Ministar financija

Hoće li Vlada učiniti išta da smanji trošarine na gorivo? Ministrov odgovor neće vam se svidjeti

Hina

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Prosječna cijena benzinskih goriva je s jučerašnjih 10,62 kune po litri danas porasla na 10,64 kune, cijena dizelskih goriva je s prosječnih 10,011 kuna porasla na 10,064 kune, a autoplina sa 4,405 na 4,773 kune



ZAGREB Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak kako Vlada prati situaciju s cijenama naftnih derivata, ali i da nema određenu cijenu kod koje bi na cijene derivata reagirala snižavanjem trošarina.


»Da smo zacrtali neku brojku kao takvu – ne, kao što je i kod drugih proizvoda teško definirati što za nekoga znači neku vrstu psihološke granice«, rekao je Marić na upite novinara kada bi Vlada mogla reagirati na rast cijena naftnih derivata s obzirom i na neke procjene da bi litra benzina mogla dosegnuti 11 kuna.


Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena benzinskih goriva je s jučerašnjih 10,62 kune po litri danas porasla na 10,64 kune, cijena dizelskih goriva je s prosječnih 10,011 kuna porasla na 10,064 kune, a autoplina sa 4,405 na 4,773 kune. Prema pisanju nekih medija, cijene benzina mogle bi prijeći »psihološku« granicu od 11 kuna po litri.




»Psihološka granica što se tiče vlade ne postoji, nije definirana«, rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon sudjelovanja na godišnjoj konferenciji za medije Europske investicijske banke (EIB) na upite koja je to cijena derivata kod koje bi Vlada mogla reagirati promjenama odnosno sniženjem trošarina.


Ministar financija pritom je podsjetio na rast cijena nafte i naftnih derivata na globalnim tržištima, na što Hrvatska ne može utjecati, na poprilično dinamična previranja među vodećim proizvođačima nafte, što se u konačnici odražava i na cijene naftnih derivata i na našem tržištu.


»Trošarinski sustav je vrlo često podložan i pitanje je da li i na koji način u njega zadirati«, rekao je Marić, podsjećajući kako smo i prošle godine imali određenu sezonalnost u kretanju cijena nafte te rekli da će se pratiti i analizirati u kojem smjeru to ide.


Ministar financija napominje i kako su cijene i troškovi života u Hrvatskoj izuzetno važna tema.


Podsjetivši i na snižavanja stope PDV-a na određene skupine proizvoda s 25 na 13 posto s prvim danom ove godine, rekao je kako tu efekt prisile ne postoji ali je uočeno da su se određene korekcije cijena na niže dogodile kod mesa i voća, dok nažalost kod povrća i ribe zasada nisu.


»Vlada ne samo da prati i analizira, već na području poreznog sustava djeluje, nastavlja i nastoji pospješiti učiniti sve da kako bi dala i dodatni doprinos kako ne bi došlo do značajnije ugroze i rasta troškova životnog standarda, a s druge pak strane ne ovisi samo o našim reakcijama.


Horvat: Država može reagirati kad cijene prijeđu određenu granicu


I ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ističe kako cijene goriva u Hrvatskoj prate kretanja na međunarodnim tržištima te da država može reagirati kroz trošarine kada cijene prijeđu određenu granicu.


»Pratite gibanja i kretanja cijena na europskom svjetskom tržištu…cijene se gibaju ili usklađuju, a potpuno identična situacija događa se i na tržištu u Republici Hrvatskoj«, rekao je Horvat odgovarajući na novinarske upite uoči sastanka užega kabineta Vlade.Na pitanje može li država reagirati smanjenjem trošarina, odgovorio je da država ima »jedan mali mehanizam kroz trošarine«, a siguran je da će Ministarstvo financija »odreagirati kada stvari dođu do određene granice«.Nije, međutim, odgovorio koja bi to bila granica, rekavši da je »to pitanje za ministra financija«.