Prvotimac Ingolstadta i bivši igrač Rijeke

Andre Mijatović: Bit ću iskren, Rijeka nema puno izgleda

Marko Cvijanović

Stuttgart je apsolutni favorit. Stalno igra u Europi, a zadnjih nekoliko godina ima puno iskustva s kvalifikacijskim utakmicama – kaže Andre Mijatović.



RIJEKA Andre Mijatović provodi rehabilitaciju i čeka konačni oporavak poslije puknuća pete metatarzalne kosti, neugodne ozljede što ga je na barem tri mjeseca odvojila od nogometnih travnjaka.


Čelnici i struka njemačkoga drugoligaša »Ingolstadta« požuruju oporavak uslijed četiriju uzastopnih prvenstvenih poraza, ali Mijatović ne misli ponavljati neke pogreške iz mladosti koje su ga koštale dodatnih neugodnosti s ozljedama. 


– Ne mislim odstupati ni milimetra od zacrtanog programa oporavka, ne daj Bože nešto požurivati. Predugo sam u nogometu da ne bih znao kakve posljedice to vuče za sobom. U prošlosti me to nekoliko puta koštalo. Nema šanse – kaže Mijatović, koji ima dovoljno slobodnoga vremena da ne bi pratio zbivanja na hrvatskoj i njemačkoj nogometnoj sceni. Pritom je jedan od pozvanijih komentirati skorašnje dvoboje »Rijeke« i »Stuttgarta« u play offu Europske lige.    

Osjetljivi navijači


– Bit ću maksimalno iskren i otvoren, ne vjerujem da »Rijeka« ima previše izgleda, iako je u nogometu uvijek sve moguće. Međutim, ako realno sagledamo neke stvari, »Stuttgart« je apsolutni favorit. Riječ je o momčadi koja stalno igra u Europi, a zadnjih nekoliko godina ima puno iskustva s europskim kvalifikacijskim utakmicama. Lijepo je vidjeti nogometnu euforiju u Rijeci, ali igrači i trener moraju biti čvrsto na zemlji. »Stuttgart« je ozbiljna momčad. Uostalom, kad je »Stuttgart« izvukao »Rijeku« svi su ovdje u Njemačkoj rekli da je ždrijeb bio izuzetno naklonjen. Dakle, svi očekuju siguran prolaz »Stuttgarta«. To ne znači da će trener Bruno Labbadia i igrači podcijeniti »Rijeku«, ali mediji su skloniji mišljenju da »Stuttgart« ne bi trebao imati nikakvih problema – kaže Mijatović, koji tvrdi da Labbadijina pozicija, uslijed dvaju uzastopnih prvenstvenih poraza, nije više tako stabilna.




Ispada da je »Rijeka« najbolja prilika za vađenje. 


– »Stuttgart« ima jako osjetljive navijače, koji imaju tradicionalno velika očekivanja. Labbadia je u svakom slučaju pod pritiskom, na zadnjoj utakmici skandirali su mu »Bruno, odlazi«. Tako je to u nogometu, a »Stuttgart« je na toj utakmici trebao pobijediti, jer je bio bolja momčad. Sve Labbadijine momčadi na početku sezone imaju problema, jer on uvijek ima naporne pripreme, svi kažu da nije lako s njim raditi. Baš zbog tih zahtjevnih priprema njegove momčadi malo teže ulaze u formu na početku sezone. »Stuttgart« je poznat kao izrazito trkačka momčad, ali očito još nije svjež. Labbadiji je bitno proći »Rijeku«, ali ako izgubi još dvije utakmice u prvenstvu bit će smijenjen bez obzira na plasman u skupinu Europske lige.    

Problem stopera


Drugim riječima, nastupi u Europskoj ligi za »Stuttgart« nisu primarni u ocjenama sezone od koje se puno očekuje. 


– Upravo tako. Neka nitko ne očekuje pun stadion u Stuttgartu kad »Rijeka« bude gostovala, bit će maksimalno petnaestak tisuća gledatelja. Njih Europska liga ne zanima, jedino da »Stuttgart« dogura do polufinala ili finala. Liga prvaka bila bi itekako zanimljiva navijačima, ovako… ne očekujem neku veličanstvenu atmosferu u uzvratnoj utakmici. »Rijeci« je u svakom slučaju bitno u prvoj utakmici izvući što bolji rezultat i nadati se čudu u Stuttgartu. Nadam se da »Rijeka« to može. »Stuttgrat« se sigurno neće lako prošetati pored »Rijeke«, ali razlika u iskustvu igranja europskih utakmica je ogromna u korist Nijemaca. 


Uoči dolaska na Kantridu »Stuttgart« muku muči sa središnjim braničima, Labbadia izvjesno vrijeme neće moći računati na stožerne stopere Niedermeiera i kapetana Tascija. Andre tvrdi da to može biti prednost »bijelih«. 


– Tasci je odlučio da neće na operaciju, čitam da bi radije ozljedu pokušao sanirati nekim alternativnim metodama. Labbadia ima problem zadnje linije u kojoj je ostao bez klasičnih stopera koje nužno igraju bočni igrači. To može biti velika šansa Riječana. Riječ je o brzim igračima i oni će sigurno visoko stajati, ali imaju problema s postavljanjem kad igraju na stoperskim pozicijama.