Potvrđeno: Od Hrvata u EU za manje plaće rade samo Bugari, Rumunji, Litvanci, Mađari i LatvijciLUXEMBOURG Hrvatska je u 2019. godini bila među zemljama Europske unije s izrazito niskim troškovima rada po satu, više nego upola nižim od europskog prosjeka, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.


 


Najniži je ukupni trošak rada po satu prošle godine zabilježen u Bugarskoj, od šest eura, pokazuju izračuni Eurostata.
 


Slijede Rumunjska sa 7,7 eura, Litva s 9,4 eura, te Mađarska i Latvija gdje je iznosio 9,9 eura.


 


U Hrvatskoj je trošak rada po satu u 2019. iznosio 11,1 euro (82,5 kuna). Time se gotovo izjednačila s Poljskom gdje je iznosio 10,7 eura.


 


U skupini su još Slovačka, Estonija i Češka s rasponom troškova rada po satu od 12,5 do 13,5 eura.


 


Najviši je trošak rada po satu u prošloj godini bilježila Danska, od 44,7 eura, izračunali su u Eurostatu. Slijede Luksemburg sa 41,6 eura i Belgija sa 40,5 eura.


 


U gornjem su dijelu ljestvice još Francuska, Nizozemska, Švedska, Njemačka i Austrija s ukupnim troškom rada po satu u rasponu od 36,6 do 34,7 eura.


 


Na razini 27-člane Europske unije ukupni je trošak rada po satu u 2019. iznosio 27,7 eura a u eurozoni 31,4 eura.


 


U EU najviši je bio u uslužnom sektoru gdje je iznosio 27,5 eura po satu. U eurozoni je prednjačila industrija s 34,1 eurom.


 


Najveći rast u Rumunjskoj


Među članicama eurozone najviše su prošle godine porasli ukupni troškovi rada u Slovačkoj, Estoniji i Latviji, za 7,8 odnosno 7,7 i 7,4 posto.


 


U Eurostatu napominju da su zbog promjene valutnih tečajeva u razdoblju od godinu dana odvojeno promatrali članice eurozone i zemlje koje ne koriste zajedničku europsku valutu.


 


Među zemljama eurozone najmanji su rast ukupnih troškova rada po satu bilježile Malta i Finska, za jedan odnosno 1,4 posto.


 


Među zemljama EU-a koje nisu članice eurozone najveći je rast zabilježen u Rumunjskoj, za 13,1 posto, te u Bugarskoj, za 11,7 posto.


 


U Hrvatskoj su uvećani 3,4 posto, više nego upola slabije nego u Mađarskoj i Latviji.


 


Najmanji rast troškova rada po satu u odnosu na 2018. bilježile su Danska i Švedska, za 1,9 odnosno 2,2 posto.


 


Na razini EU-a prosječni su troškovi rada po satu prošle godine bili 2,9 posto veći nego u 2018. a u eurozoni 2,5 posto.


 


Najveći udio doprinosa u Francuskoj


Na razini EU-a i eurozoni doprinosi su u 2019. činili oko četvrtine ukupnih troškova rada.


 


Najniži je bio njihov udio u Litvi, gdje je iznosio 5,3 posto, a najveći u Francuskoj gdje se približio trećini ukupnih troškova rada.


 


U Hrvatskoj je udio troškova doprinosa u ukupnim troškovima rada u 2019. godini iznosio 14,7 posto, čime se našla u skupini s Danskom, Irskom i Slovenijom.


 


Podaci za Rumunjsku nisu bili dostupni.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.