Predsjednik HNS-a najavio povlačenje

Vlatko Marković: Odlazim! Šukeru prepuštam Rusanovu 15. srpnja

Orlando Rivetti

Odlazim uzdignuta čela. Radio sam što sam morao, koliko je trebalo i nemojte zaboraviti jedini sam čovjek koji nikada kunu nije naplatio! – govori Vlatko Marković 



Paljba sa svih strana. Vlatka Markovića, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, dosad neukrotivu »zvijer«, stjerali su u kut. Sapunaju mu dasku i bliski suradnici, nakon 14 godina vladavine dani su mu odbrojeni. Pitanje je samo vremena i načina. Marković se ne uzubuđuje. Festival munja i gromova iznad njegove glave, borba za pozicije, ne podiže mu krvni pritisak. Davno je cijepljen protiv ugriza zmija otrovnica. 


    – Ne osjećam nikakav pritisak. Savršeno sam miran, ne uzbuđujem se zbog prepucavanja oko mog nasljednika. Abdicirat ću 15. srpnja! Želim da me oslobode obveze nakon Europskog prvenstva, na kojem ćemo napraviti velike stvari – govori Marković. 


    Je li vas Zdravko Mamić, čovjek vašega povjerenja, izdao ili prodao ministru Željku Jovanoviću, koji je prije ustoličenja krenuo u obračun s HNS-om, pucajući u vas teškim riječima?




    – Sa Zdravkom sam bio i ostao prijatelj. Sve druge priče su proizvod mašte iz mnogobrojnih laboratorija insinuacija i laži. Zahvalna »sirovina« za novinske tekstove. Svako puše u svoj rog, vodi svoju politiku sitnih interesa.      


    Je li ministar Jovanović svojim »presingom« utjecao na vašu odluku?


    – Nije. Niti ga znam, niti mislim da je nekakva ličnost da bih trebao s njim sjediti i nešto pametno naučiti. Nogomet i sport su moj život, koliko sam shvatio, on je uljez u tom svijetu radosti i veselja. 


    Davor Šuker nastavlja tamo gdje ćete vi stati 15. srpnja, kako ste najavljivali?


    – Šuker je pravo rješenje. Dobro će se snaći u novoj ulozi. Bio je sjajan nogometaš, rasni strijelac. U najzabačenijoj zemlji na kugli zemaljskoj, pri spomenu Hrvatske, odgovorit će – Šuker. Mi bivši nogometaši imamo otvorena vrata u FIFA-i i UEFA-i, Šuker prije ustoličenja u HNS-u, ima status – predsjednika! 


Zadovoljni ste učinjenim u 14 godina?


    – Da sam to napravio u drugoj zemlji bio bih – narodni junak. Nitko nije prorok u svom selu. Odlazim uzdignuta čela. Radio sam što sam morao, koliko je trebalo i nemojte zaboraviti, jedini sam čovjek koji nikada kunu nije naplatio! 


    Žalite za nečim što niste uspjeli napraviti?


    – Ni za čim ne žalim! Sretan sam čovjek. Odlazim nakon Europskog prvenstva gdje će Hrvatska otići do završnice, a u godini kada obilježavam 50 godina od nastupa na Svjetskom prvenstvu u Čileu. A priznat ćete, tamo nisam nosio vodu. 


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u ponedjeljak, 14. svibnja 2012.