Veći broj radnih dozvola za strance

Broj stranih radnika raste deset puta: Hrvatima biro rada, poslodavcima dozvole za jeftiniju radnu snagu

Gabrijela Galić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Glavnina zapošljavanja bit će u brodogradnji i graditeljstvu kojima zadnje tri godine, zbog stanja na domaćem tržištu rada i velikog broja nezaposlenih u toj djelatnosti, uvoz radnika nije bio dozvoljen. Uvest će se 2.000 brodograditelja i građevinaca 



U vrijeme kada imamo veliki broj nezaposlenih niti jedna vlada ne povećava kvotu dozvola za strane radnike, veli Mirando Mrsić, saborski zastupnik SDP-a. Podsjeća kako je bivša vlada, posebno u brodogradnji, sprečavala takve situacije. 


– Radnici će biti potplaćeni, a vrhnje će pobirati tvrtke iz BiH koje ih kao kooperanti angažiraju. To su tvrtke koje ne poštuju kolektivne ugovore, Zakon o radu. Tako se slabi naše tržište rada, umjesto da omogućimo prekvalifikaciju, obrazovanje nezaposlenih, a kvote dozvole samo za ona zanimanja za koja nemamo mogućnosti da ih obrazujemo – veli Mrsić dodajući kako se od aktualne vlade drugo nije moglo ni očekivati, jer »radi pod utjecajem«. U ovom slučaju poslodavci su nešto tražili, a Vlada im je odobrila ali će se, kako veli Mrsić, Vlada pravdati u stilu da im nisu dali pet tisuća radnih dozvola nego pola traženog.



– Ako je nešto deficitarno zanimanje, plati ga suhim zlatom. Onda će se i mladi obrazovati za ta zanimanja jer će znati da će biti plaćeni za to što rade – veli Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). 


Ističe pritom kako sindikati nisu autistični i ne žele zatvarati granice za radnike, ali je brine broj planiranih dozvola u brodogradnji, pa i jedna novina, planirani uvoz kabinskog osoblja u avioprijevozu.


Razna opravdanja


 Naime, prema prijedlogu kvota za ovu godinu u Hrvatsku će biti uvezeno i 10 kabinskih radnika. »Tko je tražio dozvolu za zapošljavanje kabinskog osoblja«, veli Milićević Pezelj pitajući se ima li taj planirani uvoz kabinskih radnika veze sa svojedobnim štrajkom kabinskog osoblja nacionalnog avioprijevoznika i traženja boljih uvjeta rada. Ono što je brine su i opravdanja poslodavaca kada im se ukaže da traženih radnika ima među nezaposlenima. »Tada kažu kako su to priučeni radnici« ili, kako veli Milićević Pezelj, navode da radnici ne žele raditi pa od poslodavca traže da kaže kako im ne odgovaraju kao radnici.  


U prošloj godini kvota za novo zapošljavanje iznosila je 215 dozvola. No, ukupno je bila riječ o 1.730 dozvola, s obzirom da je 1,5 tisuća stranih radnika mogla produljiti svoju radnu dozvolu te je izdano i 15 dozvola za sezonsko cijepljenje voćki i vinove loze. U ovoj godini, prema prijedlogu Vlade o kojem će odluka vjerojatno biti donesena u narednim tjednima, produžit će se 800 već izdanih radnih dozvola, pa će uz 2.285 novih dozvola ukupna godišnja kvota iznositi 3,1 tisuću dozvola (s uključenih 15 sezonaca na cijepljenju voćki i vinove loze). 


Glavnina novih radnih dozvola za ovu godinu – dvije tisuće – odnosi se na brodogradnju i građevinu. Preostalih 285 novih radnih dozvola, raspoređeno je u promet (128), turizam (70), kulturu (34), prerađivačku industriju (18) te  zdravstvo (15).