Toyota Yaris Cup

Probuđena uspavana staza Automotodroma Grobnik, led probijen testiranjem sudionika novoga natjecanja

Miroslav Krpan

Foto M. KRPAN

Foto M. KRPAN

Led su probila testiranja sudionika »Toyota Yaris Challenge Cupa«, novog natjecanja na brdskim i kružnim stazama



GROBNIČKO POLJE Prije više od 60 dana prostranstvom Automotodroma Grobnik zavladala je nesnosna tišina. Pandemija koronavirusa je onemogućila prve tjedne i vikende, jedne od, po najavama i rezervacijama, najuspješnije sezone jedinog hrvatskog kultnog oktanskog svetišta. Sredinom ožujka, nakon jednog od treninga motociklista iz Litve, sve je, kao i diljem svijeta, moralo biti zatvoreno. Automotodrom Grobnik je utihnuo.


Nesnosna tišina »ugašena« je relaksirajućim testiranjem Toyota Yaris budućeg hrvatskog kupa. Prvo okupljanje oktanaca na Automotodromu Grobnik, isprobavanje sada već više od 700 dana »novog« asfalta, okusili su vrsni hrvatski automobilisti što će svoje vozačke sposobnosti oprobati u najavljenom »Toyota Yaris Cupu«, novom hrvatskom natjecanju, što je premijeru trebalo doživjeti ovih dana na nekoj od staza, u okviru planiranog bogatog i sadržajnog automobilističkog kalendara.


– Izuzetno mi je zadovoljstvo da smo upravo mi prvi koji probijamo led, vraćamo oktance u kakav-takav život, baš na Automotodromu Grobnik. Čim su se stvorili elementarni preduvjeti, uz svesrdno razumijevanje rukovodnog tima grobničke staze, konačno dočekasmo i organizirali smo testiranje nekolicine već potvrđenih, ali i potencijalnih sudionika predstojećeg »Toyota Yaris Challenge Cupa« čiji smo nositelji i organizatori – rekao je po izlasku iz »testnog« vozila Aleksandar Saša Egić, alfa i omega ovog Kupa.




Šest je vozila do sada »oblikovano« u prepoznatljivo sportsko vozilo, a u obradi je još isto toliko. Poznata su imena sigurnih sudionika, na ovom »eventu« prisutna tri znana automobilistička asa: Viliam Prodan, Valter Nežić i Marko Stiperski, uz tri »novaka«, Nikolu Fehera, Adriana Perhoča i Tomislava Novosela.


– Ova nas je situacija navela na promjenu plana, tako da ćemo sezonu iskoristiti za nastup na gotovo svakom automobilističkom natjecanju ove sezone, neovisno o disciplinama. Toliko da smo prisutni, ove godine sve pod jednim nazivom »Toyota Yaris Yokohama Challenge«. Nadamo se i ponekoj kružnoj utrci, u nas ili u susjednim zemljama – kaže Egić.


Za Grobnik je ovo bio prvi dan budućnosti.


– Ovo do sada nedoživljeno vrijeme, kao i sve oko nas, bacilo nas je u neku apatiju, dvomjesečnu tišinu. Propušteni su svi termini desetaka treninga i planiranih manifestacija naših stalnih i mnogih novih partnera koji su morali propustiti dolazak na Grobnik. Teško je predvidjeti potpunu normalizaciju. Za početak, dan za dan, »open day« domaćih zanesenjaka brzina na četiri i dva kotača. Spremni smo, u suglasju svih preporuka i naloga epdemiologa, nadležnih tijela, a sve ovisno o popuštanju mjera – rekao je predsjednik Uprave Automotodroma Grobnik d.o.o. Zdenko Šantić.


Grobnik ponovo živi. O ovogodišnjoj sezoni i utrkama, kroz tjedan ili mjesec dana, kada se za to stvore okolnosti, nimalo drugačije od onih zbog kojih diljem svijeta trenutačno nema utrka.