Pola stoljeća sudac

Josip Pino Glažar: Nogomet i suđenje, to je moj život

Igor Duvnjak

Nogomet mi je pri srcu, doručak, ručak, večera, spavanje, to mi je – sve. Povukao sam se, no u vezi sam sa sudačkom organizacijom – kaže Glažar, sedamdesetih godina jedan od najboljih sudaca ondašnje Prve ligeRIJEKA » Josip Pino Glažar spada među najpoznatije i najpopularnije nogometne osobe kvarnerskog kraja. U uskom je krugu najboljih nogometnih riječkih sudaca u proteklih pola stoljeća, sedamdesetih je bio jedan od najboljih krojitelja pravde na prvoligaškim travnjacima. Proslavio je pola stoljeća istaknute role u ovdašnjem nesnimljenom nogometnom filmu u kojem je najprije sudio 25 godina, a potom isto toliko vremena bio kontrolor.


  – Lijep osjećaj. Nisam očekivao da ću dočekati ovaj jubilej – kaže Pino, rođen 1943. godine, dobitnik Zlatne plakete HNS-a, sudac UEFE-e od 1980. do 1982. godine, nakon pola stoljeća u nogometu. Iza njega kao glavnog suca je 1.435 utakmica. Uz ostalo, sudio je i jedno finale tadašnjeg Balkanskog kupa. – U posljednje vrijeme me zdravlje slabije služi. Ostao sam bez jednog bubrega i bez »pola« jetre, ali prebrodio sam sve. Sada je dobro, dao Bog sreće da tako ostane.Sudio sam derbi »Rijeke« i »Orijenta« u Drugoj ligi 1971. godine. Prije toga su bila prekinuta njihova dva derbija, na Kantridi i na Krimeji. Bilo je 0:0, bez incidenata. Tom utakmicom sam ušao na prvoligašku listu – kaže Glažar.

  Nogomet mu »teče venama«, niz desetljeća je na terenu i uz teren, toliko dugo da drugačiji način življenja teško može zamisliti.


  – Nogomet i suđenje, to je moj život. Nogomet mi je pri srcu, doručak, ručak, večera, spavanje, ukratko to mi je – sve. Povukao sam se, no u vezi sam sa sudačkom organizacijom. Šetam Trsatom, posjetim koju »oštarijicu«, šalim se s prijateljima kojih imam jako puno.


 


 Draga epizoda


Slavljenik se pritom sjetio i drage mu epizode vezane uz naš list.


  – Drago mi je da sam u tadašnjem ocjenjivanju »Novog lista« osvojio tri »Zlatne zviždaljke«, 1969., 1970. i 1971. godine – kaže o nagradi koju je naš list dodjeljivao ovdašnjim sucima. – Godine 1972. već već sam bio u Drugoj i Prvoj ligi. Sudio sam do 1985. godine.– Imao sam dobrog mentora, slavnog Concetta Lo Bella iz Siracuse, jednog od najboljih svjetskih sudaca. Bili smo znanci. Dolazio sam ga gledati kako sudi u Trst i u Udine, učio sam od njega. Davao mi je stručna mišljenja. Ja sam pak bio mentor »malome« Ivanu Bebeku za regionalnog, republičkog i saveznog suca. To vrijedi i za drugog Riječanina – Domagoja Vučkova.  Bogata karijera u mislima Pina Glažara je kao listanje spomenara u kojem ima raznoraznih epizoda na terenima cijele bivše Jugoslavije.


– Najuzbudljivinje utakmice koje sam sudio bili su derbiji »Dinama« i »Hajduka«, bilo da se igralo u Zagrebu ili u Splitu – kaže uz spomen kvalitetnih sudaca svoje generacije poput Matovinovića, Rauša, Šoštarića, Petrovića, Glavine, braće Horvat. – Sudio sam jedan susret između njih 1979. godine u Zagrebu i kod 2:2 u 90. minuti Vabec je krenuo s centra prema golu, a ja sam svirao kraj da završi podjelom bodova, mirom u kući. Sudio sam i derbije »Zvezde« i »Partizana«. U Nišu sam vodio utakmicu »Radničkog« i »Veleža« 1977. godine kada je vratar Pantelić dao gol degažiranjem Mostarcu Mariću.


 


 Posljednja utakmica


»Lapsuz« mu se dogodio 1985. u Splitu.


  – Na utakmici »Hajduka« i »Zvezde« isključio sam gosta Milka Đurovskog, a trebao sam isključiti i domaćina Čopa jer sam mu bio pokazao drugio žuti karton. Nisam ga isključio, pogriješio sam. To mi je bila posljednja utakmica u karijeri.– Bili smo tri suca Glažara, a nismo u rodu. Brane iz Kostrene, Marijan, koji je svirao u Trsatskoj glazbi, inače dugogodišnji republički sudac i ja. Godine 1965. sudili smo na »Omladinskom« utakmicu »Lokomotiva« – »Naprijed«. Branko, nekadašnji prvoligaški sudac, bio je glavni, Marijan i ja pomoćnici.  Vodio je i namješten susret, a on o tome nije pojma imao.


  – Bilo je to u Titogradu, igrali su »Budućnost« i »Partizan« 1979. godine. Utakmica je završila 2:2. Na poluvremenu mi je prišao kontrolor i rekao: »Bato, što se toliko tudiš, biti će 2:2. Zar ti nisu rekli?«.  

  Glažar je bio »lak na zviždaljci«, znao je često pokazivatio na »bijelu točku«.


  – Jednom sam u Zagrebu, u Kranjčevićevoj, dosudio četiri jedanaesterca. Igrali su »Zagreb« i »Vojvodina«, dosudio sam tri jedanaestrca za domaće i jedan za goste. Direktor Vojvođana Hugo Ruševljanin se nakon svega čudio i pitao me da kako mogu dosuditi toliko jedanaesteraca. Odgovorio sam da je svaki prekršaj u šesnaestercu kazneni udarac.


  Pino Glažar je sudio energično, temperamentno, autoritativno.  

  – Karizmu sam stvarao sam, svojim znanjem. Nisam dozvoljavao neposlušnost. U Delnicama sam isključio igrača »Goranina«, koji nije htio izaći iz igre. Ponudio sam mu zviždaljku i rekao mu neka onda on sudi. Tada je izašao iz igre