Samo spin, kaže

Bandić, dakako, nije ništa kriv: Za oprost duga bogatašima okrivio je službenike Holdinga i Grada

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

»Čovjeka koji živi rad i solidarnost staviti na naslovnicu da je oprostio dugove bogatašima je samo spin, vjerojatno je bio neki veći cirkus na državnoj razini pa je trebalo stavit' na naslovnicu ovo«, ustvrdio je



Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komentirao je u ponedjeljak oprost dugova bogatim sugrađanima, ustvrdivši da se radi o propustu službenika u Holdingu i upravi Grada koji će zbog toga snositi moralne konzekvence, a to što je to osvanulo u medijima nazvao je spinom koji je trebalo napraviti jer se »dogodio neki veći cirkus na državnoj razini«.


»Greške koje su napravili službenici u Holdingu i upravi grada snosit će moralne konzekvence. To je prije svega moralno pitanje. Oprostit ću im, neću nikoga smjenjivati.


Neoprostivo je da ljudi koji imaju vile po zagrebačkim bregovima vrijedne između dva i pet milijuna eura nisu platili režije. A penzioneri kojima mi dajemo 200, 300, 400 kuna mjesečno i primaju socijalnu pomoć od države, a mi im dajemo kunicu da lakše prežive, plaćaju svoje režije redovito. To je prije svega moralno pitanje«, kazao je Bandić koji je jutros u Lučkom otvorio radove na novom domu zdravlja.




Dodao je i da nitko ne govori o zakonu koji je, kaže, manjkav i nije uveo imovinski cenzus.


Pozvao je te, kako je rekao, pod navodnicima poštene ljude da »to što prije riješe i da ne završavaju na stranicama medija i ne zafrkavaju gradonačelnika«.


»Čovjeka koji živi rad i solidarnost staviti na naslovnicu da je oprostio dugove bogatašima je samo spin, vjerojatno je bio neki veći cirkus na državnoj razini pa je trebalo stavit’ na naslovnicu ovo«, ustvrdio je.


»Oprostio sam kolegama koji su pogriješili, koji su pomogli tim nesavjesnim siromahima s tri, četiri, pa i pet milijuna vrijednim vilama, koji su slučajno zaboravili platiti račune, kojima je pomogao i manjkav zakon koji nije uveo imovinski cenzus«, kazao je Bandić.


»Do Strasbourga bih ih tjerao ako ne plate svoje račune, ali mislim da imaju toliko morala da plate«, dodao je.


Kako su prenijeli brojni mediji, gradonačelnik je dugove za režije u iznosu do 10.000 kuna oprostio nizu sumnjivih poduzetnika ne vodeći pritom računa o imovinskom cenzusu kako bi tu mjeru iskoristili potrebiti i socijalno ugroženi građani.


»Jutarnji list» objavio je listu imena dužnika među kojima su i Vladimir Zagorec, bivši general HV-a koji je u nekoliko sudskih postupaka osuđivan za različita kaznena djela u Hrvatskoj i Austriji, Zoran Burić, suprug potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, te poznati nogometaši Dino Drpić, Zoran Mamić i Zvone Boban.


Iz Zagrebačkog holdinga u subotu su odgovorili na medijske napise da neplaćene režije otpisuju milijunašima, te istaknuli da se radi o sporadičnim slučajevima od kojih očekuju da vrate te iznose, a za samu mjeru otpisa duga blokiranima istaknuli su da se provodi u dobroj vjeri i u skladu sa Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snazi od srpnja prošle godine.


Gradonačelnik Milan Bandić je lani u listopadu izjavio da će »po cijenu tužbe u Strasbourgu staviti veto na otpis dugova imućnim osobama i da će se naći način da se tim ljudima ne otpišu dugovi«.