Crna Gora

JEZIVI ISKAZ PLAĆENOG UBOJICE ‘Meta je bio državni tužitelj. Danima sam učio njegove navike’

P. N.

Reuters

Reuters

Zaštićeni svjedok ispričao je da je pratio Katnićevo kretanje i promatrao s obližnjeg brda njegovu kuću u Klikovačama. Imao je, tvrdi, jasan pregled o Katnićevim navikamaCrnogorsko državno tužiteljstvo dobilo je ovih dana jezivi iskaz plaćenog ubojice čiji je zadatak bio likvidirati Milivoja Katnića, specijalnog tužitelja u toj zemlji. Cijela operacija bila je “teška” pola milijuna eura.


Sve je ispričao zaštićeni svjedok kodnog imena Jadranko Jonski, koji je bio unajmljen kao egzekutor. On je, prenosi Blic, detaljno ispričao svoju ulogu u kriminalnim skupinama koje se terete za najteža kaznena djela, a otkrio je i uloge ostalih osumnjičenih.


Iskaz zaštićenog svjedoka podudara se sa saznanjima istražitelja koji su naredbom za istragu označili tri osobe kao organizatore tri kriminalne grupe – Ranka Radulovića iz Nikšića, Igora Vukotića iz Kotora i Erogena Brajovića iz Skadra. Na njihovom spisku za odstrijel navodno su bili visoki crnogorski policijski dužnosnici, bivši službenici ANB-a i specijalni tužitelj Katnić.
Zaštićeni svjedok ispričao je da je pratio Katnićevo kretanje i promatrao s obližnjeg brda njegovu kuću u Klikovačama. Imao je, tvrdi, jasan pregled o Katnićevim navikama, znao kada izlazi iz kuće i kada obavlja svakodnevne poslove u dvorištu. Potvrdio je da mu je, zajedno s još dvije osumnjičene osobe, za likvidaciju trebalo biti isplaćeno pola milijuna eura, a za sve ostale likvidacije čak – pet milijuna.


Praćenje Katnića je, prenosi Blic iskaz, od trojke naručio Ranko Radulović. Zaštićeni svjedok otkrio je i da mu je Erogen Brajović platio da ubije Vjekoslava Lambulića i da su mu dve osobe, čija imena je naveo, bile logistika.


Detaljno je prepričao kako ga je pokušao ubiti. Lambulić je, kaže, bio u Hiltonu, a osoba zadužena za praćenje javila mu je kad je izašao. Čekao ga je u grmlju i zapucao kad se Lambulić parkirao svojim “golfom”. Sve se to odigralo na parkingu kod Rimskog trga u Podgorici, Lambuliću je planirao pucati u glavu, jer je znao da nosi pancirni prsluk, ali atentat nije uspio.


Nakon toga se nekoliko dana skrivao u šumi, a tragove s pištolja uklonio razređivačem.


Saslušanje se nastavlja danas.