Sumnja na korupciju u Zagrebu

Anonimna kaznena prijava protiv Andrije Mikulića: Je li netko nudio ili tražio mito?

Dražen Ciglenečki

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Doznajemo da je Bandić još prošlog tjedna o ovoj situaciji razgovarao s Plenkovićem. Na sve političke činjenice predsjednika Vlade je pismom upozorio Drago Prgomet, predsjednik Kluba zastupnika u Gradskoj skupštini. ZAGREB – Osim političkog, slučaj dodjele poslova javna rasvjeta u Zagrebu imat će i pravosudni rasplet. Naime, neslužbeno doznajemo, protiv predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Andrije Mikulića, šefa HDZ-a u Zagrebu, te dvojice članova Predsjedništva Gradskog odbora HDZ-a, Pere Semrena i Tomislava Kelića, netko je anonimno podnio kaznenu prijavu zato što su navodno tražili 500 tisuća eura od firme zainteresirane za pruženje usluga javne rasvjete u Zagrebu. O tome je, kako nam je rekao izvor iz HDZ-a, Mikulića neki dan izvijestio premijer Andrej Plenković.


Mikulić je tu informaciju prenio stranačkim kolegama u zagrebačkom HDZ-u. U političkim kuloarima nagađa se, naravno, tko je podnio tu kaznenu prijavu. To svakako može biti samo netko tko je uključen u cijelu priču u vezi s Odlukom o određivanju poslova javne rasvjete, koju je predložio gradonačelnik Milan Bandić, a Gradska skupština u ponedjeljak ponovno odbila, jer se s njom ne slaže HDZ. 


No, postoji i verzija prema kojoj je Mikuliću nuđeno mito. On sam je u tom smislu govorio na nedavnoj sjednici Predsjednštva Gradskog odbora, koje je poništilo zaključak Kluba zastupnika HDZ-a o prihvaćanju spomenute Odluke, nakon što je Bandić pristao ugraditi u nju dva amandmana. Na tom su sastanku dvojica prisutnih članova Predsjedništva čak ispričala da je prije četiri godine, posljednji put kad je odlučivano tko će dobiti poslove javne rasvjete, njima ponuđeno po 50 tisuća eura, što su oni odmah otklonili. Ali, nisu to tada prijavili nadležnim institucijama nego su tek izvijestili jednog tadašnjeg visokog dužnosnika HDZ-a.
– Ovo je iznimno neugodna afera. Za HDZ, za Mikulića, koji je predsjednik Gradske skupštine i član Predsjedništva stranke i trebao bi biti glavni inspektor u državi, ali sigurno i za samog premijera. Ovo nam definitivno nije trebalo. K tome još Bandić prijeti da će raskinuti koaliciju s HDZ-om, komentirao je jučer HDZ-ov dužnosnik iz Zagreba.


Zagrebački gradonačelnik je isprva predlagao da se, kao što je to bilo ranije, posao javne rasvjete nekome dodijeli na četiri godine, uz godišnju naknadu od približno 33 milijuna kuna. Na inicijativu Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini kasnije je Bandić, ne bez otpora, prepolovio ugovor na dvije godine i smanjio novčanu naknadu za deset posto. No, Predsjedništvo Gradskog odbora je potom iznenadno naložilo Klubu zastupnika da povuče podršku Odluci, što je Bandića toliko isprovociralo da je najavio mogućnost razvrgavanja koalicije s HDZ-om na razini Zagreba, ali čak i u Saboru.


Doznajemo da je Bandić još prošlog tjedna o ovoj situaciji razgovarao s Plenkovićem. Na sve političke činjenice predsjednika Vlade je pismom upozorio Drago Prgomet, predsjednik Kluba zastupnika u Gradskoj skupštini. Detaljno mu je prije desetak dana opisao što se sve događalo u HDZ kad je riječ o toj Odluci. Posebno je istaknuo da mu Mikulić nikad nije obrazložio zašto je Klub zastupnika morao odustati od potpore spornoj Odluci, makar je Bandić popustio. Uglavnom, Gradska skupština je glasovima velike većine zastupnika odbila Bandićev prijedlog Odluke kojom se određuju uvjeti što ih mora ispunjavati koja želi obavljati poslove javne rasvjete u Zagrebu. Taj je slučaj, međutim, daleko od završetka.