Ines Strenja

Cijene zaštitnih maski narasle po 600 puta: ‘Sramite se! Ovo je vrijeme prijezira prema pohlepi’

Hina

Foto Pixsell, Davor Kovačević

Foto Pixsell, Davor Kovačević

Iz nekoliko mjesta iz Hrvatskoj danas su mi poslali informacije da obična kutija maski od 50 komada, onih najjeftinijih, koje su bile 50 lipa, sada stoji 480 kuna plus PDV, navela je Ines Strenja (Most) i onima koji tako rade poručila „Sramite se“!



ZAGREB Saborski zastupnici upozorili su u četvrtak da zbog epidemije koronavirusa i velike potražnje za njima drastično rastu cijene zaštitnih maski.


Siniša Varga (SRiS) istaknuo je da su, po informacijama s terena, cijene maski „narasle po 600 puta, trenutno se cijena vrti oko 6.500 kuna za kutiju maski“, rekao je u Hrvatskom saboru.


„Iz nekoliko mjesta iz Hrvatskoj danas su mi poslali informacije da obična kutija maski od 50 komada, onih najjeftinijih, koje su bile 50 lipa, sada stoji 480 kuna plus PDV“, navela je Ines Strenja (Most) i onima koji tako rade poručila „Sramite se“!




„Ovo je vrijeme prijezira prema sebičnosti, laži, oholosti, pohlepi“, naglasila je.


Varga upozorava da da nitko ne kontrolira cijene sanitetskog materijala i lijekova, da su zbog tih propusta, liječnici obiteljske medicine „počeli biti pozitivni na koronavirus“, zbog čega značajan broj građana ostaje bez obiteljskog liječnika, da su izloženi i stomatolozi.


Vladu i koalicijske partnere je pozvao da razmisle o suspenziji određenih dijelova Zakona o javnoj nabavi, jer se velik dio sanitetskog materijala uvoza. Moramo dati podršku domaćim proizvođačima, rekao je Varga.


Učitelji će od petka raditi od kuće


Davor Bernardić (SDP) pozvao je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu i predsjednika Sabora da se testovi za koronavirus učine dostupnim većem dijelu populacije. Bez obzira na njihovu cijenu, moramo znati koliko je oboljelih u Hrvatskoj, rekao je navodeći kako je u Hrvatskoj, u ovom trenutku testirano 1264 osobe, a pozitivno ih je preko sto, dakle osam posto.


Testovi su skupi, za mnoge nedostupni, rekao je Bernardić, ističući kako je predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije danas upozorio na nužnost testiranja.


Opetovao je da učiteljima i profesorima treba omogućiti rad od kuće.


Ako se nastava održava on-line i sve dobro funkcionira, nema potrebe da učitelji dolaze u školu i izlažu se nepotrebnom riziku, kazao je.


Zastupnik HNS-a Stjepan Ćuraj odgovorio mu je kako će to biti moguće već od petka. „Od sutra će profesori i učitelji, moći radit od kuće ako se osiguraju uvjeti za školu na daljinu, neće morati dolaziti u školu“, izjavio je.