U-21 reprezentacija

NIKOLA VLAŠIĆ: Ova generacija ima veliku priliku koju ne smijemo prokockati

Marko Cvijanović



RIJEKA Mlada hrvatska U-21 reprezentacija svladala je Bjelorusiju (4:0) u Grodnom i dva kola prije kraja kvalifikacija za EURO zadržala pravo sama odlučivati o svojoj sudbini. Pobijede li »kockasti« obje utakmice (Grčka, 12. listopada, Pula, San Marino, 15. listopada) ostvarit će izravan plasman na europsku smotru. Bude li momčad na razini izvedbe protiv bjeloruskih vršnjaka, izbornik Nenad Gračan ne mora strahovati… Pogotovo ako na istoj razini bude Nikola Vlašić, bez konkurencije najbolji igrač susreta u Grodnom, trostruki asistent u uvjerljivom trijumfu.


– Dobro je bilo, baš dobro – kaže Nikola Vlašić, koji je poslije utakmice skoknuo do rodnog Splita da barem na jedan dan uživa u čarima »babljeg ljeta« prije povratka u Moskvu.


– Utakmici s Bjelorusijom pristupili smo maksimalno ozbiljno, poučeni neugodnim iskustvom iz prvog našeg međusobnog susreta u ovim kvalifikacijama. Gubili smo od Bjelorusije 0:1 do sudačke nadoknade, a onda u trećoj i šestoj minuti dodatka preokrenuli rezultat i slavili minimalnu pobjedu. Znali smo da su Bjelorusi čvrsta momčad, ne toliko bogata pojedinačnom kvalitetom, ali momčadski vrlo nezgodna. Zato smo jedni drugima prije susreta rekli da nema opuštanja, da idemo što prije zabiti gol. Tako je i bilo. Kada je Jakoliš postigao gol, mogli smo igrati rasterećenije i mislim da se to vidjelo. Na kraju je rezultat mogao biti i izraženiji u našu korist.


Golem potencijal




Više od konačnog rezultata u Grodnom oduševljava golem potencijal Gračanove momčadi. Ne bude li nekih nepredvidljivih okolnosti, budućnost hrvatskoga nogometa morala bi počivati na imenima Vlašića, Brekala, Halilovića, Sose, Ćalete-Cara…


– Mislim da smo još jednom kao momčad potvrdili svoju kvalitetu, a naravno da ova generacija ima svijetlu budućnost. Ma.., mene najviše raduje način na koji smo igrali, tu se vidjelo koliko smo zreli. Sve smo situacije rješavali kroz pas, čak i pred našim vratima, to je ono najbolje od svega. Jako sam ponosan na to kako smo odigrali ovu utakmicu. Vjerujem da ćemo do listopada svi zadržati ovu razinu forme i biti pravi protiv Grčke. Pobjeda nam osigurava izravan plasman, a već sad smo među najboljim drugoplasiranim momčadima koje će plasman na EURO tražiti kroz play-off. Međutim, ja vjerujem da će se dogoditi ovo prvo.


Nikola se vraća u Moskvu gdje u dresu CSKA odrađuje jednogodišnju posudbu iz »Evertona«. Pun volje i želje. Rusija je za njega postala obećana nogometna zemlja.


– Pričao sam na početku priprema s trenerom »Evertona« Marcom Silvom, koji mi je otvoreno rekao da mi ne može obećati mjesto među prvom jedanaestoricom. Budući da sam već praktično izgubio cijelu prošlu sezonu, nisam želio da mi se ponovi nešto slično i »Everton« mi je dao odriješene ruke pronaći klub gdje ću igrati. Imao sam dobrih ponuda iz Francuske, Njemačke, Italije…, odradio nekoliko kvalitetnih razgovora s trenerima klubova iz tih zemalja, ali na kraju je odluka pala na moskovski CSKA. Trener Viktor Gončarenko želio je mladog igrača mojih karakteristika i ostavio na mene odličan dojam. Sada vidim da je to bila odlična odluka. Došao sam u velik klub, igram u kontinuitetu, uskoro me očekuju nastupi u Ligi prvaka. Za sada sam jako zadovoljan.


Liga prvaka


Vlašić je odigrao tri utakmice za CSKA, koji drži šestu poziciju na ljestvici.


– Momčad je dosta promijenjena, bitno mlađa u odnosu na prethodne godine. Klub ima takvu politiku da se nastoji ciljano pojačati s kvalitetnim mladim igračima, čelnici nemaju namjeru trošiti novce za skupa pojačanja nego radije ulažu u budućnost. Mislim da je to ispravan put.


CSKA iduće srijede otvara nastup u Ligi prvaka gostujućom utakmicom protiv »Viktorije Plzen«, Vlašić i društvo u skupini su i s madridskim »Realom« i »Romom«.


– Objektivno gledajući, »Real« i »Roma« su veliki favoriti za osvajanje prvih dvaju mjesta u skupini, a možemo reći da bismo mi trebali biti bolji od »Viktorije Plzen« i osigurati nastavak natjecanja u Europskoj ligi. Međutim, neće ni »Realu«, ni »Romi« biti lako protiv CSKA na našem terenu, pogotovo u zimskim mjesecima.


Kad je u pitanju Nikolina perspektiva, svi ga u vrlo skoroj budućnosti vide kao stožernoga člana hrvatska A selekcije.


– Izbornik Zlatko Dalić je taj koga se pita. Razgovarali smo uoči popisa igrača za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, objasnio mi je kako stoje stvari i ja sam to prihvatio. Nemam pravo zamjeriti mu što nisam dobio poziv, na meni je da nastavim raditi i dokazivati se u klubu i opet se izboriti za izbornikov poziv. Doduše, onako iskreno… Volio bih još ove dvije kvalifikacijske utakmice odraditi s mladom reprezentacijom, imamo veliku priliku i ne smijemo je prokockati.


Snijeg


Jedno od pitanja na koje je Nikola jednostavno morao odgovoriti je: Kako će se Splićanin priviknuti na snijeg kao svakodnevicu?


– A priviknut ću se, nema druge, ha, ha, ha… Što se nogometnih uvjeta tiče, tu je sve OK, stadioni su grijani tako da nećemo imati problema sa smrzavanjem. A Moskva kao grad… Čudo. Prava svjetska metropola, svatko nađe ponešto za sebe. Jedini je problem prometna gužva, ako se ideš s nekim naći, uvijek računaj da ti treba sat vremena više da dođeš tamo gdje treba u zakazano vrijeme – kaže Nikola.