Šteta od 200.000 kuna

Iz šume Brezovica ukraden partizanski spomenik ‘Ustanak’

Vanja Vesić

Krađa se dogodila u razdoblju od sredine siječnja do početka lipnja ove godine, navode iz policije.



SISAK – Iz Park šume Brezovica kraj Siska ukraden je znameniti spomenik antifašizma “Ustanak”, rad u bronci poznatog hrvatskog kipara Frana Kršinića (1897- 1982), posvećen žrtvama, poginulim antifašistima iz Prvog sisačkog partizanskog odreda, prvog odreda u bivšoj Jugoslaviji.


Nažalost, riječ je o monolitu koji se već godinama nekažnjeno devastirao pod okriljem noći. Riječ je skulturi većih dimenzija i težine, koju čine tri kipa ustanika, pa su se kradljivci najvjerojatnije koristili kamionom-dizalicom. S obzirom da su raspolagali teškom mehanizacijom, teško se može govoriti da su devastatori trivijalni kradljivci bronce u potrazi za sekundarnim sirovinama.


PU sisačko-moslavačka danas je priopćila da se krađa dogodila u razdoblju od sredine siječnja do lipnja ove godine, što ukazuje na poraznu činjenicu da je došlo do ozbiljnog propusta odgovornih službi u nadzoru park-šume i pravovremenoj obavještavanju policije o kaznenom djelu. Na spomeniku su se i ranije iživljavali pa su nakon noćnih pohoda kipovi koji predstavljaju antifašiste iz sisačkog kraja pronađeni bez ruku i glava.




Kršinićeva skulptura smještena je kraj najpoznatijeg spomenika Sisačkom partizanskog odredu rad u kamenu kipara Želimira Janeša. PU sisačko moslavačka procijenila je da je materijalna šteta oko 200 tisuća kuna. No, šteta koja je nanesena spomenu na žrtve fašizma i vrijednosti antifašizma nemjerljive su. Protiv nepoznatih gadova Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku podnesena je kaznena prijava zbog teške krađe.