Doček prvacima

Riverova proslava u Buenos Airesu, Perez vrijeđao Bocu

Hina



BUENOS AIRES Dva tjedna nakon što su osvojili Copa Libertadores nogometaši River Plate su naslov prvaka Južne Amerike napokon proslavili i sa svojim navijačima u Buenos Airesu.


River Plate je nakon uzvratnog susreta finala u Madridu i pobjede protiv Boce (3:1) odmah otputovao u Ujedinjene Arapske Emirate na klupsko svjetskog prvenstvo. »Los Millonariosi« su u Abu Dhabiju osvojili treće mjesto i tek nakon njihovog povratka u domovinu je održana velika proslava.Više od 60.000 navijača okupilo se na stadionu Monumental kako bi uz igrače proslavili titulu prvaka i pobjedu nad ljutim rivalom Boca Juniorsima. Slavilo se u tipično južnoameričkoj atmosferi uz pjesmu i mnoštvo pirotehnike, a srećom ovoga puta nije bilo previše posla za policiju.

– Bila je to proslava bez nasilja, bez sukoba s policijom, bez kriminalaca koji su ukrali ulaznice navijačima, bez straha. Ljudi su uživali, pjevali su i plakali od sreće – napisali su argentinski mediji.


Igrači su na teren izlazili jedan po jedan uz ovacije navijača, a najveće ‘ludilo’ je nastalo kada se pojavio trener Marcelo Gallardo.




– Ovdje smo kako bi proslavili povijesnu pobjedu koju nikada nećemo zaboraviti. Bilo bi sjajno da smo osvojili klupsko svjetsko prvenstvo, ali ništa nije bolje od ove sreće – poručio je Gallardo.


Jedan od junak Riverpovog puta do četvrtog naslova prvaka Južne Amerike Gonzalo Nicolas Martinez nije mogao sakriti suze.


– Ne mogu vjerovati, ovo je čudo. Sasvim sigurno najposebniji trenutak u karijeri. Drhtim, ne mogu govoriti – kazao je 25-godišnji veznjak sa suzama u očima. Martinez je u naručju držao svoju kćer koja mu je zabrinuto brisala suze.


Njegovim golom u četvrtoj minuti sudačke nadoknade River je u polufinalu izbacio brazilski Gremio, a postigao je i treći pogodak u uzvratnom dvoboju finala u Madridu. Martinez će karijeru nastaviti u redovima MLS prvaka Atlanda Uniteda uz odštetu od 17 milijuna dolara.


U slavlju je pretjerao veznjak Enzo Perez koji je pozvao navijače na minutu šutnje jer je Boca umrla ‘zapalivši Monumental.


– Ovo je vječna pobjeda koja će ostati našoj djeci i unucima – dodao je Perez.


Nogometaši River Plate osvojili su najprestižnije južnoameričko natjecanje nakon što su u uzvratnom susretu finala u Madridu nakon produžetaka pobijedili Boca Juniorse 3:1 nakon što je prvi susret završio 2:2.


Riveru je to bio četvrti naslov prvaka Južne Amerike, a prvi nakon 2015. dok je Boca upisala peti poraz u svom jedanaestom finalu.Prva utakmica na La Bomboneri 11. studenog je završila 2:2, a uzvratni ogled na Riverovu Monumentalu trebao se igrati 24. studenoga, ali je otkazan zbog kamenovanja autobusa s igračima Boce. Izgred se dogodio na prilazu Riverova stadiona kada su navijači Rivera kamenjem i bocama gađali autobus s gostujućim igračima.

Premda klubovi nisu željeli igrati u Madridu, uzvratni susret je premješten iz Buenos Airesa preko »bare«. Utakmica je odigrana 9. prosinca na stadionu Santiago Bernabeu uz velike mjere osiguranja. Španjolci su angažirali više od 2.500 policajaca, a bile su spremne su i dodatne snage. Angažirano je i više od 1.000 zaštitara i redara. Međutim, prije i za vrijeme utakmice nije bilo izgreda.


River i Boca su dva najveća argentinska kluba. River drži rekord od 36 naslova argentinskog prvaka no Boca se približila nakon što je u posljednje četiri godine osvojila tri naslova i sad ih ima 33. Boca je osvojila šest naslova Cope Libertadores dok ih River ima četiri.