Neslaganje oko kandidature

Članica Domoljubne koalicije protiv premijera: HSP AS će pisati UN-u da Vlada ne stoji iza Vesne Pusić

Dražen Ciglenečki

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER



Međutim, HSP AS ne zamjera Vladi samo odnos prema Vesni Pusić. Nezadovoljni su i zato što je Vla da odbacila prijedlog zakona što ga je HSP AS uputio u Sabor još u prošlom manadatu, a kojim se tražilo da se Stjepana Mesića ne liši samo ureda nego i prava na fizičku zaštitu. Taj je zakonski prijedlog i sada u dnevnom redu saborske sjednice, ali ga je Vlada odbila, a da, tvrde u ovoj stranci, njih prethodno nitko nije ništa pitao. »Zato mi nećemo podržati vladin prijedlog blaže varijante zatvaranja ureda Stipe Mesića«, poručuju iz HSP AS.



Vesna Pusić u srijedu  popodne je pred Općom skupštinom UN-a predstavila svoju kandidaturu za Glavnu tajnicu. Dok je, primjerice, za čelnike informativnog specijaliziranog kanala N1 Televizije to predstvljanje bilo vrijedno da ga se prati iz minute u minutu, dok je izlaganje bilo na slovenskoj nacionalnoj televiziji, na javnom servisu, na HRT-u su procijenili da to što se prvi put netko iz Hrvatske kandidirao za tu prestižnu i važnu funkciju nije vrijedno izravnog prijenosa, makar na specijaliziranom, informativnom programu HRT4. Programsko vodstvo HRT-a u toj odluci ne vidi ništa sporno, dapače.  U odgovoru na upit na temelju kakve procjene je odlučeno da prijenosa neće biti, s HRT-a su podsjetili kako je i u kojim emisijama njihova kuća popratila kandidaturu. Nabraja se kako je u središnjemu Dnevniku emitiran prilog koji je započeo izjavom predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, koji je rekao kako Vlada daje podršku kandidaturi. Zatim se podsjeća kako je u Dnevniku usljedilo izvješće dopisnice HRT-a Branke Slavice iz New Yorka, a onda i snimka predstavljanja te dio govora Vesne Pusić. Uz to je, ističe se, u Dnevniku 3 također emitirano izvješće o kandidaturi. 


Težak raspored


»Napominjemo kako je predstavljanje gospođe Vesne Pusić započelo oko 18.30 po našemu vremenu i trajalo je dva sata, a urednička procjena bila je da se taj događaj može odgovarajuće popratiti na način na koji je to i ostvareno u našemu programu te nije bilo potrebe za dvosatnim izravnim prijenosom na Četvrtom programu HRT-a (HRT – HTV 4). Naime, taj bi prijenos zahtijevao i promjenu programskoga rasporeda na tomu programu odnosno neemitiranje izdanja Dnevnika namijenjenoga gluhonijemim osobama. Zbog svega navedenoga programsko vodstvo smatra da je spomenuti događaj popraćen pravodobno i profesionalno« – poručuje se s HRT-a. 


Ali, ako laže koza ne laže rog. Predstavljanje Vesne Pusić nije, naime, počelo u 18.30 sati, već u 17.20, pa nije ni trajalo do 20.30, već je okončano u 19.26 sati. Da pak promjena programskog rasporeda i nije nepremostiva prepreka za aktualno programsko vodstvo HRT-a, pokazalo se istu tu srijedu kada zbog prijenosa dočeka tijela Svetog Leopolda Bogdana Mandića na Prvom programu HRT-a, nije emitirana emisija »Hrvatska uživo«. Kojim se to dakle kriterijima vodilo i vodi programsko vodstvo kada odlučuje što je vrijedno prijenosa, a što ne!? I nakon dobivena pojašnjena s HRT-a, osteje to najblaže rečeno posve nejasno.