Usporilo oko izlaska

Milijun za izlazak iz Remetinca: Nina Mamić još čeka pisani otpravak odluke o pritvoru

Vanja Vesić

Za prijetnje kojima se dovodi u pitanje nečiji život i sigurnost sud može izreći istražni zatvor, ali i ukinuti, ako se usvoji žalba s jasnom argumentacijom



ZAGREB   Nina Mamić, 23-godišnja kći trenera i sportskog direktora Dinama Zorana Mamića ostaje do daljnjega u istražnom zatvoru u Remetincu koji joj je u petak odredila sutkinja istrage Županijskog suda u Zagrebu zbog prijetnji bivšem partneru, 26-godišnjem Matiji S. i njegovoj majci. Iako joj je odobreno jamstvo od milijun kuna za obranu sa slobode, neslužbeno se doznaje da njezina odvjetnica Aleksandra Horvat tijekom jučerašnjeg dana nije dobila pisani otpravak sudske odluke čime je započeta procedura usporena. Ujedno, spominje se i dvojba hoće li odvjetnica podnijeti najavljenu žalbu i čekati novu sudsku odluku ili će obitelj odmah uplatiti odobreni milijunski iznos kako bi 23-godišnjakinja što prije izašla iz Remetinca. Odvjetnica se ni jučer nije javljala na pozive novinara pa se nije moglo doznati što će učiniti da pomogne svojoj klijentici.


Za neobičan slučaj saznalo se nakon što je u petak 23-godišnjakinja uhićena i dovedena na Županijski sud u Zagreb pod sumnjom da je od početka godine prijetila bivšem dečku i njegovoj majci, visokorangiranoj menadžerici u jednoj banci. Kako smo jučer izvijestili, riječ je o sms-porukama i e-mailovima koje im je Nina Mamić bjesomučno slala. Sudeći po razvoju događaja, majci je prekipjelo pa ju je nakon šest mjeseci odlučila prijaviti policiji. Koji je bio točan povod, sadržaj i »težina« posljednjih poruka kao izraz prijetnje i ugroze života, može se samo nagađati. Sutkinja joj je odredila istražni zatvor, ali uz mogućnost polaganja milijunske jamčevine i uz strogu mjeru zabrane približavanja ženi koja ju je prijavila.


Slučaj Nine Mamić još jednom je otvorio pitanje svrsishodnosti instrumenta jamčevine, ali i pitanje odmjerenosti same odluke u slučaju 23-godišnjakinje. Odvjetnici s kojima smo pokušali razgovarati, očekivano, odbili su komentirati konkretan predmet okrivljene Mamić, no dobili smo načelan odgovor – za prijetnje kojima se dovodi u pitanje nečiji život i sigurnost sud može izreći istražni zatvor, ali i ukinuti, ako se usvoji žalba s jasnom argumentacijom. U konačnici takvu praksu potvrdio nam je odvjetnik i disciplinski tužitelj Hrvatske odvjetničke komore Alen Jakobović.