Proširenje gledališta u kampu "Rijeke"

Rujevica dobiva sjevernu tribinu, u klubu tvrde: ‘Ne odustajemo od Kantride, to je zbog euro susreta’

Damir Cupać

S obzirom da će projekt izgradnje kompleksa stadiona na Kantridi zasigurno zahtijevati određeno vrijeme, logičnim se nameće potreba izgradnje dodatne sjeverne tribine u kampu HNK Rijeka



Stadion na Kantridi mitsko je mjesto za sve one koji vole Rijeku, i grad i nogometni klub. Kada je odlučeno da će se izgraditi kamp na Rujevici, svi su to pozdravili jer se očekivalo da se stvaraju preduvjeti za rekonstrukciju stadiona i realizaciju projekta koji će omogućiti vraćanje nogometa gdje mu je mjesto i odigravanje europskih utakmica bez straha od UEFA-inog izgona na neki drugi nogometni travnjak.


No, vrijeme prolazi, a pojavljuju se sve disonantniji tonovi između gradske vlasti i vodstva HNK Rijeke, dok ljubitelji nogometa počinju sumnjičavo odmahivati glavom. Ono što je počelo kao bajka, pomalo se pretvara u dramu, a javnost sve više polemizira oko toga hoće li se nogometaši vratiti pod stijene Kantride.


Pokušali smo od gradonačelnika Vojka Obersnela doznati kako stvari stoje kada je riječ o obvezama Grada Rijeke u tom projektu. Povod je bio zahtjev HNK Rijeke da se omogući gradnja sjeverne tribine na Rujevici, a što je mnogim skepticima dokaz da od rekonstrukcije Kantride neće ništa biti.




– Da, Stadion Kantrida d.o.o. zatražio je da se zbog izgradnje sjeverne tribine izmjesti trasa prometnice koja prolazi kroz sportsko područje Rujevica. Za taj zahvat potrebno je izmijeniti trasu prometnice u Prostornom planu uređenja grada Rijeke i Generalnom urbanističkom planu. Međutim, riječ je o naknadnom zahtjevu, odnosno zahtjevu koji je Stadion kantrida d.o.o. postavio nakon što je prethodno, temeljem usuglašenog programa izgradnje, pokrenuta izrada Urbanističkog plana uređenja sportskog područja Rujevica i isti doveden u visoku fazu dovršenosti. Sreća je što je upravo u tijeku izmjena prostornog plana uređenja grada Rijeke i Generalnog urbanističkog plana pa će se taj zahtjev moći riješiti u sklopu ove izmjene. Treba reći i da se spomenuti planovi ne mijenjaju samo zbog zahtjeva Stadiona Kantrida d.o.o. već prije svega zbog usklađivanja s novim Prostornim planom Primorsko-goranske županije, pojasnio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


U riječkom prvoligašu podsjećaju da stadion na Rujevici ima trenutni kapacitet od oko 5.500 sjedećih mjesta, dok propisi UEFA-e u grupnoj fazi zahtijevaju kapacitet stadiona od 8.000 sjedećih mjesta.


– Nadamo se da će u vezi tog uvjeta također dobiti izuzeće od strane predstavnika UEFA-e, te da će postojeći stadion na Rujevici zadovoljiti uvjete odigravanja utakmica Europske lige i Lige prvaka. Međutim, kako je dobivanje takvog izuzeća uvijek neizvjesno, već sada želimo napraviti sve potrebne predradnje za mogućnost izgradnje tribine s dodatnim kapacitetom na sjevernom dijelu kampa HNK Rijeka. S obzirom da će projekt izgradnje kompleksa stadiona na Kantridi zasigurno zahtijevati određeno vrijeme, logičnim se nameće potreba izgradnje dodatne sjeverne tribine u kampu HNK Rijeka s ciljem povećavanja kapaciteta i zadovoljavanja svih traženih uvjeta od UEFA-e, pojašnjavaju u upravi riječkog prvoligaša.