Šah

Borba za šahovski tron: Aronian i dalje u vodstvu, čeka se drugi kandidat za okršaj najboljih

Hina

foto: FIDE

foto: FIDE

Vodeći Armenac Levon Aronian bio je vrlo blizu definitivnom osiguranju konačne pobjede. Protiv Mađara Richarda Rapporta postigao je bolju završnicu, ali se Mađar odlično branio i zasluženo osvojio pola boda.PALMA DE MALLORCA – U 7. kolu posljednjeg iz serije Grand prix šahovskog turnira FIDE u Mallorci, koji će odrediti dvojicu sudionika Turnira kandidata za svjetskog prvaka odlučene su tri partije, a vodeći Armenac Levon Aronian bio je vrlo blizu definitivnom osiguranju konačne pobjede.


Protiv Mađara Richarda Rapporta postigao je bolju završnicu, ali se Mađar odlično branio i zasluženo osvojio pola boda. Jedan od kandidata za plasman na Turnir kandidata, Azerbajdžanac Teimour Radjabov pobijedio je Kineza Li Chaoa i stvorio teorijsku mogućnost da ipak »vidi« završni turnir osmorice kandidata za svjetskoga prvaka.


Kuriozitet je da je Izraelac Boris Gelfand postigao prvu pobjedu, a korak prema sredini ljestvice napravio je i Ukrajinac Pavel Eljanov pobjedom nad Norvežaninom Jonom Ludvigom Hammerom.
Rezultati 7. kola:


Rapport-Aronian remi, Vachier Lagrave-Tomaševski remi, Svidler-Nakamura remi, Jakovenko-Harikrishna remi, Ding-Giri remi, Inarkiev-Vallejo Pons remi, Radjabov-Li 1:0, Eljanov-Hammer 1:0, Rjazancev-Gelfand 0:1.


Poredak dva kola prije kraja:


Aronian 4,5 boda, Vachier-Lagrave, Nakamura, Ding, Svidler, Harikrishna, Jakovenko, Tomaševski i Rapport po 4, Giri, Radjabov, Eljanov i Inarkiev po 3,5, Vallejo Pons 3, Li, Gelfand i Rjazancev po 2,5, Hammer 2 boda.