Na trnju

Cimos u problemima: Nakon radnika u Buzetu, Roču i Labinu otpuštaju i zaposlene u Kopru

Gordana Čalić Šverko

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Izvršni direktor Gino Berti najavio je da ovaj poznati proizvođač autodijelova u vlasništvu investicijskog fonda, talijanske tvrtke TCH, poslovnu godinu završava s gubitkom i da je zaposlenih previše



Radnici koparskog Cimosa su na trnju. U najnovijem broju Cimosovog internog glasila izvršni direktor Gino Berti najavio je da ovaj poznati proizvođač autodijelova u vlasništvu investicijskog fonda, talijanske tvrtke TCH, poslovnu godinu završava s gubitkom i da je zaposlenih previše, neslužbene su informacije slovenskih medija koji tvrde da su prvi radnici, njih petnaestak iz Kopra i Senožeča već poslani kući i da su na čekanju, javlja Glas Istre.


No, odgovor na pitanje postavljeno Cimosovoj Upravi koliko radnika iz Cimosa Kopar namjeravaju otpustiti, kolege u Primorskim novicama još nisu dobili, a nismo ga dobili niti mi u Glasu Istre, iako smo to pitanje postavili u trenutku kad nam je regionalni povjerenik Sindikata metalaca za Istru potvrdio da iz hrvatskog dijela Cimosa, tvornica Buzet, Roč i Labin, doma ide 32 radnika. Ta se brojka penje na 40, jer je njih sedam prethodno otpušteno, doduše s otpremninama.


Neslužbeno doznajemo da u hrvatskom dijelu Cimosa radnicima još nisu uručeni otkazi, već su pozvani na razgovor i najavljen im je otkaz ugovora o radu s time da je nekima iz neproizvodnog sektora (administracija, nabava i slično) ponuđeno mjesto u proizvodnji. Nagađa se također da je val otpuštanja u Kopru povezan i s time što vlasnici namjeravaju prodati tamošnju upravnu zgradu.




Kada smo u srpnju razgovarali s Bertijem, a treba napomenuti da TCH posluje u sklopu privatnog investicijskog fonda Palladio Holding sa sjedištem u Vicenzi te da je pored Palladia, vlasnik TCH i ALBA Partners, dok je jedan od većih suvlasnika ove tvrtke je upravo Gino Berti, rečeno nam je da u sklopu TCH djeluju Grupacija Cogeme koja ima tvornice u Italiji, Rumunjskoj i Indiji i Grupacija Cimos koja danas obuhvaća deset tvornica u četiri države, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH te Srbiji. TCH je krajem prošle godine imao oko 3.300 zaposlenika, od čega 2.600 u Cimosu.