Ugledni optuženik za ratne zločine

Bjegunac od BiH pravosuđa, general Mijo Jelić optužen zbog ratnog zločina, u službenom posjetu Saboru

Dražen Ciglenečki

U BiH optužen za ratni zločin – Zlatan Mijo Jelić / T. MILIČEVIĆ/PIXSELL

U BiH optužen za ratni zločin – Zlatan Mijo Jelić / T. MILIČEVIĆ/PIXSELL

General Jelić je tražio da ga primim i ja sam to učinio, kazao je šef Odbora za ratne veterane Ivan Anušić (HDZ). To je vrhunski bezobrazluk – komentirao je SDP-ov član Odbora Nenad Stazić



 Umirovljeni general HV-a i HVO-a Zlatan Mijo Jelić, koji se krajem 2015. nakon što je u BiH optužen za ratne zločine sklonio u Hrvatsku, jučer je boravio u Saboru i sastao se sa šefom Odbora za ratne veterane, članom HDZ-ovog predsjedništva Ivanom Anušićem.


Primijetili smo Jelića u zgradi Sabora i zaintrigirala nas je činjenica da čovjek, koji je u susjednoj državi optužen za ratne zločine u Mostaru 1993. i 1994. godine, mirno šeće hrvatskim parlamentom. U saborskoj službi za odnose s medijima odgovorili su nam da je Jelić bio u posjetu Odboru za ratne veterane i to na vlastiti zahtjev. To nam je kasnije potvrdio i Anušić.



Ministar obrane Damir Krstičević odlazi u srijedu u radni posjet Međugorju, priopćilo je u utorak ministarstvo obrane, unatoč nagađanjima da je jedan od nekoliko hrvatskih generala koje su vlasti Republike Srpske (RS) kazneno prijavile za navodne ratne zločine u BiH devedesetih godina. Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u petak da je ministarstvo unutarnjih poslova RS-a od 1996. do 2000. podnijelo kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, no nije precizirao je li među njima i Krstičević. (Hina)





Dvostruki kriteriji


– Da, general Jelić je tražio da ga primim i ja sam to učinio. Informirao me, između ostalog, o tome protiv kojih će umirovljenih hrvatskih časnika u BiH uskoro biti objavljene optužnice. Rekao mi je da se državno odvjetništvo BiH vodi dvostrukim kriterijima kad su u pitanju Hrvati i pripadnici ostala dva konstitutivna naroda. Dvostruko se više optužnica podiže protiv Hrvata nego protiv Srba i Bošnjaka. Zbog toga je, kako mi je Jelić kazao, upitna opstojnost Hrvata u BiH. Govorio mi je i o zločinima koje je Armija BiH počinila protiv Hrvata, a za koje niti jedan bošnjački časnik dosad nije procesuiran. Jelić nije sebe gurao u prvi plan niti je pokušavao ishoditi nešto za sebe, sada kad živi u Hrvatskoj – ispričao nam je Anušić.


Skrenuli smo mu, međutim, pažnju na to da je Jelić, što god se o tome mislilo u Hrvatskoj, u BiH optužen za ratni zločin, a da ga istovremeno prima predsjednik jednog parlamentarnog odbora. Hrvatska javnost sigurno bi burno reagirala, rekli smo Anušiću, kad bi Državno odvjetništvo optužilo nekog Srbina, a on potom pobjegao iz Hrvatske u Srbiju i tamo posjećivao njihov parlament.


– Vjerojatno ste u pravu. Ali, ovo je ipak specifična situacija jer u BiH nerecipročno optužuju hrvatske državljane. Jelić je i general HV-a i logično je da sam s njim razgovarao na njegov zahtjev. Podsjećam da su hrvatske vlasti kao zvijer progonile Antu Gotovinu, a on je na kraju oslobođen u Haagu. Možda će tako biti i u Jelićevom slučaju. Kad u BiH, Srbiji ili, recimo, Azerbejdžanu optuže nekog Hrvata, to ne znači automatski da je on kriv. Meni su hrvatski interesi iznad svega – zaključuje Anušić.


Odbor nije raspravljao


Član Odbora za ratne veterane je i SDP-ovac Nenad Stazić. On nije znao da je Jelić jučer bio u Saboru niti da se sastao s Anušićem.


– Naš Odbor o tome nikad nije raspravljao i stoga je Anušić mogao Jelića primiti isključivo u osobno ime. Ali, vrhunski je bezobrazluk da čovjek koji je u susjednoj državi optužen za ratne zločine dolazi u Sabor. Začuđen sam, nije mi jasno kako on uopće može biti u Hrvatskoj – rekao nam je Stazić.


No, Jelić normalno živi u Hrvatskoj i ne skriva se od javnosti. Početkom ove godine njega je, zajedno s Dariom Kordićem, ugostio sisački biskup Vlado Košić i pritom je obojici, kako je priopćeno »pružio podršku u pravednoj borbi za istinu hrvatskih branitelja u Hrvatskoj i BiH«. Jelića se u BiH tereti za »široke i sustavne napade« na bošnjačko stanovništvo u Mostaru, gdje je on, kako se navodi u optužnici, zapovijedao svim postrojbama HVO-a. Optužuje ga se, primjerice, da je odobrio odvođenje Bošnjaka na crtu bojišnice, od kojih je njih najmanje 50 poginulo.