Kampanja "We mean business"

Bruxelles kao Zagreb: I u EU vježbenici lakše do posla, ali bez plaće

Jasmin Klarić

Vježbenički posao može trajati od 2 do 39 tjedana, a bilo kakva plaća za vježbenike nije obavezna



ZAGREB Dok se u Hrvatskoj još lome koplja oko proširenja postojeće mjere poticanja zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, Europska komisija jučer je pokrenula kampanju »We mean business«, s ciljem da motivira kompanije širom Europe (uz 27 zemalja Unije uključeni su još i Hrvatska, Island, Turska, Norveška, Lihtenštajn i Švicarska) da stvore više radnih mjesta za – vježbenike.


Kako se pojašnjava iz Komisije, time se, usred velike krize zapošljavanja, koja pogotovo pogađa mlađu populaciju, »mladim ljudima želi omogućiti da razviju svoje vještine i poboljšaju šanse za zapošljavanje«.


Kampanja stremi pomoći i tvrtkama u pronalaženju potencijalnih kvalitetnih budućih zaposlenika.




– »We mean business« će biti podrška naporima zemalja članica u borbi protiv nezaposlenosti mladih, koja je u nekim zemljama dosegnula neprihvatljive razine, kazala je jučer povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, Androulla Vassiliou.


Vježbenički posao, koji može trajati od dva do 39 tjedana, kroz ovu EU kampanju mogu dobiti korisnici Erasmus i Leonardo da Vinci programa Europske unije. Bilo kakva plaća za vježbenike nije obavezna.