Sutkinja bila 'blaga'

Apsurdna presuda: Bjelovarska učiteljica kažnjena jer je iz svog vinograda uzela drva za zimu

Portal Novilist.hr

Ilustracija / Foto Damir Škomrlj

Ilustracija / Foto Damir Škomrlj



Bjelovarska učiteljica kažnjena je jer je iz svog zapuštenog vinograda u vlastito dvorište dovezla oko 20 kubika drva za ogrjev. Ovu apsurdnu presudu donijela je sutkinja prekršajnog odjela Općinskog suda u Bjelovaru: sirotu učiteljica kaznila je s 900 kuna, uz još 100 kuna troškova postupka, javlja Večernji.


Sudu se nije svidjelo to što je ogrjevno drvo bagrema prevezla bez teretnog lista, odnosno popratnice. Ova 48-godišnja učiteljica kažnjena je jer je posjekla vlastita stabla, kako bi se na zimu imala čime grijati. 


Sud kaže kako je time počinila prekršaj iz Zakona o šumama. Prijavio ju je bjelovarski Državni inspektorat koji je uočio kako drva nisu propisno obilježena.




– Drva smo uzeli u zaraštenom vinogradu kojeg sam naslijedila od pokojne bake. Vinograd se godinama nije obrađivao, pa su na njemu narasla stabla bagrema za ogrjev.


Nisam znala da je potrebna popratnica za ogrjev koji nije iz šume i da on mora biti počekićan, pogotovo jer se radi o zapuštenom vinogradu, a ne šumi. Prvi put sam to učinila, stvarno nisam znala, branila se učiteljica, ali nije pomoglo.


Prilikom odmjeravanja kazne, navodi se u presudi, ‘sud je uzeo u obzir obiteljsko i imovno stanje okrivljenice, a kao olakotna okolnost cijeni se priznanje počinjenog prekršaja, dosadašnje nekažnjavanje i izraženo kajanje’.


Za taj prekršaj predviđene su veće novčane kazne, ali sutkinja je objasnila da je na koncu odlučila biti blaža prema učiteljici, piše Večernji.