Domoljubna koalicija

Crkvena stranka vjeruje u savez s HDZ-om: Ilčić tvrdi da su mu Plenković i Brkić obećali koaliciju

Zlatko Crnčec

Još nije razgovarao s Andrejom Plenkovićem – Ladislav Ilčić / Foto D. Kovačević

Još nije razgovarao s Andrejom Plenkovićem – Ladislav Ilčić / Foto D. Kovačević

Rekli su i da ću nakon što bude izabran morati razgovarati i s Plenkovićem, kazao je Ilčić i dodao da je HRAST spreman izaći na izbore i u drugim kombinacijama



ZAGREB – Manji članovi Domoljubne koalicije uvjereni su nakon recentnih izjava budućeg predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da će se njihova suradnja s tom strankom nastaviti i na sljedećim parlamentarnim izborima.


Plenković je i jučer nakon sjednice predsjedništva HDZ-a na kojoj je bio gost novinarima izjavio da je njegova stranka otvorena »za razgovore i partnerstva, bilo s članovima Domoljubne koalicije i s nekim strankama koje s HDZ-om nisu do sada bile u koaliciji«.


Socijalna komponenta


– Te odluke donosit ćemo nakon izbora 17. srpnja, pri čemu ćemo se voditi načelom programske podudarnosti i svjetonazorskih sličnosti – rekao je Plenković. On se nije želio odrediti jesu li Hrast i HSP AS donijeli HDZ-u više štete ili koristi Domoljubnoj koaliciji, te naglasio da su svi oni i dalje potencijalni koalicijski partneri.




– HDZ će razmotriti što je u Domoljubnoj koaliciji bilo uspješno i što će nam koristiti na predstojećim izborima. Svatko je pridonio na svoj način, ali želim da odluke donosimo nakon što dobijem mandat za predsjednika – rekao je Plenković.



Da će njegova stranka ostati dio Domoljubne koalicije, smatra i glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić.


– Ako je HDZ-u primarni cilj pobijediti na izborima i spriječiti dolazak na vlast neokomunista Zorana Milanovića, onda će nastaviti surađivati s nama kroz Domoljubnu koaliciju. A ako to ne žele, odnosno ako se žele posvetiti unutarstranačkim obračunima, onda nas ne trebaju. Mi ćemo svakako znati povući pravi potez – rekao je Ćorić.



Od manjih stranaka Domoljubne koalicije daleko najoptimističniji što se tiče nastavka suradnje s HDZ-om jest predsjednik BUZ-a Milivoj Špika.


– Pa i sam vam je Plenković i u nedjelju i u ponedjeljak javno rekao da Domoljubna koalicija ide dalje, te da će se u nju možda uključiti još neke stranke. Svi ovi napisi u novinama da će nas izbaciti iz Domoljubne koalicije samo su odraz želje nekih ljudi da se u njoj napravi razdor, rekao je Špika za naš list. Dodao je da BUZ, ako se ne računa HDZ, ima daleko najbolji rejting od svih ostalih članova Domoljubne koalicije.


– Osim toga, mi smo jedina socijalna komponenta unutar Domoljubne koalicije. SDP ima HSU, pa je logično da HDZ ima nas. Pa nisu u HDZ-u ludi da se odreknu između 50 do 100 tisuća glasova. A što se tiče zamjerki da smo na prošlim izborima dobili jako malo preferencijalnih glasova, to se dogodilo zato što smo se mi držali dogovora s HDZ-om da naši birači ne glasuju preferencijalno, već samo za liste. Svakodnevno se čujem s ljudima iz vodstva HDZ-a, a razgovarao sam i s budući predsjednikom te stranke – rekao je Špika.


Suzdržani optimizam


Nešto suzdržaniji, ali i dalje optimističan je i predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić koji kaže da je prošlog tjedna održan sastanak između njega i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, te potpredsjednika te stranke Tomislava Čuljka.


– Oni su eksplicitno izrazili interes da idemo s njima u predizbornu koaliciju. To je jedino što mogu reći. Sve drugo bi bile špekulacije. Ali i Brkić i Čuljak su mi rekli da ću o svemu nakon što bude izabran morati razgovarati i s Plenkovićem – rekao je Ilčić. Dodao je da s Plenkovićem dosad nije razgovarao, te da je HRAST spreman izaći na izbore i u drugim kombinacijama.


– Ne bih sada želio špekulirati, ali postoji još zainteresiranih koji bi rado, s obzirom na moje ponašanje u Saboru, s Hrastom izašli na izbore – rekao je Ilčić.