Novi direktor

Formalizirana promjena: Aljoša Pavelin na čelu “Viktora Lenca”

Orjana Antešić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Odlazim na vlastiti zahtjev jer smatram da je moja misija postavljanja na noge »Lenca« završena, kazao je bivši direktor Robert Škifić u priopćenju



RIJEKA Aljoša Pavelin novi je predsjednik Uprave »Viktora Lenca«. Čovjek čije se ime tajilo do posljednjeg mogućeg trenutka dolazi iz telekomunikacijskog sektora, uz koji je dosad bila vezana njegova profesionalna karijera, posljednje u Hrvatskom Telekomu, gdje je bio v.d. direktora Sektora za upravljanje isporukom ICT rješenja.


Njegovo imenovanje na mjesto čelnog čovjeka »Lenca« potvrđeno je na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora ovog brodogradilišta nakon što je Robert Škifić neočekivano podnio ostavku.


– Odlazim na vlastiti zahtjev jer smatram da je moja misija postavljanja na noge »Viktora Lenca« završena. Nakon osam godina napornog rada, s osjećajem ispunjenja da iza sebe ostavljam zdravu i stabilnu tvrtku, moram se malo odmoriti i posvetiti svojoj obitelji za koju dosad nisam imao dovoljno vremena – naveo je Škifić u svom jučerašnjem priopćenju koje i dalje ostavlja mjesta nagađanjima što je stvarni razlog njegovog odlaska iz Martinšćice.




Škifić u svom obraćanju podsjeća što je zatekao kad je došao prije osam godina, a »preuzeo« ga je odmah nakon izlaska iz stečaja, i gdje je brodogradilište danas.


– Od svih osam godina pod mojim mandatom, samo je jedna bila s negativnim rezultatom dok smo sve ostale završili u pozitivi, a lani smo ostvarili i rekordni prihod od 67,5 milijuna eura, uz neto dobit od 26 milijuna kuna, što je omogućilo u konačnici i podjelu dividende, navodi Škifić.


Osim činjenice da odlazi iz Martinšćice, Škifić ne otkriva puno o svojim daljnjim potezima, osim da se nada »novim izazovima«.


Zahvala Škifića


– Želio bih zahvaliti svima onima koji su mi dali povjerenje 2008. i 2013. godine da budem na čelu Uprave »Viktora Lenca«, svim radnicima brodogradilišta, Sindikatu metalaca, svim rukovoditeljima i svim suradnicima, a tu prije svega moram zahvaliti gospođi Sandri Uzelac, članici Uprave, na pruženoj pomoći.


Također moram zahvaliti svim kooperantima i dobavljačima koji su u teškim vremenima znali i htjeli dijeliti sudbinu »Lenca«, zaključuje u priopćenju sada već bivši šef brodogradilišta u Martinšćici, koji je napustio sjednicu NO-a nakon svoje ostavke.


A »nadzornici« su jučer u »Lencu«, kako doznajemo, odradili gotovo maratonsku sjednicu s obzirom na to da je, prema dostupnim saznanjima, potrajala više od četiri sata nakon koje nije bilo nikakvih izjava za javnost zbog, kako je pojašnjeno, pravila burze.



Nakon što je njihov član, kao predstavnik radnika u Nadzornom odboru »Lenca« podržao imenovanje Aljoše Pavelina, u Sindikatu metalaca od novog predsjednika Uprave očekuju »brzu prilagodbu, sastavljanje stručnog tima, punu zaposlenost u škveru, dobru i učinkovitu organizaciju, bolje uvjete rada i svakako primjerenije plaće za uloženi rad od kojeg će radnici »Lenca« bolje živjeti«.


Povjerenik ovog većinskog sindikata unutar »Lenca« Damir Bačinović navodi da je prije ove kadrovske promjene na čelu brodogradilišta imao, kako sam kaže, vrlo konkretne razgovore s predstavnicima vlasnika, Tankerskom plovidbom i Uljanikom, a potom i sa Pavelinom.


– Njihov je čvrst stav da imaju namjeru ne samo ostati i dalje najveći dioničari u »Lencu« već još i jačati svoje vlasničke udjele. Prema onom što sam imao prilike čuti, namjera im je s ovom promjenom čelnog čovjeka, koji će imati njihovu maksimalnu podršku, napraviti velik iskorak u brodogradilištu.


U ime radnika i sindikata, tražio sam i dobio garanciju da će se u »Lencu« zadržati sve sadašnje djelatnosti, minimalno današnjih petstotinjak vlastitih radnika, sadašnja razina plaća, ali s tedencijom njihova rasta, kao i da će se i nadalje poštovati u cijelosti Kolektivni ugovor i partnerske odnose sa sindikatima, kazao je Bačinović koji smatra da reference novog predsjednika Uprave dovoljno govore u prilog da radnici ne bi trebali imati razloga za brigu i da će »Lenac« ostati stabilan.



Plan i vizija


Očito je razlog ovako dugoj sjednici bio u čitavom nizu točaka koje su jučer odrađene u sklopu priprema za redovnu godišnju Skupštinu društva, a doznajemo i da je Pavelin članovima NO-a, u kojem sjede dva predstavnika Tankerske plovidbe, dva Uljanika i jedan predstavnik radnika, izložio svoj plan i viziju rada i razvoja ovog kvarnerskog brodogradilišta koje je lani ostvarilo dobit od 26 milijuna kuna, pa ostaje vidjeti koji je prijedlog NO-a, hoće li se taj novac isplatiti kao dividenda dioničarima, među kojima najveće udjele drže Zadrani sa 36,9 posto i Puljani sa 34,6 posto dionica.


U dvočlanoj Upravi »Lenca« svoju je poziciju i nadalje zadržala Sandra Uzelac, glavna »šefica« za financije kojoj aktualni mandat istječe za dvije godine, baš kao što je trebao i Škifiću. Kako doznajemo, imenovanje Pavelina na mandat od pet godina bilo je jednoglasno što znači da su se oko Pavelina ipak usuglasili i Zadrani i Puljani. Na novu dužnost Pavelin »starta« u ponedjeljak.