Velike mjere osiguranja

U Splitu pušu i na hladno prije utakmice reprezentacije: Zbog straha od nereda angažiran i helikopter

Marko Cvijanović

Foto Marko Prpić PIXSELL / Reuters

Foto Marko Prpić PIXSELL / Reuters

Posebno se brani pjevanje pjesama čiji sadržaj potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti



To se zove puhanje na hladno. Policijska uprava splitsko-dalmatinska uoči kvalifikacijske utakmice za EURO 2020 između Hrvatske i Mađarske u Splitu 10. listopada čini sve da bi svela mogućnost bilo kakvih izgreda i neželjenih scena na najmanju moguću mjeru. Sukladno tome, splitska policija proglasila je utakmicu događajem visokog rizika u čijem će osiguranju policiji pomagati 600 redara, ali i službeni helikopter.


Istodobno je najavljeno da će njihovi službenici kontinuirano nekoliko dana prije javnog okupljanja, a posebno intenzivno na sam dan održavanja utakmice biti pojačano nazočni na splitskim ulicama, na prometnim blokadnim punktovima u gradu, ali i na prilaznim pravcima, odnosno poduzimati mjere i radnje iz nadležnosti policije u cilju prevencije protupravnih ponašanja. Pritom je izdato niz zabrana:


1. Unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak u prostor sportskog objekta u alkoholiziranom stanju. 2. Unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita. 3. Maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta. 4. Unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti. 5. Pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti. 6. Pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju. 7. Bacanje predmeta u natjecateljski prostor i 8. Boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.




Istodobno, u Hrvatskom nogometnom savezu poduzimaju se sve mjere kako bi utakmica prošla bez bilo kakvih problema po pitanju sigurnosti. To uključuje i niz već odrađenih sastanaka s predstavnicima MUP-a te nas raduje vrlo kvalitetna suradnja s policijom. Pritom ih, kako ističu, »raduje što je stadion rasprodan u samo dan i pol što pokazuje da navijači s puno entuzijazma dočekuju utakmicu«. Pritom napominju da navijači koji, sukladno Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, ne mogu prisustvovati ovom susretu, nisu ni mogli kupiti ulaznice za utakmicu. U tom kontekstu će na ulazima biti kontrole osobnih dokumenata koji će se uspoređivati s podacima na ulaznici pa neće biti moguć ulaz osobama kod kojih se tih podaci ne podudaraju.