbog čega biva upućena na tretman preodgoja homoseksualaca. Problemom ženske seksualnosti bavi se izniman dokumentarac #Ženski užitak koji prikazuje borbu pet žena za uravnoteženi odnos među spolovima, između ostalog i kroz ovih dana aktualiziran slučaj silovanja časnih sestara.


Priču o snažnoj ženi donosi i slovenski film Izbrisana, nastao prema slučaju oduzimanja prava državljana neslovenskog porijekla iz 90-ih. Judita Franković glumi “izbrisanu” koja je prisiljena boriti se za svoje dijete, a za ovu ulogu dobila je nagradu za najbolju glumicu na Festivalu slovenskog filma. 


Ovogodišnji festival donosi još jedan film s hrvatskim glumcem u međunarodnoj ulozi. Krešimir Mikić u danskom filmu Svrdlo glumi Hrvata zatočenog s dvoje ljudi u klaustrofobičnim uvjetima zračne komore.


Iz programa posljednjeg festivala u Cannesu dolazi film Mrtvi i drugi, nagrađen od strane žirija u programu Izvjestan pogled, s temom o nezahvalnom položaju Indijanaca u suvremenom Brazilu. S nekoliko nagrada u Cannesu pozornost privlači i Diamantino u čijem fokusu je svjetska nogometna zvijezda s jasnom aluzijom na Cristiana Ronalda. Istinit slučaj bivšeg roba iz Afrike koji postaje crna maskota bečke aristokracije donosi film Angelo čiji redatelj Marcus Schleinzer dolazi na festival.


U jakom programu dokumentarnih filmova izdvaja se Put kroz noć o slučaju afganistanskog filmskog autora koji s obitelji bježi pred talibanima i pritom sve dokumentira mobitelom. Dokumentarac Mora švingati! fascinantna je priča o počecima jazzerske diskografske kuće Blue Note koju su stvorili mladi židovski emigranti te pritom tada diskriminirane Afroamerikance tretirali kao ravnopravne partnere. Dokumentarni program nazvan Ugriz stvarnosti donosi i Zemlju, najnoviji film proslavljenog austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera.


Novost je ove godine i program Mali koraci  namijenjen djeci u sklopu kojeg je i na Berlinaleu prikazan zavodljiv norveški film Psihokrava o 15-godišnjoj razrednoj autsajderici, a bit će prikazan i film Zajednica, jedan od laureata ovogodišnjeg Berlinala.


Festival tolerancije predstavlja i novi program – Masterclass tolerancije u kojem će domaći autori pred publikom i kamerama govoriti o nastanku svojih filmova. Ove će godine to biti Nebojša Slijepčević i njegova Srbenka i Bobo Jelčić s Obranom i zaštitom. Bobo Jelčić istaknuo je kako smo svi odgovorni za širenje tolerancije, a film može biti dobar alat u tome.


Javnost će itekako zaintrigirati i dvije izložbe u produkciji Festivala tolerancije. Na zagrebačkim trgovima je od 1. travnja postavljena fotografska izložba Oni/They pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice. Izložbu čine pop up instalacije s portretima četvero izbjeglica koji trenutačno žive u Hrvatskoj i fotografskim potpisima Ane Opalić, Mare Milin, Stanka Hercega i Ivana Posavca.


Izložba reprodukcije murala pronađenih u Poljskoj o prošlosti tamošnjih Židova pod nazivom Kao da ih nema: oživljavanje sjećanja na poljske Židove bit će postavljena od 6. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u suradnji s POLIN-om – Muzejom povijesti poljskih Židova iz Varšave i Institutom Adam Mickiewicz.


Cilj Festivala je i edukacija mladih, a koncept Digitalne kino škole utemeljen je na igri i inovativnim metodama podučavanja poput gledanja filmova putem virtualne stvarnosti. Edukacijska jutra donose predavanja stručnjakinja iz poljskog državnoga muzeja Majdanek o strahotama holokausta, a svoje svjedočanstvo podijelit će s učenicima preživjela holokausta Vesna Domany Hardy.


U povodu izlaska knjige Jasenovac organizirat će se u suradnji s Frakturom okrugli stol o temi odnosa prema tom ustaškom logoru na kojem će govoriti Ivo Goldstein, Goran Hutinec, Nataša Mataušić i Lordan Zafranović.


Sva događanja prati i uvijek zanimljiv glazbeni program. Sjajni austrijski HI5 – Minimal Jazz Chamber Music i svjetska gypsy world music senzacija, mađarski EtnoRom Band oduševit će sve ljubitelje dobre glazbe.