Luka Burilović

Predsjednik HGK ima ideju! Preporučuje da Hrvatska odustane od brodogradnje. Kako vam se sviđa?

Hina

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

"Ja sam ekonomist. Kako možemo raditi nešto s gubitkom, kako ugovarati brodove s gubitkom", zapitao je Burilović, dodavši da su se i jedna velika Njemačka kao i Poljska odrekle brodogradnje kada su vidjele da im je neisplativa.ZAGREB – Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović rekao je danas da su bez brodogradnje ostale i veće države od Hrvatske, poput Njemačke i Poljske, ustvrdivši da je aktualni model održavanja domaće brodogradnje neodrživ.


Po njegovim riječima, državni model, koji se dosad primjenjivao kako bi se održala ta grana gospodarstva, apsolutno je neodrživ.


“Bit ću potpuno otvoren, ovaj model koji smo imali do sada potpuno je neodrživ za državu. Ne možemo kao do sada svake godine davati”, kazao je Burilović novinarima na marginama Dana hrvatskih financijskih institucija.
Podsjetio je da su prošle godine Uljanik i 3. maj proizveli 1,7 milijardi kuna gubitaka.


“Ja sam ekonomist. Kako možemo raditi nešto s gubitkom, kako ugovarati brodove s gubitkom”, zapitao je Burilović, dodavši da su se i jedna velika Njemačka kao i Poljska odrekle brodogradnje kada su vidjele da im je neisplativa.


Burilović se zalaže za pronalazak drugačijeg modela upravljanja brodogradilištima. “Moramo vidjeti u kojem obimu trebamo hrvatsku brodogradnju i što učiniti dalje. Uglavnom, treći put ponavljam, ovaj je model hrvatske brodogradnje neodrživ”, zaključio je Burilović.


Radnici brodogradilišta Uljanik i 3. Maj ponovno su u štrajku, jer im nisu isplaćene plaće i traže ostavke Uprave Uljanika d.d. Zbog krize u Uljanik grupi ministar financija Zdravko Marić kazao je da će do kraja godine državi stići na naplatu 2,5 milijardi kuna državnih jamstava povezanih s tom grupom, dok bi ukupan iznos tih jamstava mogao dosegnuti i 4,25 milijarde kuna.