Utvrđuju se činjenice

Božinović o nestaloj Allsi: ‘Policija traga za petogodišnjom sirijskom djevojčicom’

Hina

Davor Božinović / Snimio Sergej DRECHSLER

Davor Božinović / Snimio Sergej DRECHSLER

'Policija je svojim uhodanim metodama djelovanja krenula u potragu za djevojčicom na temelju raspoloživih informacija. Otac djevojčice je došao u Hrvatsku i podnio zahtjev za međunarodnu pomoć i uskoro će se objaviti potraga prema pravilima struke', rekao je Božinović.



SISAK Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u Sisku kazao da policija traga za petogodišnjom sirijskom djevojčicom čiji je otac u Hrvatskoj zatražio azil.


Na pitanje novinara o nestanku sirijske djevojčice, ministar je otklonio moguće pogreške hrvatske policije u tom slučaju.


»Policija je istraživala prema svim obavijestima koje je imala, koordinatama i obavijestima do kojih se moglo doći i prema onome što je poduzeto i prema našim informacijama ne potvrđuju se priče koje su se pojavile u javnosti. Hrvatska policija nije bila informirana o slučaju od policije BiH pa je sama kontaktirala bosansko-hercegovačku stranu, a i oni su informaciju dobili desetak dana nakon što se to dogodilo.


Sada se utvrđuju sve činjenice




Sada se utvrđuju sve činjenice, a policija je svojim uhodanim metodama djelovanja krenula u potragu za djevojčicom na temelju raspoloživih informacija. Otac djevojčice je došao u Hrvatsku i podnio zahtjev za međunarodnu pomoć i uskoro će se objaviti potraga prema pravilima struke«, rekao je Božinović.


Sirijac koji tvrdi da ga je hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćeri Allse u ponedjeljak je na graničnom prijelazu Maljevac službeno prijavio nestanak djeteta te zatim zatražio azil.


Na pitanje o navodnom lažiranju dokumenata za što je osumnjičen Franjo Varga, ministar je odgovorio da slučaj vodi Uskok pa nije upućen u tijek postupka jer ga ne vodi policija, a ako to Uskok zatraži, policija će se uključiti.


Bivši MUP-ov informatičar Varga pritvoren je zbog sumnje da je izradio lažne SMS poruke za Zdravka Mamića, a u svom je iskazu Uskoku, prema pisanju medija, navodno kazao da su njegove usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te potpredsjednik te stranke Milijan Brkić koji je sve demantirao.


Prilikom obilaska novih poslovnih prostora Policijske uprave sisačko-moslavačke Božinović je rekao da MUP postupno ostvaruje strategiju poboljšanja radnih uvjeta hrvatskih policajaca, odnosno policijskih službenika, koja je godinama bila zanemarena.


Sve ovo što radimo za hrvatsku policiju znači život


Istaknuo je da se strategija ostvaruje u četiri temeljna smjera. To su izgradnja novih prostora ponajprije za granične policijske postaje iz sredstava EU, zatim zajednička ulaganja s lokalnom i regionalnom samoupravom u izgradnju ili obnovu objekata hrvatske policije, zajedničko sufinanciranje prostornih i drugih troškova policije te sufinanciranje troškova života za policajce iz unutrašnjosti koji dolaze u primorske policijske postaje.


»Sve ovo što radimo za hrvatsku policiju znači život. Hrvatski policajac i službenik koji brine o sigurnosti građana ima pravo na adekvatne uvjete za rad pa ćemo ove aktivnosti nastaviti jednakim intenzitetom. Također namjeravamo povuči europska sredstva za energetsku obnovu 26 postojećih objekata«, rekao je Božinović.


Novi prostor PU sisačko-moslavačke osiguran je povoljnim najmom 1240 četvornih metara uređenog prostora objekta Hrvatskog telekoma. Sada će se na jednom mjestu objediniti više službi, poput kriminalistike, koja je dosad bila na tri lokacije, prometne policije i upravnih poslova, što osigurava njihovu funkcionalnost.