Uvažena žalba

Vrhovni sud: Vlatko Marković diskriminirao homoseksualce – mora se javno ispričati u roku tri dana

Hina

 Zabranjuje mu se i slično daljnje istupanje kojima javno diskriminira homoseksualne osobe



ZAGREB Vrhovni sud zaključio je da je bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković diskriminirao gay populaciju izjavom da za nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer »nogomet igraju samo zdravi ljudi«.


Najviše pravosudno tijelo time je pobilo nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda koji u svibnju prošle godine odbacio tužbu koju su protiv Markovića podigli Centar za LGBT ravnopravnost (udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) te Centar za mirovne studije, potvrdila je odvjetnica tih udruga Lina Budak.


Vrhovni sud je ustvrdio da je Marković izjavama da »homoseksualci neće igrati u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji dok je on predsjednik HNS-a« te da »samo zdravi ljudi igraju nogomet«, povrijedio dostojanstvo skupine, kazala je odvjetnica čijoj se žalbi naknadno pridružio i pučki pravobranitelj.


Vrhovni sud je Markoviću zabranio da sa sličnim izjavama ubuduće istupa u javnosti, a uz javnu ispriku obvezao ga je i da, o vlastitom trošku, u Večernjem listu, gdje su objavljene sporne izjave, objavi cijeli tekst presude.


U pobijenoj presudi zagrebački Županijski sud je zaključio da u spornim Markovićevim izjavama nije utvrđena izravna diskriminacija te da su zbog zabrane prava na zaposlenje na osnovi seksualne orijentacije udruge trebale tužiti HNS, a ne njegova tadašnjeg čelnika.


Udruge su uz ispriku zbog diskriminirajućih izjava tada tražile da sud Markovića obveže da o svom trošku tijekom reprezentativne utakmice na stadionu postavi četiri transparenta s natpisom »Stop LGBT diskriminaciji«.


Kontra i Iskorak su zbog slične izjave prošle godine tužile i čelnika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića, no i u tom slučaju je tužba odbijena uz obrazloženje da se Mamić koristio pravom slobode govora i iznosio svoje mišljenje.