LIGA PRVAKA – U SUSRET FINALU: Liverpool u lovu na šesti, a Tottenham na prvi naslov

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Otkako je elitno nogometno natjecanje Starog kontinenta preimenovano iz Kupa prvaka u Ligu prvaka, devetorica hrvatskih nogometaša okitila su se tim trofejem - Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić, Igor Bišćan, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mateo Kovačić, a sada im se može pridružiti i Dejan Lovren.



MADRID – Nakon 124 odigrane utakmice došli smo do vrhunca europske klupske sezone u elitnom natjecanju ‘Starog kontinenta’. Ispred nas je tek subotnje finale Lige prvaka na madridskom stadionu Wanda Metropolitano između dva engleska kluba Liverpoola i Tottenhama.


Nakon što je Chelsea u srijedu deklasirao Arsenal osvojivši Europsku ligu, Liverpool i Tottenham će u subotu zaokružiti “engleske dane u europskim kupovima.


Prvi puta u povijesti Kupa i Lige prvaka, te Kupa UEFA i Europske lige u finalima su sva četiri kluba iz iste zemlje, pri čemu čak tri iz istog grada, Londona.




Liverpoolu će to biti deveto, a Tottenhamu prvo finale u elitnom natjecanju Starog Kontinenta. U dosadašnjih osam finala Redsi su pet puta slavili, a tri puta upisali poraze. Zadnju krunu Liverpool je osvojio 2005. godine, a zadnje finale igrao lani kada je izgubio od Real Madrida.


Liverpool ima i tri Kupa UEFA, dok je Tottenham dva puta osvojio Kup UEFA, a jednom Kup Kupova. Tottenham sada ima priliku postati tek peti klub koji je osvojio ‘europski treble’, sva tri europska kupa. Do sada su to ostvarili Chelsea, Ajax, Juventus i Bayern.


Otkako je elitno nogometno natjecanje Starog kontinenta preimenovano iz Kupa prvaka u Ligu prvaka, devetorica hrvatskih nogometaša okitila su se tim trofejem – Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić, Igor Bišćan, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mateo Kovačić, a sada im se može pridružiti i Dejan Lovren.


Hrvatska će i devetu godinu za redom imati igrača u finalu Lige prvaka. Finale Ivica Olić 2012., Mario Mandžukić 2013., Luka Modrić 2014., Ivan Rakitić 2015., Luka Modrić i Mateo Kovačić, 2016., Luka Modrić, Mateo Kovačić i Mario Mandžukić 2017., Luka Modrić, Mateo Kovačić i Dejan Lovren 2018., a ove godine ponovo Lovren.


“Tottenham je vrlo opasan. Nemoguće je doći do finala Lige prvaka bez kvalitete. Dovoljno je pogledati imena klubova koje su izbacili na putu do finala. Spursi imaju i odličnog menadžera koji će ih, sasvim sigurno, dobro pripremiti za ovo finale,” kazao je Liverpoolov kapetan Jordan Henderson.


“Redsima” je ovo posljednja prilika da ove sezone osvoje barem jedan trofej. U FA kupu i Liga kupu su ispali već u trećem kolu, dok su u prvenstvu do posljendjih 90 minuta bili u igri za krunu. Tottenham je u prvenstvu dogurao do četvrtog mjesta, u FA kupu je ispao 4. kolu, a u Liga kupu do polufinala.


“Finale Lige prvaka je naša zadnja prilika da ove sezone nešto osvojimo, a zaslužili smo naslov. Bila bi to nagrada za sezonu u kojoj smo igrali sjajno,” kazao je Trent Alexander-Arnold.


Zanimljivo, bit će to tek četvrto ‘englesko’ finale u povijesti europskih kupova. Prvo je bilo 1972. godine kada su Tottenham i Wolverhampton igrali prvo finale Kupa UEFA, drugo 2008. kada su u finalu Lige prvaka igrali Manchester United i Chelsea, a treće prije nekoliko dana u Baku gdje su snage odmjerili Chelsea i Arsenal u finalu Europske lige.


“Svaki nogometaš sanja o naslovu pobjednika Lige prvaka, međutim još je dalek put ispred nas. Velika je stvar što smo stigli do finala, no još nismo završili posao,” kazao je napadač Tottenhama Harry Kane.


Kane se oporavio od ozljede, no još uvijek je upitno hoće li nastupiti u finalu. Koliko on znači za Tottenham pokazuje i podatak kako je u 18 nastupa u Ligi prvaka zabio 14 golova.


“Svi znamo koliko je važna ova utakmica za naš klub. Svi želimo nastupiti, no trener će odrediti tko će igrati,” dodao je.


Tottenham je postao 40. klub u povijesti koji je dogurao do finala, prvi ‘novak’ nakon što je to uspjelo Chelsea 2008.


Do sada su igrali 170 međusobnih utakmica, Liverpool je slavio 79 puta, Tottenham 48, a 43 susreta su završila bez pobjednika. U Europi su igrali samo jednom, u polufinalu Kupa UEFA 1973. Liverpool je u dvije utakmice bio bolji (2-1, 0-1), a potom je u finalu porazio Borussiju Moenchengladbach.


VJEROJATNI SASTAVI:


TOTTENHAM: Lloris – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Winks, Sissoko – Eriksen, Alli, Son – Kane


LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Fabinho, Henderson, Wijnaldum – Salah, Firmino, Mane