Europska liga

Blago nama, Moises i Krama: Bijeli u pola sata pomeli Standard

Ivan Volarić

Riječani su odigrali ponajbolje europsko poluvrijeme u novijoj europskoj povijesti, imponirali su u prvom redu načinom na koji su pritisnuli goste i do odmora stigli do dva gola prednosti, te pritom stekli igrača više na terenu



RIJEKA »Rijeka« je ostvarila i svoju drugu pobjedu u skupinama Europske lige! Nakon nešto više od pola sata igre »Standard« je doslovce »pometen« s Kantride. 


Riječani su odigrali ponajbolje europsko poluvrijeme u novijoj europskoj povijesti, imponirali su u prvom redu načinom na koji su pritisnuli goste i do odmora stigli do dva gola prednosti, te pritom stekli igrača više na terenu. U tim trenucima činilo se kao da je s druge strane  neki HNL patuljak, a ne ugledni gost iz Liegea, koji je bio inferioran ama baš i svim elementima igre.


»Bijeli« su u konačnici naplatili dio duga iz Belgije, pokazali da su nepravedno izgubili prije mjesec dana na gostovanju kod »Standarda«. Tko zna možda će u konačnici baš ti bodovi nedostajati Riječanima jer »Feyenoord« je domaćom pobjedom nad »Sevillom« osigurao prolaz u šesnaestinu finala Europske lige, te hrvatskog predstavnika doveo u situaciju da ih jedino pobjeda u Sevilli u zadnjem krugu vodi prema europskom proljeću. Nemoguća misija? Objektivno da. Ali, tko zna, posebno ako je »Rijeka« u stanju ponoviti prvo poluvrijeme protiv »Standarda« i produžiti taj period zrele igre na svih 90 minuta. Nastavak je, naime bio odrađivanje posla. »Bijeli« su očito čuvali rezultat i snagu za predstojeći prvenstveni ogled s »Osijekom«. Vjerovali ili ne na utakmici skupine Europske lige…



Stadion Kantrida. Gledatelja: 9.500. Sudac: Stephan Studer (Švicarska) 7. Strijelci: 1:0 Moises (26′), 2:0 Kramarić (34′-11m), . Žuti kartoni: Cvijanović, Kramarić (Rijeka), De Sart (Standard). Crveni kartoni: Arslanagić (33′),RIJEKA: Vargić 7,5, Vešović 7, Mitrović 7,5, Lešković 7,5, Tomečak 7, Jajalo 7, (77′ Cvijanović) -, Močinić 7, Jugović 7, Moises 8, (89′ Krstanović), Sharbini 7, (66′ Kvržić), Kramarić 7,5STANDARD: Thuram-Ulien 5,5, Milec 5, Ciman 5, Arslanagić 5, Van Damme 5, Bia 5,5, (68′ Ono) -, De Sart 5,5, Trebel 5,5, Mpoku 5,5, De Camargo 5,5, (46′ Lumanza) 5,5, Araujo 5,5, (58′ Watt) 5,5


Obostrano otvoreni pristup više je odgovarao momčadi »Rijeke« koja je takvom lakoćom osvajala prostor na suparničkoj polovici i dobivala duele da je bilo samo pitanje kada će najslabijem dijelu gostujuće momčadi, užoj obrani, popustiti koncentracija, a »bijeli« nošeni publikom početi nizati šanse.


U 5. minuti Kramarić je iščeprkao loptu na lijevoj strani kaznenog prostora, prisilo Mileca na pogrešku. Slovenski branič pokušao je ponovo osvojiti loptu, ali se naivno zaletio i naletio na Kramarićev lanžnjak. Uslijedila je povratna lopta za Moisesa, udarac iz prve s penala i Van Dammeova obrana glavom u odustnom trenutku. Dva udarca De Camarga (9′ i 11′), koja je zaustavio vratar Vargić bili su uvertira za još jednu veliku riječku priliku u 13. minuti. Jugović je odnio na vrhu kaznenog prostora Sharbinijevu dijagonalu ispred Van Dammea, te produžio loptu za usamljenog Moisesa. No, njegov udarac u posljednji trenutak blokirao je Arslanagić. U 22. minuti Jajalo je povukao kontru Riječana, produžio do Sharbinija koji je još jednom točnom dijagonalom uposlio Kramarića na drugoj stativi. Napadač »bijelih« u primanju se oslobodio jednog igrača gostiju, a onda prizemnim udarcem pogodio bližu vratnicu.


Tri minute kasnije dogodilo se logično: »Rijeka« je povela i to upravo najjačim belgijskim oružjem – iz prekida. Jajalo je izveo korner, Moises dočekao ubačaj u ravni prve vratnice i glavom preusmjerio loptu u mrežu – 1:0. Dok je Jajalo izvodio udarac iz kuta navijači smješteni na tribini iza njega podigli natpis: »Kramazing«. I prizvali Andreja Kramarića koji je sve napravio sam u 33. minuti.


Akcija je krenula s riječke polovice, Moises s centra gurnuo u kontru Kramarića ispred koja su bila čak trojica gostujućih igrača. Sva trojica su oklijevala, dopustila Kramariću da stigne do kaznenog prostora. Arslanagića je izdalo strpljenje, uklizao je i prekršajem vrijednim najstrože kazne zaustavio napadača »Rijeke«, te pritom zaradio crveni karton. Kramarić je rutinski poentirao, a »Rijeka«, nakon što je u nešto više od pola sata igre u potpunosti nadigrala goste, stigla do dva gola prednosti i stekla pritom igrača više. Je li moglo bolje? Teško.


»Bijeli« su početkom nastavka spustili visoki ritam kojega su nametnuli u prvih 45 minuta pa se u većem dijelu drugoga poluvremena činilo kao da obje momčadi imaju isti broj igrača na terenu. Publika osjetila da to ne sluti na dobro pa je počela dizati svoju momčad i zazivati treći pogodak. I gostujući trener Vukomanović je osjetio priliku da popravi stanje na terenu pa je s nekoliko brzih promjena pokušao osvježiti svoju momčad na trkačkom planu. Nakon što su uzeli dvadesetak minuta stvaralačke pauze »bijeli« su  zaprijetili u 68. minuti.


Riječani su napravili višak na desnoj strani, Moises gurnuo za natrčalog Jugovića čija povratna lopta za Kramarića je završila u bloku. U 69. minuti Kvržića je iznenadio točan ubačaj Moiesesa s boka, nije uspio glavom dobro zahvatiti loptu. U 80. minuti istaknuo se Vargić izvukavši ispod grede dobar pokušaj Mpokua iz slobodnog udaraca. Minutu kasnije Vargić je dobro reagirao i na Wattov pokušaj glavom nakon kornera. Sama završnica pripala je Riječanima. Thuram-Ulien je u 83. minuti u Vargićevu stilu ispod grede izvukao Leškovićev udarac glavom.  


TIJEK SUSRETA:


82′ – Cvijanović je ubacio za Leškovića, ovaj sjajno gađao glavom, ali vratar Standarda čupa ispod vratnice.


78′ – Cvijanović je odmah požutio zbog prekršaja na rubu šesnaesterca. Slobodan udarac s 18 metara sjajno izvodi Mpoku, ali Vargić još bolje brani.


77′ – Jajalo izlazi iz igre, ulazi Cvijanović.


69′ – Moises je ubacio za Kvržića, on puca pored gola.


66′ – Umjesto Sharbinija u igru ulazi Kvržić.


65′ – Jugović je pucao iz daljine, ali bez opasnosti po vrata Belgijanaca.


57′ – Araujo je iz blizine pogodio u ruku Vešovića, ali sudac je procijenio da nema namjere i nije poazao na bijelu točku. Istodobno iz Nizozemske stiže loša vijest. Feyenoord je poveo protiv Seville.


51′ – Standard je zabio pogodak, ali ga sudac poništava zbog zaleđa Viniciusa Arauje.


46′ – Lumanzo ulazi umjesto De Camarga


45’  Završilo je vjerojatno najboljih 45 minuta Rijeke ove sezone.


43′ – Tukao je Jajalo, ali visoko preko gola.


34′ GOOOL! - Andrej Kramarić je zabio s bijele točke. U 16 metara ga je srušio Dino Arslanagić koji je zbog toga zaradio crveni karton pa će gosti do kraja susreta igrati s igračem manje.


25′ GOOOL! - Rijeka je povela pogotkom Moisesa, koji je nakon udarca iz kuta Jajala nadvisio obranu Standarda i poentirao glavom.


22′ – Kakva prilika. Kramarić je opet napravio slalom kroz obranu i pogodio – vratnicu. Lopta se odbija do Sharbinija koji s pola metra promašuje gol, ali da je i zabio – bio je u zaleđu.


18′ – Moises opet pokušava, ali je opet blokiran.


13′ – Sharbini je dugom loptom pronašao Jugovića, ovaj spustio za Moisesa, ali udarac blokira obrana Belgijanaca.


10′ – Sharbini je izgubio loptu na centru odakle se sjurio De Camargo, no njegov šut zaustavlja Vargić.


8′ – Uzvratio je Standard. Mpoku je poput Kramarića stvorio probleme riječkoj obrani, ubacio za Mileca koji puca glavom, ali Vargić brani.


5′ – Rijeka je imala stopostotnu priliku. Kramarić je provozao obranu Standarda i s lijeva ubacio za Moisesa, koji precizno tuče u lijevi ugao vrata Belgijanaca, ali Van Damme vratarskim refleksom glavom brani čisti gol.


0′ – Kantrida se polako puni. Prije početka utakmice ostalo je neprodano još stotinjak karata, ali očekuje se da će “bijele” danas bodriti 9 i pol tisuća navijača.