Bolji od Osijeka u finalu

Mladi Nigerijci osvojili 61. izdanje Kvarnerske rivijere

Akademija iz Abuje, pod dirigentskom palicom Božidara Matijevića, Riječkoj se publici predstavila u dopadljivom izdanju, s puno trke, želje i ideje



RIJEKA Nogometna akademija iz Abuje pobjednik je 61. izdanja međunarodnog omladinskog turnira Kvarnerska rivijera. Nakon što su u skupini porazili Dinamo (1:0) a u četvrtfinalu Hajduk (1:2), mladi Nigerijci slavili su i protiv hrvatskog prvaka Osijeka (1:0) te postali prva afrička momčad koja je osvojila turnir.



RIJEKA Stadion Kantrida. Gledatelja: 400. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar). Pomoćnici: Kezele (Rijeka), Skender (Rijeka), Brusić (Čavle) i Jelenčić (Kastav). Strijelac: 1:0 Okechukwu (52′). Žuti karton: Suleiman, Sadiq (Abuja), Mišić (Osijek).ABUJA: Nwolokor 7, Nura 6,5, Tahir 6, Faisal 6, Yusuf 6,5, Sunday 6,5, Ikeocha 6,5 (od 70′ Kabiru -), Okechukwu 7,5 (od 80′ Joshua), Suleiman 6,5, Jibril 6,5 (od 61′ Najib -), Sadiq 6,5 (od 78′ Gerald -).OSIJEK: Tonček 6, Arsenić 6, Lukić 6, Balentović 6, Varga 6, Ugarković 6, Mioč 5,5, Mišić 6, Grgić 5,5, Dugandžić 5,5 (od 59′ Grafina 5,5), Mandić 5,5.


Igrači akademije iz Abuje bolju igru od samog početka utakmice oplodili su u 52. minuti kada je Aliyu Okechukwuu dojadilo gledati suigrače kako ne uspijevaju pogoditi okvir Osijekovog gola pa je nakon kornera i duplog pasa s Jibrilom ušao u kazneni prostor suparnika, nanizao dva braniča i rutinski pospremio loptu iza nemoćnog Tončeka te izazvao veliki aplauz tribina. Gotovo kao da igra Rijeka – 1:0.





Prilikom izlaska na travnjak uoči početka finalne utakmice mladi nogometaši iz akademije u Abuji istaknuli su transparent s natpisom “Hvala Rijeko, Hvala Hrvatska” i zaradili glasan aplauz s tribina.



Osijek je na momčad koja je hrvatski prvak počeo nalikovati tek u posljednjih desetak minuta kada su bijeli prebacili težište igre na polovicu Abuje i propustili dvije kolosalne prilike da i treću utakmicu eliminacijskog dijela natjecanja odvedu do penala. Prvu je u 77. minuti nigerijski vratar David Nwolokor obranio Alenu Grgiću dok je samo minutu kasnije Grafina neometan s pet metara promašio sigurno izjednačenje. Sedam minuta kasnije istekla je sudačka nadoknada na štoperici Marina Vidulina, a travnjak podno legendarnih stijena preplavilo euforično slavlje igrača Abuje koje je potrajalo dugo nakon što su podijeljeni trofeji.


Akademija iz Abuje, pod dirigentskom palicom Božidara Matijevića, Riječkoj se publici predstavila u dopadljivom izdanju, s puno trke, želje i ideje, ali i zavidne razine nepreciznosti što je i glavni razlog zbog kojeg su do same završnice branili vodstvo vrijedno titule pobjednika Kvarnerske rivijere. Na temeljima neprelaznog stoperskog para Tahir – Faisal i hitrih ofenzivaca predvođenih agilnim Okechukwuom, igrači Abuje stvorili su puno poteškoća hrvatskom juniorskom prvaku, osvojili simpatije požrtvovnom igrom ali i što je najvažnije pokazali da zavidan igrački potencijal od kojeg bi riječki prvoligaš u budućnosti mogao imati koristi.



Desetka Abuje Aliyu Okechukwu proglašen je najboljim igračem 61. izdanja Kvarnerske rivijere i po svemu sudeći zaradio mjesto u juniorskoj momčadi i priliku za dokazivanje iduće sezone. Najbolji strijelac turnira je napadač Abuje Umar Sadiq, dok je nagrada za najmlađeg igrača turnira – plaketa Edo Devčić, otišla u ruke Yahya Saleka (Abuja). Plaketu za Fair play Milan Blažević primio je kapetan juniora Rijeke Florijan Fumić, dok je plaketa Robert Komen uručena Olgi Komen, supruzi dugogodišnjeg prvog čovjeka turnira.



Osvajanjem 61. izdanja Kvarnerske rivijere akademija iz Abuje postala je tek treća neeuropska momčad koja je osvojila turnir. Naime, 1982. godine titula pobjednika otišla je u Aziju nakon trijumfa reprezentacije Japana, dok je 2004. i 2005. godine trofej otišao u Južnu Ameriku zahvaljujući dominantnoj igri Atletico Mineira.Zanimljivost jučerašnje utakmice svakako je i činjenica da je prvi put u povijesti utakmicu na Kantridi sudilo šest sudaca.