Razlog smjene Uprave?

Struju iz Plomina C japanski Marubeni bi HEP-u prodavao po upola višoj cijeni od tržišne

Bojana Mrvoš Pavić

HEP takve »detalje«, poput otkupne cijene, s Marubenijem tek treba dogovoriti. Hoće li na njegove uvjete pristati, tek će se vidjeti, no ukoliko Japanci budu tražili previše, i HEP bi se trebao okrenuti drugoplasiranom ponuđaču, korejskom Daewoou, odnosno trećerangiranom, talijanskom Edisonu



ZAGREB » Vlada je na zatvorenom dijelu svoje sjednice jučer donijela zaključak kojim Glavnoj skupštini HEP-a, a čini ju samo ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predlaže smjenu predsjednika uprave Tomislava Šerića, koju je Vladi predložio – Vrdoljak. Na mjesto smijenjenog Šerića bit će postavljen dugogodišnji zaposlenik HEP-a i dosadašnji član uprave Perica Jukić, ali ne samo kao vršitelj dužnosti. Iako su samo dan ranije s užeg kabineta Vlade stizale sigurne informacije da će Jukić na novom radnom mjestu biti v.d., u zadnji se čas od toga odustalo, moguće i pod pritiskom javnosti, koja je predviđeno imenovanje Jukića kao v.d.-a shvatila kao Vladinu poruku da boljeg rješenja, za najveću državnu tvrtku, među svojim kadrom nema. Osim Šerića, iz uprave odlaze Krunoslava Grgić Bolješić i Ivan Matasić, a u njoj ostaju Zvonko Ercegovac i Željko Štromar, čija se smjena prije tjedan dana također spominjala.


  


Velika kazna


Potpredsjednik ORaH-a i europarlamentarac Davor Škrlec jučer je pak poručio kako HEP svoj najveći projekt, Plomin C, mora zaustaviti prije negoli si njime, ali i cijeloj Hrvatskoj, nanese nepopravljivu ekonomsku štetu. »TE Plomin C je projekt opterećen sumnjama o mogućim korupcijskim radnjama, za njega je odabran strateški partner koji je sudski kažnjen zbog korupcije, a najavljuje se i partnerski ugovor u suprotnosti sa zakonodavstvom EU-a«, napomenuo je Škrlec misleći na, redom, informacije prema kojima DORH navodno istražuje Alfreda Viškovića, nekadašnjeg voditelja projekta Plomina C u HEP-u jer je, navodne su sumnje, u pripremi projekata izvlačio velike sume novaca za vlastitu korist. 




   Odabrani HEP-ov strateški partner za gradnju i upravljanje Plominom C, japanski Marubeni, već je pak u dva navrata osuđen, i kažnjen višemilijunskim kaznama za davanje mita pomoću kojeg je dolazio do velikih projekata. Prije dvije godine Marubeni je morao platiti gotovo 55 milijuna dolara kazne zbog sudjelovanja u pokušaju podmićivanja političara u Nigeriji za gradnju LNG terminala na otoku Bonnyju. Ove je godine pak priznao da je podmićivao dužnosnike i čelnike državne energetske kompanije u Indoneziji, kako bi dobio projekt gradnje elektrane na Sumatri, vrijedan 118 milijuna dolara. Platiti mora kaznu od 88 milijuna dolara, dok su indonezijski političari kažnjeni s tri godine zatvora. Jedan od njih je primio mito od gotovo pola milijuna dolara. U podmićivanju su sudjelovali i zaposlenici američke podružnice Alstoma, francuske tvrtke koja je Marubeniju glavni dobavljač opreme. Kako je nedavno objavio HEP, Alstom će Marubeniju i u slučaju Plomina C biti glavni dobavljač opreme i radova. Jedan od šefova američke podružnice Alstoma krivnju za davanje mita u Indoneziji priznao je u srpnju ove godine, nakon što su još dvojica to učinila i prije, a tvrtka je općenito i dalje pod istragom. Jučer je pak britansko tužiteljstvo objavilo kako je tamošnja, britanska podružnica Alstoma platila oko 8,5 milijuna dolara mita za dobivanje raznih transportnih projekata u Indiji, Poljskoj i Tunisu.


  


Slobodan izbor


Treći je problem ugovor kojeg će HEP imati s Marubenijem. Prema njemu će HEP od Marubenija, koji će pokriti veći dio investicije u Plomin C, vrijedne milijardu eura, morati otkupljivati polovicu električne energije proizvedene u Plominu C. Kako je jučer upozorio Škrlec, takav je ugovor u suprotnosti s Trećim energetskim paketom EU-a, pravilima koja kažu da svim kupcima električne energije treba biti omogućen slobodan izbor opskrbljivača. HEP će, navodi, narušavati tržišno natjecanje, odnosno imati monopol na tržištu. Analiza EMLA-e, mađarske neprofitne organizacije koja se bavi okolišnim pravom nedavno je pak zaključila kako će se ugovor HEP-a, državne kompanije, sa strateškim partnerom smatrati državnom pomoći privatnoj tvrtki, što je praksa zabranjena u EU. Kako, međutim, našem listu pojašnjavaju poznavatelji pravila Trećeg energetskog paketa, stvari nisu tako crno-bijele. Činjenica jest da tržište mora biti potpuno liberalizirano, no jednako tako, napominju, HEP kao javna tvrtka koja potrošačima mora osigurati javnu uslugu, jamčiti za sigurnost opskrbe, struju negdje mora i nabavljati. Posebno je, međutim, pitanje po kojoj će cijeni HEP kupovati struju od Marubenija.


   Prema neslužbenim, ali iz nekoliko izvora potvrđenim informacijama, Marubeni u nastavku pregovora HEP-u nudi svoju puno višu otkupnu cijenu od one koju je nudio u početku pregovaranja. Navodno, ta je cijena sada upola veća od tržišne, pritom veća i od cijene po kojoj se proizvodi najskuplja struja, ona iz plina. Da li, moguće, zbog toga postoji prijepor između ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka sa smijenjenim Šerićem, nije poznato, no i ta je mogućnost otvorena. HEP takve »detalje«, poput otkupne cijene, s Marubenijem tek treba dogovoriti, i ugovor o partnerstvu potpisati početkom iduće godine. Hoće li na njegove uvjete pristati, tek će se vidjeti, no ukoliko Japanci budu tražili previše, i HEP bi se trebao okrenuti drugoplasiranom ponuđaču za Plomin, koreanskom Daewoo-u, odnosno trećerangiranom, talijanskom Edisonu