Banka prodala kuću u Zagrebu

Deložacija obitelji Frlan bez najave: policija blokirala kuću, aktivisti udruge Živi zid prosvjedovali

Hina

Ovo je tajna deložacija, a sudski postupci nisu završeni, kazala je novinarima Željka Frlan. Aktivisti tvrde da je ovo prvi put da ovršenicima unaprijed nije poslano rješenje



ZAGREB U zagrebačkom naselju Rudeš u tijeku je deložacija mnogočlane obitelji Frlan, na mjestu događaja je policija, kuća je blokirana, a aktivisti udruge Živi zid kažu da obitelj nije bila obaviještena da će nova deložacija biti danas.


Zagrebačka policija potvrdila je Hini da policija na tom mjestu pruža asistenciju.


Jutros oko šest sati policija je blokirala prilaz i ušla u kuću u Aninoj ulici, javio je Damir Crnačić iz udruge Živi zid, čijih je desetak aktivista na mjestu događaja. Kroz barikade propustili su samo kamion za selidbu, dodaje.




Danas se na mjestu deložacije za razliku od prošli put, kad ih je bilo 200-tinjak, okupio mali broj aktivista, koji su, kažu, i sami bili zatečeni današnjom deložacijom za koju nisu znali. Tvrde da se tajnom deložacijom želi spriječiti građane da se solidariziraju. Po tvrdnjama aktivista, na intervenciju je došlo 200-tinjak policajaca.


Crnačić kaže da je jutros s puta stiglo dvoje članova obitelji ali ih policija ne pušta u kuću. Također prenosi tvrdnju obitelji da nisu obaviješteni da će danas biti deložacija. Tamo nije niti odvjetnik koji je, prema iformacijama koje Crnačić ima, na putu.


Ovo je tajna deložacija, a sudski postupci nisu završeni, kazala je novinarima Željka Frlan na mjestu deložacije obitelji Frlan iz kuće u Aninoj ulici, a aktivisti tvrde da je ovo prvi put da se u Hrvatskoj provodi tajna deložacija i da ovršenicima unaprijed nije poslano rješenje.


“U 6,15 sati dogodio se prepad. Policija je blokirala pristup i postavila barikade. Nismo dobili nikakvu obavijest. Ovo je tajna deložacija,” kazala je Željka Frlan, koja ističe da se u njihovom slučaju još uvijek vode sudski postupci.


Ona tvrdi da je kuća kupljena na prevaru i da iza svega stoje kupac, njegov odvjetnik, sudac i njihov bivši odvjetnik, koji ih je tek tri mjeseca nakon prodaje kuće o tome obavijestio.


Odvjetnik obitelji Frlan Krešimir Vodopivec potvrdio je da obitelj nije unaprijed obaviještena o današnjoj deložaciji i rekao da ga je članica obitelji Mirela Frlan obavijestila u 6,30 sati da je deložacija počela. Rekao je da je sudac Općinskog građanskog suda Bojan Bugarin, koji vodi taj slučaj, dan nakon odgode deložacije 28. veljače, rekao odvjetniku i Mireli Frlan da u sljedećoj fazi neće biti obaviješteni unaprijed, nego na dan deložacije, a da će unaprijed biti obaviješteni Matija Turkalj, kojemu je prodana kuća, i njegov odvjetnik, kao i policija radi pružanja asistencije.


Kazao je da je Ministarstva pravosuđa od suda zatražilo objašnjenje o kakvoj se tajnoj deložaciji radi ali da nisu dobili odgovor. Odvjetnik Vodpivec je rekao i da je odbijen njihov zahtjev za izuzećem suca, kao i zahtjev za privremenom mjerom zbog mogućnosti da se učini nenadoknadiva šteta ovrhom, koji su dali u parnici protiv Zagrebačke banke.


Udruga Živi zid je zajedno sa susjedima i prijateljima Frlanovih prosvjedovala pred kućom prilikom prošlog pokušaja deložacije 28. veljače. Deložacija je tada bila odgođena zbog zdravstvenog stanja dvoje članova obitelji.


U kući žive supružnici Frlan, njihovo dvoje djece, baka, nećakinja i šogor te njihovo dijete.


Obitelj Frlan je 1995. u Zagrebačkoj banci podigla kredit od 193 tisuće njemačkih maraka, odnosno oko 85 tisuća eura. Banci su tada uplatili i depozit od 64 tisuće maraka, a do danas su, tvrde, otplatili čak 169 tisuća eura. No, zbog neredovite otplate kredita banka je prodala kuću, a obitelj kaže da su za to doznali tek nakon tri mjeseca.


Obitelj je, kako su tih dana objavili mediji, pokrenula ukupno šest postupaka, između ostalog i protiv odvjetnika koji ih je u to vrijeme zastupao. Obitelj tvrdi da je on u dogovoru s bankom “iza njihovih leđa” prodao kuću zbog čega su sve prijavili i USKOK-u.


Udruga Živi zid ima na raspolaganju stan u Vrapču za slučaj da bude potreban smještaj obitelji, koja je još u posjedu dvorišta i garaže, jer kupac ima samo kuću.


Prema podacima udruge Stop deložaciji u Hrvatskoj se prosječno svaki dan deložira jednu obitelj no pretpostavljaju da je broj i veći jer dio deložiranih dobrovoljno pristaje na iseljenje. Vladimira Palfi iz te udruge rekla je da je samo lani obavljeno oko 400 deložacija uz asistenciju policije i izvršeno 1715 ovrha nad kućama i 650 nad stanovima.


Zagrebačka obitelj Frlan, koja je uz asistenciju policije danas deložirana iz svoje kuće u Aninoj ulici, ustrajna je u tvrdnjama da je deložacija provedena nezakonito jer o tome nisu obavješteni u zakonskom roku, no Općinski sud ističe da se termin provedbe može odrediti i zaključkom koji se uručuje na licu mjesta.


Nakon što je krajem veljače zbog lošeg zdravstvenog stanja dvoje članova odgođena deložacija ovršitelji su im jutros, uz asistenciju policije, ponovno pokucali na vrata i zatražili da isprazne stvari i predaju kuću novom kupcu.


Odvjetnici obitelji Frlan tvrde, međutim, da nije ispoštovan zakon jer obitelj nije obaviještena najmanje osam dana prije provedbe kako bi se na vrijeme mogla pripremiti.»Time je prekršeno osnovno načelo jednakopravnosti stranaka još od rimskog doba«, rekla je novinarima odvjetnica i članica obitelji Mirella Paola Frlan.

Njezinoj obitelji zaključak o deložaciji uručen je tek jutros kada je započela deložacija koju je osiguravala policija, braneći pristup kući željeznim ogradama i blokiranim prilazima iz okolnih ulica.


Obitelj Frlan tvrdi da je nad njima zapravo provedena »tajna deložacija« jer nisu obavješteni, a s njima se slažu i aktivisti udruge Živi zid koji smatraju da se time želi građanima zabraniti solidariziranje.


Zagrebački Općinski građanski sud u očitovanju o tom slučaju tvrdi da je postupio sukladno Ovršnom zakonu, s time da se termin provedbe zaključka o predaji nekretnine udaljenjem ovršenika može odrediti zaključkom koji se ovršenicima uručuje na licu mjesta.


Sud je potvrdio da se predaji nekretnine može pristupiti nakon proteka osam dana od dana dostave rješenja, ali napominje da je u tom slučaju rješenje donijeto i dostavljeno ovršenicima kojima je sud odbio žalbu.


Ovršenici su još 7. lipnja 2011. primili zaključak o predaji nekretnine pa od tada gube pravo na posjed nekretnine, kažu u sudu, napominjući da su ovršenici potpisali da će do 1. veljače dobrovoljno iseliti.


Odvjetnici obitelji Frlan tvrde da je kredit Zagrebačkoj banci otplaćen i da je ta banka obustavila ovrhu, no u međuvremenu je kuća prodana Matiji Turkalju pa sada pokušavaju tu situaciju razjasniti na sudu.


Deložacija je završila nešto prije 15 sati, nakon čega je u kuću ušao novi vlasnik Matija Turkalj, koji je kuću kupio za 500.000 kuna. Po tvrdnjama udruga do sada je živio u socijalnom stanu.


Obitelj Frlan ostala je vlasnik dvorišta i garaže pa je novom vlasniku kuće ovršitelj odobrio prolazak, ali će ubuduće nužan prolaz do svoje kuće trebati tražiti preko suda.


Članovi obitelji još nisu odlučili hoće li se privremeno smjestiti u stanu u Vrapču koji im nudi udruga Stop deložaciji ili će ostati u dvorišnom objektu.


Obitelj ističe da im je kuća prodana na prevaru iza koje stoje kupac, njegov odvjetnik, sudac i njihov bivši odvjetnik, koji ih je tek nakon tri mjeseca obavijestio o prodaji kuće.