Hrvatski pripadnici Azov bataljuna na Facebooku tvrde da nisu plaćenici

Cro legion in Ukraina: Novca nema, ratujemo za 150 eura mjesečno!

Ana Raić Knežević

U ukrajinskoj paravojnoj formaciji ima i boraca iz Hrvatske / Foto Reuters

U ukrajinskoj paravojnoj formaciji ima i boraca iz Hrvatske / Foto Reuters

Po mom mišljenju oni su čisto »topovsko meso«, ocjenjuje veteran Hrvatske vojske koji je i sam planirao otići u Ukrajinu



ZAGREB  Iako je ukrajinskim snagama sigurnosti više tvrtki nudilo obuku njihovih pripadnika oni su se odlučili za suradnju s tzv. Azov bataljunom. Ključna je bila cijena – umjesto nekoliko tisuća dolara za mjesečnu obuku odlučili su se za Azov čiji borci dobivaju oko 150 eura mjesečno. Za te novce, gotovo kao topovsko meso spremni su izaći na megdan proruskim snagama. I dok je razumljivo što u Azovu ima Ukrajinaca, teško je shvatljivo zašto im se priključuju Hrvati, koji svojim angažmanom u paravojnim formacijama sve više stvaraju i diplomatski problem Hrvatskoj.


– To su mahom bivši pripadnici HV-a, od kojih su neki dobili i nečasni otpust, ili pak mladi, potpuno neiskusni ljudi, od kojih niti jedna postrojba ne može imati koristi, priča nam veteran Hrvatske vojske koji je i sam imao planove za odlazak u Ukrajinu, ali ne u okviru Azov bataljuna.


– Azov bataljun regrutira pripadnike tek nakon što oni dođu do Kijeva, dakle sami do tamo plaćaju putovanje. Jedan od Hrvata koji im se priključio već je teško ranjen i vratio se kući, bez da ostvaruje ikakva prava na sufinanciranje liječenja. Dakle, ne mogu razumjeti što ga je nagnalo da ode tamo i izloži svoj život za 150 eura. Po mom mišljenju oni su čisto »topovsko meso«, ocjenjuje veteran pitajući se kako će hrvatske vlasti gledati na angažman Hrvata u Azov bataljunu u Ukrajini u trenutku kad netko od njih pogine ili bude zarobljen.




– Kakav je profil tih ljudi ne želim nagađati, no ne vjerujem da bi se odlučili na taj korak da im kao u Srbiji ili BiH prijeti zatvorska kazna zbog pripadnosti paravojnim formacijama, komentira za Novi list hrvatski veteran.


U oči upada i naglašena promidžba Hrvata koji su se priključili Azov bataljunu na društvenim mrežama. Mediji su tako prenijeli njihove fotografije na kojima nisu sakrili lica, a dio njih objavio je i svoja puna imena i prezimena.


– Ostali se fotografiraju s potkapama kako ih nitko ne bi prepoznao, dok se ovi naši iz potpuno neshvatljivih razloga javno eksponiraju, objašnjava naš sugovornik koji istovremeno blagonaklono gleda na mogući službeni angažman privatnih sigurnosnih kompanija na strani ukrajinskih snaga, jer bi to značilo reguliranu suradnju od koje bi obje strane imale određenu korist.


Na fotografijama objavljenima na Facebooku Hrvati koji su se priključili Azov bataljunu snimljeni su u tzv. digitalnim odorama HV-a, odnosno odorama s novim, digitalnim, maskirnim šarama. Njih se ne može nabaviti bez predočenja vojne iskaznice što znači da su nabavljane za redovni sastav hrvatskih oružanih snaga.


– Moguće je da su u pitanju i rashodovane odore, odnosno odore što su bile na zaduženju kod pripadnika HV-a, ali su zbog oštećenja otpisane, kratko je za Novi list odgovorila Ana Bulić, glasnogovornica MORH-a potvrdivši da je uistinu riječ o službenim, digitanim odorama Hrvatske vojske.


Sami pripadnici Azov Hrvatska objavili su na društvenoj mreži poruku kako u tom dragovoljačkom bataljunu ima mjesta za sve one koji dođu u Kijev.


»Naša priprema puta je trajala tri mjeseca. Javilo se 50 ljudi, a kad je trebalo krenuti ko p…. su se povukli. Novaca nema, mi nismo plaćenici. Dobivamo plaću 4.000 hrivnji (oko 140 eura op.a.), pa ako je tko u mogućnosti može se javiti i uplatiti neku donaciju. Veliki pozdrav CRO LEGION IN UKRAINA !!!!«, poručili su Hrvati iz Azov bataljuna.