Dva tjedna u pritvoru

Napadači na kombi s rapskim nogometašima pušteni na slobodu

Fiore Vežnaver

Dvojica se sumnjiče da su s još devet huligana sudjelovali u napadu što je kulminirao u podvožnjaku Orehovica oko 8.30 sati. Tužiteljstvo ih tereti da su prepad i blokiranje kombija izveli sukladno ranijem dogovoru



RIJEKA » Puštena su jučer iz istražnog zatvora dvojica mladih Riječana koji se terete da su bili kolovođe huliganskog napada na mlade rapske nogometaše na riječkoj zaobilaznici, na čvorištu Orehovica, prije dvadesetak dana. Marin Karamarko (27) i Ivan Diklić (20) pušteni su iz pritvora nakon što je za njih uplaćeno traženo jamstvo od ukupno 120 tisuća kuna.


  – Ukinut je istražni zatvor i zamijenjen jamstvom, a okrivljenici su pušteni da se u daljnjem postupku brane sa slobode, izjavio je odvjetnik Goran Gatara, jedan od branitelja osumnjičenih, poslije izlaska dvojice okrivljenih s ročišta pred sucem istrage riječkog Županijskog suda Duškom Tišmom. Nije želio precizirati tko je uplatio novac za njih, no neslužbeno se saznaje da je novac prikupljen od roditelja, prijatelja i više onih koji smatraju da mladići trebaju biti na slobodi.


  Karamarko i Diklić pušteni su iz pritvora nakon što su iza rešetaka proveli 14 dana. Pritvor im je prvotno bio određen zbog opasnosti da bi mogli utjecati na svjedoke, odnosno na suučesnike mučkog napada (tužiteljstvo smatra da ih je bilo još devet). Visina jamstva najprije je bila postavljena na deset tisuća kuna za Karamarka, a na pet tisuća za Diklića. No, poslije je izvanraspravno sudsko vijeće te svote podignulo na višestruko više iznose, i to za prvog na 70, a drugog na 50 tisuća kuna. Izašli su kad je sud dobio dokaz da je uplaćena ukupna svota od 120 tisuća kuna.




  Riječko Općinsko državno odvjetništvo obojicu sumnjiči za kazneno djelo – izazivanje nereda, pa i za stavak kojim se tretira kazneno djelo počinjeno iz mržnje, uz uporabu opasnog oruđa i dovođenje u opasnost života i zdravlje ljudi. Kazneni zakon za ovaj delikt predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina.


  Dvojica mladića smatraju se kolovođama mučkog napada, u riječkoj regiji neviđenog cestovnog prepada. Izvori bliski slučaju navode da su Karamarko i Diklić bili vozači dvaju automobila, »fiata punto« i »opela astre« kojima su huligani presreli i blokirali kombi »renault traffic«, odnosno Taxi Johnny kojim su tog subotnjeg jutra, 24. siječnja, juniori Malonogometnog kluba Rab putovali na prvenstvenu utakmicu u Labin. I Karamarko i Diklić već su prekršajno kažnjavani zbog izgreda i nedoličnog ponašanja na utakmici, iako se, sudeći po sankcijama, nije radilo o težim ekscesima.


  Dvojica se sumnjiče da su s još devet huligana sudjelovali u napadu što je kulminirao u podvožnjaku Orehovica oko 8.30 sati. Tužiteljstvo ih tereti da su prepad i blokiranje kombija izveli sukladno ranijem dogovoru. Nakon blokiranja kombija, razbili su staklo na njemu i unutra ubacili tri zapaljene signalne baklje. Dvojica napadača su, navodno, na glavi imali navučene »fantomke«, kako ih se ne bi moglo prepoznati. Jedan od putnika kombija, 18-godišnjak, lakše je ozlijeđen u fizičkom napadu huligana, dok je trojici nogometaša bakljama oštećena odjeća.