Dužni im četiri plaće

Radnici TIBO-a ponovno u štrajku: Ako u tjedan dana ne dobiju dvije plaće, izlaze ‘izvan žice’

Marinko Glavan

TIBO ne smije i ne treba ići u stečaj. Ukoliko se to dogodi, nakon dokapitalizacije povratom vrijednog zemljišta, bit će jasno da je riječ o čistoj namještaljki, kaže Dragičević



 RIJEKA – Radnici Tvornice industrijske i brodske opreme(TIBO) od danas su ponovno u štrajku, zbog četiri neisplaćene plaće. Nakon što su prije nešto više od mjesec dana prekinuli štrajk, koji je pokrenuo Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, unatoč tome što im nisu bile isplaćene zaostale plaće, ovoga puta štrajk je pokrenuo Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat, sa zahtjevom da se u roku od sedam dana isplate barem dvije plaće, te započnu pregovori sa zainteresiranima za privatizaciju ove tvrtke u stopostotnom državnom vlasništvu.


– TIBO je odlukom vlade prije mjesec dana dokapitaliziran s 29 milijuna kuna, vraćanjem zemljišta u vlasništvo tvrtke. To je sada tvrtka koja ima vrijednost, a imamo informacije da je u pripremi posao velike vrijednosti za Uljanik grupu, tako da očekujemo da u roku od sedam dana započne najavljeni postupak  privatizacije. Smatramo da bi za TIBO bilo najbolje da se vrati u okrilje Uljanik grupe, a od Vlade tražimo da se cijeli postupak ubrza, te da se u međuvremenu pozajmicom ili na neki drugi način riješi pitanje neisplaćenih plaća, kako bi radnici u miru čekali ishod privatizacije, rekao je predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević, najavivši kako će u suprotnom biti nastavljene sindikalne akcije, izvan »žice« TIBO-a.


– Destinacija će nam biti Ministarstvo gospodarstva i Državna agencija za upravljanje državnom imovinom. TIBO ne smije i ne treba ići u stečaj. Ukoliko se to dogodi, nakon dokapitalizacije povratom vrijednog zemljišta, bit će jasno da je riječ o čistoj namještaljki. Očekujemo da se u roku od tjedan dana ispuni naš zahtjev o isplati plaća, kao i da počnu osnovni pregovori sa zainteresiranim ulagačima. Oni koji su trebali dovesti ovu firmu do privatizacije i restrukturirati je, a to su Ministarstvo gospodarstva i DUUDI, nisu to učinili, tako da su oni jedini odgovorni za ovo što se događa radnicima TIBO-a, rekao je Dragičević.




TIBO mora opstati jer je riječ o jedinom proizvođaču brodske opreme u Hrvatskoj, istaknuo je povjerenik SMH u TIBO-u Željko Bilić.


– Ako propadne, to će biti sramota u prvom redu za ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Hoćemo li brodsku opremu u tom slučaju uvoziti iz Kine. Je li strategija ove Vlade da zatre svaki domaći proizvod i zamijeni ga uvoznim, lošije kvalitete. Nismo dobili četiri plaće, koje su toliko niske da i kad se redovito isplaćuju jedva spajamo kraj s krajem, a sada nemamo za kruh, rekao je.