Afera Hajduk

Bivši blagajnik Hajduka ispričao kako se poslovalo s blokiranim računom

Hina

Na optuženičkoj klupi zbog više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju su Željko Kovačević (58), Petar Reić (57), Ivan Maršić (62), Ivo Šurjak (61), Velimir Strinić (52) i Ivan Zelić (65)

SPLIT – Trosatnim svjedočenjem blagajnika HNK Hajduka Duje Bilića danas je na Županijskome sudu u Splitu nastavljeno suđenje šestorici optuženih u aferi Hajduk.Svjedok Duje Bilić, koji je i u vrijeme kad je počinjeno kazneno djelo bio blagajnik Hajduka, ponovio je sucu sve što je prije 14 godina rekao u istrazi.

Njegov je iskaz zapisan na šest stranica na kojima se iscrpno opisuje kako su se obavljale isplate te kako se poslovalo tijekom blokade računa.


Bilić je danas u sudnici bio gotovo tri sata tijekom kojih je među ostalim ponovio kako su isplate ugovorenih obveza igračima, premije i nagrade isplaćivane izravno preko Splitske banke na njihove kunske štedne knjižice i račune, što inače nije njegov dio posla.


Potvrdio je kako od 1997. do 2000. nije bilo crnog fonda u Hajduku osim u dva slučaja. Riječ je o 300.000 tadašnjih njemačkih maraka i još jedan slučaj koji se nije odnosio na optuženike.




»Novac koji smo primali u blagajnu smo stavljali na naš račun kod ZAP-a u Splitu i za naše smo ga potrebe dizali s računa, a taj je račun glasio na Hajduk sirio sport jer je račun kluba bio blokiran.


Sve financijske transakcije su išle preko računa Hajduk sirio sport. Novac na račun dolazi djelomično od suvenira i od prodaje karata za utakmice. U blagajnu nije bilo izravnih uplata osim nešto sitno, i to radi prodaje kokica i korištenja kamp-kućica. O svemu tome je sačinjena financijska dokumentacija, a i vodile su se poslovne knjige, i to na osnovi blagajničkog izvještaja koji ja vodim«, ponovio je pred sucem Zoranom Matulovićem svjedok Bilić.


Na optuženičkoj klupi zbog više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju su Željko Kovačević (58), Petar Reić (57), Ivan Maršić (62), Ivo Šurjak (61), Velimir Strinić (52) i Ivan Zelić (65).


Šestorica se optužnicom Županijskoga državnog odvjetništva terete da su kaznena djela činili od 1997. do 2000., kada su nekoliko puta podizali novac koji je bio namijenjen igračima Hajduka i tako načinili višemilijunsku štetu.


Blagajničku dokumentaciju koju su pronašli sakrili su ili uništili. Podizanje novca su ovjeravali pečatom kluba i dio iznosa »pravdali« kao putne i osobne troškove oko organizacije utakmica i prihvata sudaca. Osim nogometaša Hajduka, materijalno su oštetili i državni proračun, izvanproračunske fondove i proračunske jedinice lokalne uprave i samouprave.


Suđenje se nastavlja u studenome.