Razgovor s Igorom Butorcem

Što s ulaganjima u nogometnu infrastrukturu: ‘Prioritet nije Kantrida već sanacija potrošenih terena’

Ivan Volarić

OGRANIČENE FINANCIJSKE MOGUĆNOSTI - Igor Butorac / Foto  D. ŠKOMRLJ

OGRANIČENE FINANCIJSKE MOGUĆNOSTI - Igor Butorac / Foto D. ŠKOMRLJ

Prioritet nije Kantrida, već sanacija potrošenih terenaUmjetni travnjak bi se trebao koristiti maksimalno četiri sata dnevno. Naša igrališta se koriste barem duplo više vremena. U tom dijelu trebamo hitno reagirati - kaže Igor Butorac



RIJEKA  Europska prijestolnica kulture u 2020. godini ponovo će se morati suočiti sa starim problemom – neadekvatne ili zapuštene nogometne infrastrukture. Tko god povremeno posjeti hram riječkog nogometa pod legendarnim stijenama jasno može uočiti sve simptome propadanja objekta koji odlaskom »bijelih« na Rujevicu više nije na meti značajnijih gradskih ulaganja, iako bi se na njemu u bližoj budućnosti ponovno mogao igrati prvoligaški (Orijent 1919) ili barem drugoligaški (Opatija) nogomet.


Na pomoćnom igralištu na Kantridi, igralištu Robert Komen na Podmurvicama i Omladinskom igralištu više se nikada neće igrati seniorski prvoligaški ili drugoligaški nogomet, međutim, riječ je o trima igralištima na kojima se održavaju treninzi i utakmice brojnih riječkih klubova u nižim rangovima natjecanja ili pak juniorska, kadetska i pionirska natjecanja na nacionalnoj i lokalnoj razini. Sva tri igrališta vape za promjenom istrošene podloge sve opasnije po zdravlje igrača. Nedavno su iz tog razloga juniori Rudeša odbili igrati na Podmurvicama susret Prve HNL protiv vršnjaka Orijenta 1919.


Kada se podvuče crta, jasno je da je gradska nogometna imovina (Rujevica je u privatnom vlasništvo) u prilično lošem stanju. Izuzetak je stadion na Krimeji koji je Grad prošlog ljeta obnovio i darovao Orijentu 1919 za njegov stoti rođendan.


ZAPUŠTENA GRADSKA IMOVINA - Stadion na Kantridi polako propada zbog neadekvatnog održavanja / Foto Vedran KARUZA


ZAPUŠTENA GRADSKA IMOVINA – Stadion na Kantridi polako propada zbog neadekvatnog održavanja / Foto Vedran KARUZA





Licenciranje


– Što se Kantride tiče, mi ćemo pokrenuti sve odgovarajuće procese licenciranja stadiona za Drugu HNL ako se gradovi, dakle Rijeka i Opatija, dogovore oko korištenja objekta. Nećemo ulaziti u nove troškove ako to nije nužno – tumači Igor Butorac, direktor Rijeka sporta, gradske tvrtke koja skrbi o sportskim objektima u Rijeci.


– Kantrida zadovoljava sve uvjete, pogotovo u kontekstu Druge HNL. Uostalom, ne tako davno Rijeka je na Kantridi igrala i međunarodne utakmice, tako da u tom dijelu ne bi trebalo biti prijepora. To su stvari koje mi možemo odraditi u roku od 15 dana, naravno, ako dođe do dogovora između gradova.


Stadion na Kantridi doživio je određeno uređenje uoči Armadine akcije »Povratak na Kantridu«, no opći je dojam da je taj legendardni stadion jednostavno prepušten postupnom propadanju?


– S obzirom na to da je riječ o vremešnom stadionu prirodno je očekivati da bi Kantridu trebalo detaljnije urediti. Međutim, za sada nemamo u planu takve aktivnosti. Kada govorimo o nogometu, onda su u našim planovima eventualne mogućnosti zamjene umjetne trave na trima gradskim igralištima, Robert Komen, Omladinskom igralištu i pomoćnom igralištu na Kantridi.


Postoji realna opasnost da HNS vrlo brzo zabrani odigravanje službenih utakmica na sva tri riječka igrališta?


– Nisu još istrošena do te mjere. Mi smo u aktivnoj korespodenciji s Nogometnim savezom Primorsko-goranske županije i imamo razumijevanja kada su u pitanju stvari koje treba otkloniti. Više je riječ o pripremi za buduće vrijeme da stabiliziramo situaciju za barem nadolazećih šest godina.


Robert Perčić / NL arhiva


Robert Perčić / NL arhiva




Robert Perčić, predsjednik ambicioznog opatijskog trećeligaša, potvrdio je da će »crno-bijeli« iskoristiti pravo na drugoligašku promociju ako to izbore na travnjaku. Međutim, i prije nego što završi sezona Opatijci moraju podnijeti zahtjev za drugoligašku licencu i pritom prijaviti odgovarajući stadion. Budući da opatijsko igralište ne može ispuniti drugoligaške uvjete, Opatijci se nadaju povratku na Kantridu. No, i nekadašnji prvoligaški dom Rijeke treba licencirati…– Nismo još pokrenuli sve procese jer do kraja veljače imamo dovoljno vremena. U svakom slučaju stojimo kod onoga što smo rekli na početku sezone, a to je da ćemo ići u Drugu HNL ako je uspijemo izboriti na travnjaku. Jasno je da se u tom smislu nadamo povratku na Kantridu, najbližem stadionu na kojem bismo mogli igrati Drugu ligu – rekao je Perčić.


Prekomjerno korištenje


Igrališta su potrošena zbog prekomjernog korištenja?


– Svaki umjetni travnjak bi se po preporuci proizvođača trebao koristiti maksimalno četiri sata dnevno. Svjedoci smo da se naša igrališta koriste barem duplo više vremena, ako ne i više od toga. U tom dijelu trebamo hitno reagirati. Znamo za problematiku i imamo planove kako pomiriti interes sporta i naše financijske mogućnosti.


Koliko bi stajala promjena podloge na sva tri riječka igrališta?


– Riječ je o investiciji od otprilike dva milijuna kuna po igralištu. Ako HNS to podupre s polovicom iznosa, onda bi nam to predstavljalo značajnu pomoć jer bi nam oslobodila sredstva za ulaganje u neke druge sportske objekte. Postoji cirkularni mail koji je išao iz središnjice HNS-a, riječ je o prikupljanju interesa uoči raspisivanja natječaja. Nadam se da će se u ovom slučaju evaulirati doprinos koji se po pitanju nogometa učinio u ovom dijelu Hrvatske. Nadam se da će biti nešto od svega toga. Osim toga, Središnji državni ured za sport također će raspisati natječaj i trebali bi povećati budžet za sufinanciranje. Pokušat ćemo aktivirati razne izvore financiranja.


Možemo li očekivati da će se iduće godine krenuti s radovima oko zamjene umjetne podloge barem na jednom od tri spomenuta gradska igrališta?


– Dosta intezivno guramo priču oko ulaganja u objekte bez obzira na trenutne financijske mogućnosti. Iduće godine ćemo dobiti trenažnu plohu s dodatnih 900 kvadratnih metara travnjaka iza sjeverenoga gola stadiona na Krimeji. Radimo u okvirima naših mogućnosti – rekao je Butorac.