Ni heroj, ni zločinac, nego – izdajnik: krenuli otvoreni napadi na oslobođenog generala

Deprimirana desnica! Trusić: Gotovina nas je izdao, više ne računamo na njega

Dražen Ciglenečki

"Gotovinina bešćutnost i netaktičnost prema onima koji su ga 11 godina bodrili i bili za njega spremni poginuti, mogla se pripisati i slučajnoj nesmotrenosti da za svoju slobodu nije zahvaljivao svima, samo ne braniteljima", optužuje Gotovinu Ivica Marijačić 



ZAGREB - Bilo je pitanje dana kad će s hrvatske desnice i iz braniteljske populacije krenuti otvoreni napadi na generala Antu Gotovinu zbog njegovih neočekivano apolitičnih i pomirljivih javnih nastupa nakon izlaska na slobodu.


Moglo se u startu pretpostavljati da je taj dio javno-političke scene razočaran Gotovininim pozivima na okretanje prema budućnosti, zahvalama državnim institucijama i izostankom nacionalne retorike u generalovim izjavama. Led su jučer probili pokret »Stop progonu hrvatskih branitelja« priopćenjem »Ako je i od Ante, previše je«, te tjednik Hrvatski list koji s naslovnice upozorava – Narod se pita, je li ovo naš Gotovina? 


 Potpuni neznanac


Spomenuti braniteljski pokret formiran je nakon uhićenja Tihomira Purde zbog kojeg su organizirali prosvjede po Hrvatskoj. Njihov predsjednik Zvonimir Trusić priznaje da je očekivao da će im se Gotovina pridružiti nakon oslobađanja kako bi se zajedno borili za ostvarenja temeljnih načela pokreta, primjerice, zaustavljanje kaznenih postupaka protiv branitelja, čišćenje Hrvatske od komunizma i ukidanje zakona kojim su abolirani srpski pobunjenici. 




  – Nažalost, Gotovina nas je izdao. Mi smo cijelo vrijeme bili uz njega, poduzimali razne akcije, krv smo pišali, a on se vratio u Hrvatsku, proglasio rat završenim i još se ulizivački dodvorava institucijama koje su ga progonile. U Haag je otišao kao krasan hrvatski vojnik, a sada ga ne možemo prepoznati. Gotovina je za nas potpuni neznanac. U ovih desetak dana nanio je veliku, strašnu štetu braniteljima. Na njega više ne računamo, rekao nam je Trusić. Ističe da je osjećao moralnu obvezu da prvi istupi, ali da njegovo mišljenje dijele brojni veterani Domovinskog rata s kojima je u svakodnevnom kontaktu. »Dolazi Ante, u Hrvatskoj više ništa neće biti kako je do sada bilo! Sve će biti drukčije kad nam se vrati Ante! A tada – šok! Dugo očekivano Antino obraćanje narodu izaziva tjeskobu i nevjericu, konsternaciju. Naš donedavni idol opalio nam je takav šamar da nam od njega još bride obrazi. Veseli i razdragani Ante lakonski nam objavljuje: Rat je završio, okrenimo se budućnosti. Ja sam svima oprostio«, ogorčeno se navodi u priopćenju u kojem se Gotovini poručuje da može isključivo u svoje ime davati oproste. 


  Gotovini se upućuje i pitanje što s Veljkom Marićem koji se nalazi u zatvoru u Srbiji i što je ostalo od ideala Domovinskog rata. »Što je s udbaškom, orijunaškom, jugoslovenskom manjinom koja upravlja i vlada našom Hrvatskom? Ukazanjem velikog Ante Oslobođenoga krug se zatvara. Sve one koji su pridonijeli da se aboliraju počinitelji zločina protiv hrvatske Države i njenog naroda abolira naš veliki Ante«, naglašava se u priopćenju. 


 Marijačićevo seciranje


Glavni urednik Hrvatskog lista Ivica Marijačić, pak, detaljno secira Gotovinino ponašanje otkako je napustio haški pritvor. U prošlom broju u tom su tjedniku slavili oslobađajuću presudu, Marijačić ju je nazvao i satisfakcijom za Hrvatski list jer su se »napadani i diskreditirani sa svih strana« ustrajno zauzimali za »pravdu i istinu o generalima«. No, sada je isti autor sastavio podugačak popis svih Gotovininih grijeha nakon što je sletio na zračnu luku Pleso. Spočitava mu, recimo, što na Trgu bana Jelačića nije niti spomenuo hrvatske pobjede, poginule, Tuđmana ni Šuška, pa je time »rušio vrijednosti za koje se borio u ratu i zbog kojih je 11 godina nepravedno trpio«.  


  »Gotovinina bešćutnost i netaktičnost prema onima koji su ga 11 godina bodrili, ma gdje bio, činili suicide zbog njega i bili za njega spremni poginuti, mogla se pripisati i slučajnoj nesmotrenosti da u nastavku za svoju slobodu nije zahvaljivao brojnim institucijama. Svima, samo ne braniteljima«, optužuje Gotovinu njegov dugogodišnji strastveni zagovornik Marijačić. Razočarao ga je, između ostalog, i neodlaskom u Vukovar jer »u Mariju Bistricu mogao je otići i koji dan poslije« i govorom u Zadru u kojem je »u prvi plan stavio sporednu činjenicu da su grad branili ljudi različitih nacionalnosti«. U zaključku opširnog teksta na tri stranice Marijačić piše da je »jedna tragedija i teška obiteljska drama dobila elemente farse«


GLAVNE ZAMJERKE GOTOVINI: 


  » zahvaljuje se državnim institucijama    » ne spominje ni Tuđmana ni Šuška

 » nije išao u Vukovar 


    » proglašava rat završenim dok još ima branitelja koji su izvrgnuti progonu 


 » poziva na povratak čak i Srbe koji devedesetih nisu prihvatili hrvatsko državljanstvo 


 » okružio se bivšim klevetnicima koji su sada generalovi laskavci 


 » oduševio je ljevicu za koju je do 16. studenog bio okrutan ratni zločinac 


 » nakon smrti Šuška i Tuđmana počeo je izmišljati da nije član HDZ-a i da je po uvjerenju liberal