Ministar turizma

Cappelli: ”Vlada će sutra povećati kvotu za strane radnike, povećanje će biti zadovoljavajuće”

Hina

"Povećati ćemo nešto, popodne ćemo samo još iskoordinirati točno koliko, a povećanje će biti točno da bude zadovoljavajuće", izjavio je Cappelli novinarima ispred Vlade poslije sastanka užeg kabineta



Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je najavio da će Vlada na sutrašnjoj sjednici povećati kvote za uvoz stranih radnika, a povećanje bi trebalo biti “zadovoljavaljuće” za sektor turizma. 


“Povećati ćemo nešto, popodne ćemo samo još iskoordinirati točno koliko, a povećanje će biti točno da bude zadovoljavajuće”, izjavio je Cappelli novinarima ispred Vlade poslije sastanka užeg kabineta.


Ministar turizma ni na dodatne upite nije odgovorio o kolikom bi se povećanju točno radilo, ponavljajući kako će to biti zadovoljavajuće odnosno “koliko će zadovoljiti dogovor s HUP-om”.




Vlada će odluku o povećanju kvote za uvoz stranih radnika donijeti na sutrašnjoj sjednici i to bi povećanje, kaže Cappelli, stupiti na snagu odmah. 


Upitan kada će doći do ukidanja kvota, Cappelli je odgovorio da to ide s prijedlogom novog zakona, odnosno od iduće godine. “Za sljedeću godinu, na vrijeme”, rekao je ministar turizma.


Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) u petak su od Vlade zatraže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona. Iz HUP-a i HUT-a su pritom upozorili da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.


Koordinacija ugostitelja Hrvatske u subotu je apelirala na Vladu da se suoči s ozbiljnošću situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zahtjevima za rješavanje problema nedostatka radnika u sezoni jučer su se pridružili i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija HGK. 


Na problem nedostatka radnika protekla dva dana upozoravaju i iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), čiji je predsjednik Luka Burilović najavio kako će “novi zakon o strancima ukinuti kvote i dozvoliti tvrtkama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju”.