Ima mjesta za napredak

Bišćan će tijekom pripremat imati prigodu uigravati momčad. Najveći “dužnici” su mu Acosty i Puljić

Denis Frančišković

Maxwel Acosty/Foto Arhiva NL

Maxwel Acosty/Foto Arhiva NL

Bit će to zasigurno prigoda i za mlade snage (Mitrović, Bušnja) i možda još ponekod juniora kojeg evenutalno Bišćan povede na pripreme.



RIJEKA Utihnula je Rujevica, ali ne zadugo, već 2. siječnja Igor Bišćan zakazao je prvo okupljanje »bijelih« u matičnoj bazi. Dotad traje zasluženi odmor, instagrami igrača najbolje ilustriraju njihovu opuštenost u svim blagodatima koje nose blagdani. A vremena za odmor je uistinu malo, nakon uvodnog dijela priprema Riječani ubrzo, 10. siječnja, kreću na desetodnevne pripreme u Portugal gdje tri dana kasnije već igraju prvu utakmicu. Kao mogući protivnik spominje se Wolfsburg. Uz taj, u planu su još dva pripremna ogleda u Albufeiri na jugu Portugala, sada već tradicionalnoj zimskoj bazi Riječana. A već 30. siječnja »bijeli« igraju zaostalu utakmicu u Koprivnici, nekoliko dana kasnije na Rujevicu dolazi Gorica…


Kapaciteti


Siječanj je već po običaju fokusiran i na prijelazni rok, o rubrikama odlazaka i dolazaka ovisit će stvaranje kompozicije momčadi. Rijeka u svom zimskom izlogu ima nekoliko vrijednih eksponata, a svakako najaktualnija je moguća prodaja Hebera i realizacija jednog kvalitetanog transfera koji bi napunio klupsku kasu i klubu dao veći financijski manevarski prostor. Prostor u kojem se kao jedna od opcija spominje zadržavanje Alexandera Gorgona i Leonarda Žute, stožernih igrača, kojima u lipnju ističu ugovori.


Koliko je god malo vremena, Bišćan je sada u puno komotnijoj poziciji, od početka do kraja imat će prigodu uigravati momčad, otkriti skrivene kapacitete igrača koji su u njegovom mandatu nekako pali u drugi plan (Acosty, Puljić, Mamić) ili su ih sputale ozljede (Pavelić, Prskalo, Velkovski) ili pak »rošade« u ekipi (Capan, Čanađija, Grahovac). Bit će to zasigurno prigoda i za mlade snage (Mitrović, Bušnja) i možda još ponekod juniora kojeg evenutalno Bišćan povede na pripreme.


Teško i lako




Gledano po učinku, najveći dužnici polusezone svakako su Maxwell Acosty i Jakov Puljić. Obojica su pod Kekom puno više igrali, gotovo 500 minuta u deset utakmica, dok je kod Bišćana njihova minutaža puno skromnijih 98, odnosno samo 46 minuta u sedam utakmica. Eventualnim odlaskom Hebera to je dvojac kojem se otvaraju puno veće mogućnosti. Acosty je već prezentirao puno puta svoju eskplozivnost, a ponekad i ubojitost u napadu, Puljić da je igrač poteza, mekog dodira i dobrog udarca.


Istina, Bišćan je brzo standardizirao momčad, Kvržić i Raspopović ustalili su se na desnoj strani, a »zapovjedništvo« nad pozicijama zadnjih veznih preuzeli Pavičić i Lončar. U situaciji kad je momčad igrala sve bolje shvatljivo je da se ekipa mijenjala samo u nijansama, a neki igrači teško dolazili do prigode. Najnoviji dobri rezultati itekako su zaoštrili konkurenciju u momčadi, dojam se da se teško upada, a lako ispada (Escoval) iz udarne postave. Za Rijeku je dobro što su joj pozicije duplirane igračima pa u slučaju nekog odlaska u zadnji tren Bišćan može odmah reagirati.