Izrada priručnika

Bandić traži smjenu Divjak, ona mu uzvratila: ‘Bilo bi važnije da uloži u škole, nego u kumstva’

Hina

Foto Darko Jelinek, Sergej Drechsler

Foto Darko Jelinek, Sergej Drechsler

Bandić je na konferenciji za novinare ocijenio da Divjak »treba snositi konzekvence zbog toga što svjesno krši zakon«



ZAGREB Predsjednik Stanke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zatražio je u utorak od premijera Andreja Plenkovića da smjeni ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, odnosno da »povuče državnički potez» zbog njezina protuzakonita djelovanja, a kao primjer spomenuo je gotovo 7,5 milijuna kuna poreznih obveznika »bačenih u vjetar« za metodičke priručnike.


Bandić je na konferenciji za novinare ocijenio da Divjak »treba snositi konzekvence zbog toga što svjesno krši zakon«.


Pozvao je mjerodavne državne institucije da provjere podatke o radu ministrice u vezi izrade metodičkih priručnika, za što je lani utrošeno više od 7,3 milijuna kuna. Unatoč potrošenim novcima metodički priručnici koriste se samo u ovoj školskoj godini, a neće se primjenjivati u »Školi za život« zbog brojnih primjedaba iznesenih tijekom javne rasprave.




Može li osoba koja donosi takve neodgovorne i štetne odluke biti ministrica u Vladi, zapitao je Bandić.


Također je ustvrdio da je za »Školu za život« u 2018./2019. godini nabavljeno osam tisuća tableta po cijeni od tisuću kuna po komadu, a roditelji mogu kupiti nove po cijeni od 500 kuna, dakle dvostruko jeftinije.


S tim u vezi postavio je i pitanje zašto je Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo kupovinu dvostruko skupljih tableta, a lošije kvalitete, te pozvao Državno odvjetništvo i mjerodavne državne institucije da postupe sukladno svojim ovlastima.


Na novinarsko pitanje znači li to da njegova stranka želi ući u Vladu, Bandić je ustvrdio da ih »ne zanimaju fotelje«, te da će i dalje podržavati Vladu u svim odlukama koje su za dobrobit građana Zagreba i Hrvatske.


Varda: Ako Plenković ne smijeni Divjak krećemo u postupak opoziva


Istodobno saborski zastupnik Bandićeve Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda najavio je novinarima uoči sastanka koalicijskih partnera da će, ne smijeni li Plenković ministricu Divjak, njezinu će smjenu on zatražiti na sjednici Sabora u srijedu tijekom pet minuta određenih za slobodnu riječ.


»Ako Plenković ne pristane, krenut ćemo sukladno zakonu u postupak opoziva«, rekao je Varda.


Ustvrdivši da je ministrica prekršila zakon, Varda je rekao kako je on vrlo jasan – udžbenici su besplatni za osnovnu školu, osim onih posebnih koje vlada može financirati ako za to ima sredstava.


Učenik, dodao je, mora izabrati jedan od predmeta – to nije samo vjeronauk, to su i strani jezik, informatika, latinski i grčki.


Ministrica Divjak izjavila je u subotu kako je dobila garanciju od premijera Plenkovića da će osnovnoškolci iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike za sve obvezne i izborne predmete, uključujući vjeronauk, drugi strani jezik i informatiku.


Iz Vlade su poručili kako će »osigurati da djeca u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj imaju besplatne udžbenike«, podsjetivši da je Zakonom o odgoju i obrazovanju propisano da obrazovni standard učenika čine obvezni i izborni predmeti, što ujedno znači da su obvezni i izborni predmeti sastavni dio nacionalnog standarda učenika iza kojeg stoji i koji jamči država.


Oglasila se Divjak


Nakon Bandićevih izjava zatražio, oglasilo se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


“Drago nam je da je gradonačelniku u fokusu obrazovanje, ali žao nam je što se to nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad osnivač.


Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova, nego na zlatne WC-e i kumstva”, stoji u odgovoru Ministarstva.