Čekanje

NEIZVJESNOST U ŠKVEROVIMA Vlada traži strateškog partnera za “3. maj”, a plan za Uljanik još čeka

Jagoda Marić

 U Upravi Uljanika kažu da stručni timovi Uljanika, Ministarstva gospodarstava, poduzetništva i obrta i Ministarstva financija trenutno rade na usklađivanju osnovnih načela programa restrukturiranja brodogradilišta i na odgovorima na pitanja Europske komisije



ZAGREB Potpuno je jasno da se neće ostvariti prognoza ministra gospodarstva Darka Horvata o tome da bi Vlada Europskoj komisiji najkasnije u ponedjeljak mogla poslati novi, dorađeni Plan restrukturiranja Uljanika.


Posebice nije bilo moguće da taj plan u Bruxelles ode jučer, što je bila ministrova još optimističnija prognoza nakon sastanaka sa sindikatima Uljanika u srijedu, jer Ministarstvo gospodarstva još nije ni dobilo spomenuti plan, otkrio je to sam Horvat jučer prijepodne novinarima u Šibeniku. Uistinu je teško razaznati na čemu je Horvat temeljio taj svoj optimizam, kada je takvo što izjavio pred kamerama. Tim više što je nakon posjeta riječkom »3. maju« u utorak, referirajući se na dano obećanje Uprave Uljanika da će još u srijedu dostaviti novu inačicu plana restrukturiranja, Horvat indikativno zaključio riječima kako se nada da će se to obećanje »vjerodostojno i ispuniti«. Resorni ministar očito je imao razloga zašto je to naglasio, u trenutku dok je do njega pred novinarima stajao predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda.


»Paklena ideja« 


Jučer do 16 sati, u Horvatovom ministarstvu nisu zaprimili ni retka, ni slova od obećanog novog plana restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, potvrđeno nam je. Sve što se o tom novom planu zna jest ono što je objavljeno u Glasu Istre.




– U ovom trenutku Ministarstvo gospodarstva je u očekivanju izmijenjenog i dopunjenog programa restrukturiranja Uljanika. S obzirom na najavu da će on biti gotov tijekom jučerašnjeg dana, a svjesni činjenice da ga evo ni do ovog trenutka nismo primili, teško je govoriti koji će sve modeli unutra biti kao novitet – kazao je Horvat u Šibeniku.


U Upravi Uljanika, očekivano, drukčije tumače ovu situaciju, pa tako kažu da stručni timovi Uljanika, Ministarstva gospodarstava, poduzetništva i obrta i Ministarstva financija trenutno rade na usklađivanju osnovnih načela programa restrukturiranja brodogradilišta i na odgovorima na pitanja Europske komisije.


– Upravo je to dogovorena metodologija rada na programu, kako bi se prije slanja u EU usuglasili svi bitni elementi iza kojih će stajati ključni nositelji restrukturiranja – Uljanik, strateški partner te država, prenosi Hina stav uprave Uljanika, koja poručuje da bi se početkom sljedećeg tjedna dopunjeni program poslao u nadležna tijela EU-a.


U ovom trenutku sigurno je da Uljanikov menadžment, barem prema onom što je objavljeno u Glasu Istre, a nije demantirano, ne odustaje od prenamjene dijela pulskog brodogradilišta, i to ne samo s djelatnostima koje su komplementarnije brodogradnji, kao što bi primjerice bila jedna marina, već se otvoreno razrađuje ideja i o gradnji i razvoju komercijalnih, turističkih i rezidencijalnih sadržaja na prostoru Arsenala, za što su se tamošnji sindikati i Stožer za obranu Uljanika decidirano izjasnili da ne mogu i neće podržati iz jednostavnog razloga jer to drže »paklenim planom« da se kroz nekoliko godina potpuno ugasi brodogradnja u Puli.


Turizam i buka!


Argument sindikalista prilično je logičan i razuman jer u utakmici gradnje i prodaje luksuznih stanova i apartmana nasuprot par stotina metara udaljenom Otoku gdje bi se, kao, nastavili graditi brodovi, posve je izvjesno tko će na kraju pobijediti, a tko bi morao utihnuti. Otprilike, logika s planiranim rezidencijalnim i turističkim sadržajem na prostoru pulskog brodogradilišta je kao kad bi se u Rijeci, na prostoru današnjeg »Tobleronea«, krenulo promišljati i planirati gradnja hotela s četiri ili pet zvjezdica. Sigurno ne da bi gosti bolje platežne moći mogli »uživati« u buci i prizorima montiranja velikih čeličnih sekcija, zavarivanja, bojanja i svega onog što se radi na navozima brodogradilišta.


Zanimljivo je da iz Uljanikovog menadžmenta, prema onom što prenosi Glas Istre, ovakav svoj plan predstavljaju kao jedinu mogućnost da se spase pulski navozi. Iz prodaje prava građenja nekretninskog biznisa na čak 24 hektara prostora današnjeg brodogradilišta zamišljeno je da bi se financirao vlastiti doprinos u troškovima restrukturiranja pulskog brodogradilišta koji su, spomenimo i to, u međuvremenu narasli za još stotinjak milijuna eura. Prema najnovije objavljenoj cifri, plan spasa Uljanika težak je čak 694 milijuna eura, od čega bi država financirala polovicu i to tako da bi najveći dio »iskeširala« odmah, na početku procesa restrukturiranja. Nije jasno ni kako su to u upravi Uljanika zamislili da bi gradili tri visokosofisticirana broda godišnje samo na pulskim navozima, kad se »3. maj« izdvaja iz Grupe, ni kako su argumentirali iznos od 360 milijuna eura prihoda godišnje, osim što su cijenu jaružala, koje brodovlasnik sada nastoji završiti u Puli, pomnožili sa tri.


Prebacivanje loptice 


Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata u pulskom brodogradilištu, čini se, ne uzbuđuje se pretjerano objavljenim detaljima plana restrukturiranja jer, apostorfirao je jučer ovaj sindikalist, evidentno je da ovu upravu više nitko ne doživljava kao ozbiljnog i relevatnog sugovornika, ni sindikati, ni radnici, niti mjerodavni u Vladi. S druge strane, lokalni IDS, nakon što je imao prilike vidjeti bijes ogorčenih radnika, ali i građana Pule, na tamošnjim ulicama, »lopticu« oko prenamjene prostora pulskog brodogradilišta sada prebacuje na radnike. Neki i u tome vide mudro postavljenu zamku, tim više što se objavljeni plan restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, sa nekretninskim biznisom, iz Flaciusove 1 upravo nastoji prezentirati kao jedina šansa za spas navoza. Stvar je prezentacije i perspektive jer između toga da se s jedne strane stavlja opcija stečaja, a s druge ovako zamišljeni plan, nekretninski biznis bi možda i prošao. Ipak, Cerovac je uvjeren da do toga neće doći i da će skora Glavna skupština Uljanika, zakazana za 16. listopada, raščistiti ove »mutne vode«.


Što se tiče razdavanja Uljanika i »3. maja«, Horvat je i jučer u Šibeniku pojasnio da bi se na taj način problem mogao najbrže riješiti, pa da se traže različiti strateški partneri s time da je jednog, Kermas energiju uprava Uljanika već izabrala, dok je Vlada u razgovorima oko strateškog partnerstva za »3. maj«. Pulski sindikalist Boris Cerovac uvjeren je da će Končar otpasti.