Kronika zla

Monstrumi koji su šokirali Rijeku: Ovo su zločinci kojima je riječki sud “odrezao” najviše kazne

Fiore Vežnaver

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Od desetero osuđenih za stravične zločine u riječkoj regiji, osam su muškarci, a dvije žene. Indikativno je da su četvorica od osmorice, dakle polovica muških počinitelja teških krvnih delikata mladići koji su ubojstvo počinili u svojim dvadesetim godinama života, a jedan od njih i užasno trostruko umorstvo.Kazna od 38 godina zatvora izrečena ubojici Dinu Kulišeku (25), koji je u ćeliju ušao kao mladić, a iz zatvora će, po sadašnjem stanju stvari, izaći u gotovo umirovljeničkoj dobi, presuda je koja je aktualizirala slučajeve najtežih kazni i potaknula sjećanja na najstrašnije zločine u riječkoj regiji.


U Rijeci je dosad na kaznu dugotrajnog zatvora osuđeno ukupno deset ljudi zbog osam slučajeva ubojstava u kojima je bilo ukupno deset usmrćenih, a Dino Kulišek je zasad nepravomoćnom presudom i kaznom od 38 godina zatvora postao osuđenik s drugom najvećom kaznom ikad izrečenom u riječkom pravosuđu.


Od desetero osuđenih za stravične zločine u riječkoj regiji, osam su muškarci, a dvije žene. Indikativno je da su četvorica od osmorice, dakle polovica muških počinitelja teških krvnih delikata mladići koji su ubojstvo počinili u svojim dvadesetim godinama života, a jedan od njih i užasno trostruko umorstvo. To govori i da su 40 posto osuđenih za najgora kaznena djela u riječkom Županijskom sudu, nadležnom za procesuiranje najtežih krvnih delikata u regiji, bili mladići u dvadesetim godinama.


Mladići u naponu snage
Frapantno zvuči podatak da su trostruki ubojica Ivan Dvorski, počinitelj masakra u Crikvenici Dino Kulišek i ubojica susjede na Grobnišćini Franko Valić jezive zločine počinili u svojoj 21. godini. Osim u jednom slučaju, svi osuđeni oduzeli su život ljudima koje su otprije poznavali. Četvero je ubilo članove svoje obitelji, a jedna žena i vlastito dijete, malenu djevojčicu.


Epitet najgoreg mučkog ubojice od svih osuđenih, bez sumnje pripada Ivanu Dvorskom, zvanom Psiho, osuđenom na 40 godina zatvora zbog monstruoznog trostrukog ubojstva obitelji Vukoša na Vežici. On je trenutno prvi na listi osuđenika s najvećom kaznom ikad izrečenom u Rijeci. Na suđenju je za tri ubojstva dobio ukupno 101 godinu zatvora, ali mu se u vrijeme procesuiranja mogla izreći kao jedinstvena kazna maksimalno 40 godina. Da mu se danas sudi, moglo bi mu se izreći 50 godina zatvora, što bi se vjerojatno i dogodilo.Dvorski je, kao 21-godišnjak, jezivo umorstvo počinio nakon što je s dvojicom kompanjona upao u stan Riječanina Đanija Vukoše (42), vjerujući da on ima mnogo novca i droge. Noću 13. ožujka 2007. godine, između 2 i 3 sata ujutro, došli su u neboder na Vežici, u kojem je na 12. katu živio Vukoša. Udarcem nogom razvalili su ulazna vrata, upali u stan, te u sobi na krevetu zatekli Đanija Vukošu i njegovu nevjenčanu suprugu Mirjam (21). Prijeteći pištoljem, napadači su tražili novac i drogu, ne prihvaćajući Đanijeva opravdanja da mu je prije nekoliko dana u pretresu sve odnijela policija. Kako su prijetnje bile sve strašnije, Mirjam je iz druge sobe donijela 3.000 kuna i 150 eura.


Lopovi i silovatelji


Đani, koji se malo pribrao, pokušao je spriječiti odnošenje novca, ali je najprije uboden u leđa katanom, vrstom japanskog mača. Potom je Đani bezdušno usmrćen hicem u srce i glavu. Odmah zatim hicem u glavu likvidiran je i prvi svjedok, mlada Đanijeva supruga Mirjam. Iz druge sobe pojavio se i Đanijev otac Benito (74), ali ubojica ni za čovjeka u godinama nije imao milosti, i on je likvidiran hicem u glavu. Dvorski je na kraju podmetnuo požar, u kojem je izgorio stan i troje ukućana, a vatra je zaprijetila cijelom neboderu. Optužnica je pri kraju procesa izmijenjena, pa je za ubojstva i paljenje stana osuđen samo Dvorski, a njegovi kompanjoni jedino zbog razbojništva. Vrhovni sud je Dvorskom potvrdio maksimalnu kaznu od 40 godina.Samir Bajrić iz Velike Kladuše zajedno s Dinom Kulišekom dijeli drugo mjesto na neslavnoj listi osuđenika s najvećom zatvorskom kaznom. Riječki sud mu je izrekao 38 godina zatvora, a onda mu je Vrhovni sud za godinu dana smanjio kaznu za monstruozan zločin, zbog toga što je kao 22-godišnjak silovao, ubio i pokrao svoju stanodavku na Viškovu 2008. godine.


Nakon što je navečer pozvonio na vrata 63-godišnje stanodavke, ušao je u stan, udario je šakom više puta, pa je razodjenuo i silovao. Kako je žrtva vikala i dozivala u pomoć, pa se bojao da ne bude otkriven, nesretnici je u usta ugurao dio nogavice pidžame i stiskao vrat jadnoj ženi, koja je na kraju umrla od gušenja. Iz kuće je pobjegao ukravši zlatni nakit i bižuteriju.


Majka ubojica


S kaznom od 37 godina zatvora koju joj je izrekao riječki Županijski sud, Riječanka Zrinka Babić četvrta je na listi zla i ujedno prva žena po visini kazne.Kazna joj je izrečena zbog stravičnog zločina, jer je na grozomoran način u listopadu 2013. godine u stanu na Turniću usmrtila svoju dvoipolgodišnju kćerkicu, dajući joj tablete više psihofarmaka, pa je utopila u kadi. Kaznu od 37 godina, koju je Zrinki Babić kao 35-godišnjakinji izrekao riječki sud prije četiri godine, kasnije je Vrhovni sud uvelike smanjio, odmjerivši joj 25 godina zatvora.


Valter Vičević je nakon ponovljenog suđenja u Rijeci pravomoćno osuđen na 34 godine zatvora (ukinutom presudom je najprije dobio 35 godina) zato što je svoju suprugu onesposobio za otpor, strpao je u auto i s Krka je prevezao na vrh Učke, gdje ju je još živu zapalio u autu.Pokušao je inscenirati da se radi o prometnoj nesreći, gurnuvši vozilo sa ceste. S Učke je pobjegao u drugom automobilu, ostavljenom dan ranije kod restorana na vrhu Učke, te si pokušao izgraditi alibi. Valter je poricao da je upleten u smrt Nele Vičević, čija je pogibija otpočetka bila obavijena velom misterije, no ubojicu su odali neki detalji. Optužba je na procesu naglašavala da se u pozadini zločina nalazi koristoljublje, polica životnog osiguranja Valterove supruge Nele.


Svekrva iz pakla


Slučaj za sebe je smrt 30-godišnje riječke konobarice Tanje Brnelić u svibnju 2006. godine, za što su pravomoćno osuđeni Anka Lambert na 32 godine i njen sin Alen Lambert, nevjenčani suprug žrtve, na 30 godina zatvora.Nesretnicu su višegodišnjom izolacijom, izgladnjivanjem, vezanjem za krevet i batinanjem doveli do toga da je preminula od posljedica gnojne upale pluća. Nesretnica je u groznim mukama umrla u obiteljskom domu Lambertovih na Turniću, u prizemlju oronule kuće u Ulici Franje Čandeka.Jedan od najmlađih okrivljenika u Rijeci osuđenih na dugotrajnu kaznu zatvora je Franko Valić, mladić koji je na kraju pravomoćno osuđen na 29 godina zatvora.Osuđen je zbog toga što je kao 21-godišnjak provalio u kuću svoje 52 godine starije susjede na Podhumu, silovao ju a onda i ugušio kako ne bi otkrila što je učinio.


Listu deset osuđenih na dugotrajni zatvor zatvaraju sada 62-godišnji Branko Musa i 59-godišnji Dominko Radić, kojima je pravomoćno izrečeno po 20 godina zatvora zbog zbog mučkog ubojstva talijanskog turista Pierangela Cerane u njegovom kamperu na otoku Krku prije 11 godina.
Slučaj Saše Tadića


U sjećanju je da je u Rijeci bilo velikih sudskih procesa u vrijeme kada se za ubojstvo moglo izreći maksimalno 20 godina zatvora, tako da neki osuđenici nisu u vrhu liste najvećih kazni, ali su njihovi slučajevi izazivali veliku pažnju javnosti. Među njima je svakako Saša Tadić kojem je sutkinja Ika Šarić izrekla 20 godina zatvora i doživotni izgon.


On je prije deset godina prebačen u zatvor u Srbiju, kako bi izdržao posljednju petinu kazne. Do zadnjeg dana svog boravka u hrvatskom zatvoru kategorično je tvrdio da nije ubio suprugu Vilenu, u spomen koje je godinama u našem listu, i dok je bio u zatvoru, objavljivao posljednje pozdrave. Veliko zanimanje javnosti izazvalo je i suđenje Snježani Novak i suoptuženima, kompanjonima upletenim u likvidaciju njenog supruga Ljubomira na crikveničkom šetalištu.


Nepopravljivi Relja


Kategorija za sebe je slučaj monstruma Aleksandra Relje koji je u bolnici na Rabu, kao opasan psihički zatvorenik, izdržavao kaznu zbog ubojstva djevojčice na Mlaki, pa je pušten na terapijski izlazak za kojeg je ponovio zločin, ubio drugu djevojčicu, praktički na istom mjestu gdje i prvu žrtvu.U zatvoru je trebao provesti ukupno 35 godina, za prvo ubojstvo 15 i za drugo 20 godina zatvora. Objesio se u zatvoru u Lepoglavi u travnju 2004. godine, nakon 16 godina provedenih iza rešetaka.