Druga HNL

REMI U KRANJČEVIĆEVOJ Kristian Fućak majstorijom u 90. minuti donio Orijentu 1919 bod kod Dinama II

Ivana Vaupotić

Slavlje Krimejčana u Kranjčevićevoj ulici/Foto D. KOVAČEVIĆ

Slavlje Krimejčana u Kranjčevićevoj ulici/Foto D. KOVAČEVIĆ



ZAGREB Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 250. Sudac: Marko Cestarić (Sisak) 6. Pomoćnici: Trklja (Petrinja), Mioković (Sisak). Strijelac: 1:0 G. Kim (6′), 1:1 Iličić (33′), 2:1 Šipoš (57′-11m), 2:2 Fućak (90′). Žuti kartoni: Franjić, Kapitanović (Dinamo II), Berković (Orijent 1919).


DINAMO II: Josipović 6,5 – Hujber 6,5, Jelenić 6, H. Kim 6,5, Daničić 6 – Franjić 6,5 – Jovičević 6 (66′ Godoy -), G. Kim 7,5, Krizmanić 6,5 (90′ Olmo -), Kapitanović 6,5 (77′ Bagarić -) – Šipoš 7.


ORIJENT 1919: Berković 6,5 – Vidas 6 (77′ Ivančević -), Mulac 6,5, Tadejević 6,5, Travaglia 6,5 – Mohorovičić 6,5, Šantek 6 (69′ Gerc 7) – Fućak 7, Liber 6,5, Črnko 6,5 – Iličić 7 (86′ Fumić -).




Nastavak Druge HNL Orijentu 1919 je donio bod na gostovanju kod Dinama II, s time da je rezultat bio isti kao i na ogledu istih suparnika na Krimeji. Kada su obzir uzme prikazana igra, takav ishod sasvim sigurno je najrealniji.


Samo deset sekundi nakon početka utakmice gostima sa Sušaka iznenada se otvorila obećavajuća situacija. Modri su komplicirali na svojoj desnoj strani, u visini kaznenog prostora, a Kristian Fućak im je uzeo loptu. Na njegovu žalost, proigravanje u sredinu nije bilo dobro odmjereno, i ta je prilika otišla u nepovrat.


Dinamo II je brzo pohvatao konce i nametnuo se kao momčad koja diktira tempo. Igrala se šesta minuta kada je Gyuhyeong Kim povukao napad kroz sredinu, s desne strane. Braniči Orijenta 1919 pokušavali su zatvoriti pas za Filipa Jovičevića, koji se otvarao na krilu, a veznjak iz Južne Koreje je zavrnuo loptu na lijevo i s vrha šesnaesterca je filigranski precizno naciljao suprotni kut – 1:0.


Idućih dvadeset minuta donijelo je ravnopravnu igru, s time da se igra uglanom odvijala između dva kaznena prostora, bez izrazito opasnih akcija. Kako je vrijeme odmicalo, tako Orijent 1919 hvatao zamah i sve ozbiljnije prijetio modroj obrani. No, za nešto konkretnije je morao čekati prekid u blizini suparničkog gola.


U 33. minuti konačno je stigao i taj trenutak. Domaća obrana zaustavila je opasnu akciju suparnika izbacivanjem lopte u korner, koji je izveo Emanuel Črnko. Njegov centaršut u srce kaznenog prostora odlično je ispratio Miroslav Iličić, čiji je udarac glavom bio neobranjiv – 1:1.


Raspored snaga bio je sličan i na početku drugog dijela. Igra je bila ravnopravna, a lopta je uglavnomišla između dva šesnaesterca. No, u 56. minuti sijevnula je brza akcija domaće momčadi, koja je zaključena kontaktom Gyuhyeong Kim i Carla Berkovića. Za suca Marka Cestarića to je bio prekršaj za jedanaesterac, koji je realizirao Leon Šipoš – 2:1.



Orijent 1919 pokušavao se što prije vratiti u utakmicu, a to je otvorilo dosta prostora za modre napadače. Tako se u 67. minuti otvorila velika prilika za Tomislava Krizmanića. Negov udarac sa deset metara bio je prekrupan zalogaj za Berkovića, no Orijent 1919 u toj je situaciji čuvala božica Fortuna. Naime, lopta se od stative odbila u ruke golmana gostiju.


Istek 76. minute donio je prvu spornu situaciju na utakmici. Nakon napada Orijenta 1919 modra obrana odbila je loptu prema lijevoj strani, točno prema Enniju Travagliji, kojeg je na ulazu u kazneni prostor pokosio Dino Kapitanović. Gosti su tražili jedanaesterac, a Cestarić je prekršaj izvukao izvan šesnaest metara.


Taj slobodni udarac izveo je Vedran Gerc, čiju je bombu Renato Josipović jedva skrenuo u stativu, a na otpadak je prvi stigao Fućak, koji je pokušao poentirati glavom. No, njegov udarac je na crti zaustavio Gyuhyeong Kim, skrenuvši glavom loptu u prečku. Modra obrana zatim je uspjela otkloniti opasnost, a gostima je ostalo samo hvatanje za glavu u nevjerici.


Do kraja utakmice Orijent 1919 je pojačavao pritisak, tražeći izjednačenje. Bilo je tunekoliko obećavajućih situacija, ali svaki put je nedostajao precizan udarac prema okviru gola. No, u 90. minuti Fućak je na deset metara od gola zavaljao dvojicu suparničkih igrača na travu i rasparao mrežu za izjednačenja -2:2.